
Pokemon Go Temmuz ayında çıktığında ortalığı kasıp kavurmuştu. Hatta o dönemde Pokemon Go’yu e-ticaret ve fiziki mağazanız için nasıl kullanabileceğinize dair bir rehber yayınlamıştık.
Şu sıralar biraz dilden düşmüş olsa da halen birçok kişinin sıkça kullandığı uygulamalardan biri. Kısa sürede böylesine başarı yakalamış bir uygulamayı farklı açılardan inceleyerek, farklı bakış açıları kazanmak da mümkün.
Pokemon Go birçok farklı konuda şirketlere bazı fikirler ve dersler verebiliyor. Bu derslerden bazıları ise içerik pazarlama hakkında. Bu rehberimizde de bu konuyu ele alacağız.
Okuyucularınızla etkileşime girin
Pokemon Go, GPS sistemi ile kullanıcılara etkileşimli bir harita sunuyor. Yani kullanıcının olduğu bölgeye göre, o bölgenin özelliklerini taşıyan bir Pokemon gösteriyor. Başka bir deyişle kullanıcıyla etkileşime geçip, onun içinde olduğu ortama göre bir seçenek sunuyor.
İçerik çalışmalarınızda da benzer bir yaklaşımı uygulamanız gerekiyor. İçeriklerinizi hazırlarken şunları yapıyorsanız:
- Çok resmi yazmak
- Tek bir yazıda birden fazla hedef kitleye yönelik yazmak
- Üçüncü şahıslar üzerinden konuşmak
- Kullanıcılarla bağ kurabilecek bir iletişim dili kullanmamak
içerik stratejinizde bazı değişiklikler yapmanız gerekecek. Yukarıdaki tutumlar yerine şunları deneyebilirsiniz:
- Daha samimi ve iletişime açık bir dil kullanın
- Tek bir yazıda birden fazla hedef kitle seçmeyin
- Okuyucuları yazıya dahil edebilmek için “Sen” ve/ya “Siz” kelimelerini kullanın
- Hedef kitlenizin ihtiyaçlarına hitap edebilecek noktalara değinin
Okuyucularınızın isteklerine cevap veren ve doğrudan onlarla iletişim kurabilecek içerikler hazırlamanız, içeriklerinizden daha fazla geri dönüş almanızı sağlayabilir.
İçeriğinizi bir hikayeye dönüştürün
Pokemon Go’nun başarısının arkasında şüphesiz onun hikayesi yatıyor. 90’larda çocuk olan herkesin en büyük hayallerinden biri bir Pokemon yakalayabilmekti. Pokemon Go, 90’ların çocuklarına bu imkanı gerçek mekanlarda yapabilme fırsatı sunduğu için oldukça başarılı oldu.
Bir e-ticaret firması için bunu yapmak pek de mümkün değil tabii ki; ancak yine de bu konudan alınacak dersler bulunuyor.
İçeriklerinize olan ilgiyi artırabilmek için bazı hikayeler kurgulamanızda fayda var. Gerçek olaylardan, gerçek verilerden yola çıkarak, metinlerinizi daha ilginç bir hale getirmenin yollarını aramanız gerekiyor.
Anlattıklarınız havada kalmamalı ve okuyucunun ihtiyaç duyduğu konular üzerinden yola çıkmalısınız.
Geliştirmelerin (Upgrade) gücünü hafife almayın
Pokemon Go ücretsiz bir uygulama olsa da uygulama içinde satın alma özelikleri bulunuyor. Uygulamadaki etkileşim artıkça da kullanıcılar bu öğlere para ödeyebiliyor. Pokemon Coin’lerle kullanıcılar daha fazla Pokemon yakalayabiliyor, onları saklayacak daha fazla alana sahip olabiliyor ve onları eğitebiliyor.
Uygulamayı daha iyi kullanabilmek için kendi hesaplarını geliştirmeleri (Upgrade) gerekiyor.
Okuyucularınızla daha fazla etkileşime girmek için içeriklerinizde de geliştirmeler yapabilirsiniz ve bu geliştirmeleri belli kullanıcılara sunabilirsiniz. Örnek olarak sadece e-posta bültenlerinize abone olan kullanıcılar için özel içerikler sunabilir ve bunu internet siteniz üzerinde belirtebilirsiniz.
Burada önemli olan, bazı uygulamalarınızdan yararlanan kullanıcılara daha farklı şeyler sunabilmektir. Bu durumda da farklı içerik türleri hazırlayabilirsiniz.
- Özel rehber (how-to) yazıları
- ”X şirket X araçları kullanarak satışlarını yüzde X artırdı” gibi kendi hizmetlerinizi ve/ya ürünlerinizi öne çıkartacak makaleler
- Sektörel araştırmalar
- Ücretsiz etkinlikler, webinar’lar. (Bu etkinliklerde ürün ve/ya hizmetleriniz hakkında detaylı bilgiler vermek ve kullanıcıların bu ürünleri nasıl daha iyi kullanabileceklerini göstermek)
Eyleme geçin
Pokemon Go’nun en önemli özelliği kullanıcıları bir eyleme geçirmesi. Kullanıcılar oturdukları yerden bu uygulamadan yararlanamazlar. Bu nedenle de dışarıya çıkıp Pokemon’ları aramaları gerekiyor.
Sizin de içeriklerinizde bazı eylemlere geçmeniz ve okuyucularınızı bir eyleme geçirmeniz gerekiyor.
- İçeriklerinizde güçlü eyleme çağrı ifadeleri kullanabilir
- Bu eyleme çağrı ifadeleri ile tüketicilerin hangi çözümlere ulaşacaklarını sunabilir
- Gerçek olaylardan kesitler sunarak, tüketicilere ne gibi faydalar sunduğunuzu söyleyebilir
- Rehber video içerikleri oluşturarak, ürünlerinizin nasıl kullanılabileceğine dair içerikler hazırlayabilirsiniz.
Bu tür yaklaşımlar, okuyucuları bazı eylemere yönlendirecektir. Onları bir eyleme yönlendiremediğiniz durumlarda içeriklerinizden çok fazla geri dönüş alamayabilirsiniz.
Zamanlamaya dikkat edin
Pokemon Go’nun çıkış tarihi aslında birçok açıdan önemli. Öncelikle 90’larda bu çizgi filmi izleyen çocuklar, şu anda satın alma gücü olan yetişkinlere dönüştü ve bu sayede uygulama içi satın alma işlemleri yapabiliyorlar.
Bir diğer faktör ise, uygulama yaz aylarında piyasaya sürüldü. Böylelikle kullanıcılar hava muhalefetlerine uğramadan rahatça dışarı çıkıp bu uygulamayı kullanabildiler.
İçeriklerinizi hazırlarken sizin de bunlara dikkat etmeniz gerekiyor. İçeriğinizi yazdıktan sonra hemen yayınlamak zorunda değilsiniz. Yayınlama için doğru zamanı beklemeniz gerekiyor.
Yayın zamanınızı belirlemek için:
- Google Analytics üzerinden sitenizin en çok ziyaret edildiği saat aralıklarını inceleyebilirsiniz. Bu zaman dilimlerine göre hangi saatlerde paylaşım yapmanız gerektiğine dair bir plan çıkartabilirsiniz.
- Sosyal mecralarda takipçilerinizin en çok aktif oldukları zaman dilimlerini belirleyebilir ve sonrasında bu saatlerde ilgili mecralarda paylaşımlar yapabilirsiniz.
- Gündem ve trend konuları içeriklerinize ekleyebilir ve içeriklerinizi gündemi takip ederek paylaşabilirsiniz.
Hazırladığınız içerikler ne kadar iyi olursa olsun, doğru zamanlama olmadan istediğiniz geri dönüşümleri alamayabilirsiniz. Bu nedenle de zamanlama konusuna ayrıca önem vermeniz gerekiyor.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler