E-ticarette pazarlama müdürü hangi görevlerden sorumlu?

13 Ocak 2020
Ferad Osman Sali
E-ticarette pazarlama müdürü hangi görevlerden sorumlu?

Özellikle yeni kurulan ve işini büyütmek isteyen e-ticaret firmaları için pazarlama müdürü önemli bir role sahiptir. Doğru pazarlama stratejileri ve bu stratejilerin uygulanış şekli, firmanın büyümesine, marka bilinirliğinin artmasına ve ürünlere olan talebin artmasına yardımcı olur. Pazarlama müdürü, pazarlama konusundaki tüm konulara hakim olmalı ve bu stratejilerin oluşturulma ve nasıl uygulandığı konusunda da sürece dahil olmalı. Ancak bazı konuların, pazarlama müdürlerinin özellikle odağında olması gerekir. Bu konuları da bu rehberimizde detaylı bir şekilde ele alacağız.

Pazarlama müdürü hangi görevlerden sorumlu?

Pazarlama planı ve stratejisinin oluşturulması

Pazarlama planı ve stratejisi, e-ticaret firmaları için en önemli konulardan biridir ve bu planın oluşturulması da pazarlama müdürünün görevlerinden biridir. Doğru pazarlama stratejisinin oluşturulmaması, bu çalışmalara harcanan bütçenin boşa gitmesine neden olacağı için, önemli konulardan biridir.

Bu süreçte pazarlama müdürü, öncelikle şirketin amaçlarını, hedeflerini, ürünlerini ve müşteri profilini iyi bir şekilde anlamalı. Bunun yanı sıra şirketin genel stratejisi hakkında da bilgi sahibi olmalı ve bu stratejiyi iyi bir şekilde kavrayarak, pazarlama planını bu şekilde oluşturmalıdır. Bunlara ek olarak, pazarlama bütçesini de iyi bir şekilde yönetecek kapasiteye sahip olmalı ve yıllık pazarlama planını oluşturmalıdır.

Pazarlama planının uygulanması

Pazarlama stratejileri ve planını oluşturduktan sonra, pazarlama müdürünün bu planı nasıl bir şekilde hayata geçireceğini de belirlemesi gerekir. Bu çalışmaları bir ekip ile beraber planlayabileceği gibi daha küçük ölçekli firmalarda bu göre doğrudan müdürün inisiyatifinde de olabilir.

Hangi pazarlama kanallarının kullanılacağı, ne tür reklam ve içerik çalışmalarının yapılacağı, ürünlere talep oluşturmak için ne tür çalışmaların yapılacağı ve her bir kampanya için ne kadarlık bir bütçe harcanacağının planları pazarlama müdürü yapmalıdır.

Müşteri profilini ve hedef kitleyi anlama

Pazarlama çalışmalarının ve planının başarılı bir şekilde yönetilebilmesi için müşteri profilinin ve hedef kitlenin de çok iyi bir şekilde analiz edilmesi gerekir. Hedef kitlenin beklentileri, beğenileri, demografik bilgileri, alışveriş alışkanlıkları, gelir durumları, ne tür mecralar üzerinden markalarla etkileşime girdikleri, internet kullanım alışkanlıkları gibi birçok konunun analiz edilmesi gerekir. Böylelikle pazarlama çalışmalarında ne tür yaklaşımların uygulanacağı da pazarlama müdürü tarafından daha iyi bir şekilde planlanabilir. Pazarlama müdürüne, müşterileriniz hakkında mümkün olduğunca bilgi sunmanız, çağrı merkezi ve müşteri destek birimlerinizdeki CRM bilgilerini onlarla paylaşmanız, pazarlama çalışmalarının verimini önemli bir şekilde artıracaktır.

İlgili rehber: Hedef kitlenizi daha iyi tanımanızı sağlayacak 6 ipucu

Ürünlere hakim olma

Pazarlama stratejilerinin verimini artırmak ve tüketicilerin sorunlarına yanıt verecek içerik ve reklam kampanyalarını oluşturabilmek için pazarlama müdürünün, şirketin ürünlerini de çok iyi bir şekilde anlaması gerekir. Ürünlerin özellikleri, tüketicilerin hangi sorunlarını çözdüğünü, rakip firmaların ürünleri, rakip firmaların ürünleri nasıl tanıttıkları, ürünün fiyatları ve bu fiyatları karşılayabilecek tüketici gruplarını belirlemek pazarlama müdürünün görevleri arasında yer alır.

Ürünler hakkında bilgisinin olmaması, yanlış pazarlama çalışmaları yapılmasına ve yanlış hedef kitlelere yönelinmesine neden olacağı için, pazarlama müdürünüzü bu konular hakkında detaylı şekilde bilgilendirmeniz gerekir. Yeni kampanya ve fırsat dönemlerinde pazarlama bölümünüzle beraber çalışarak, talebi ve ilgiyi en fazla nasıl artırabileceğiniz konusunda da stratejiler geliştirmeniz de gerekir.

Bir sistem oturtma

Pazarlama çalışmalarının etkin bir şekilde yürütülmesi için belli bir sistemin oturtulması gerekir. Hangi programların ve araçların kullanılacağı, pazarlama planının nasıl takip edileceği, ekibin nasıl yönetileceği, yapılan, yapılmakta olan ve yapılacak olan işlerin takibi, kimlerin hangi işleri yapacağı gibi konuların bir sistem içerisinde yürütülmesi gerekir. Pazarlama müdürü de bu sistemi oturtmakla yükümlüdür.

Belli bir sistemin oluşturulmaması, uzun vadede sorunlara yol açacaktır. İşlerin kontrol edilemeyerek, analiz edilememesinin yanı sıra ekibin büyümesi ihtimalinde karmaşanın doğması da olasıdır. Bu sebeple de belli bir sistemin oturtulması gerekir.

Raporlar ve analizler

Pazarlama çalışmalarının performansını ve nasıl sonuç gösterdiğini analiz ederek, raporlamak da pazarlama müdürünün görevleri arasında yer almakta. Pazarlama çalışmalarının ölçümlenmesi için metrikleri belirleyerek, hem kampanya başına ölçümleme ve analizleri yapmalı hem de aylık, 3,6 ve 12 aylık analiz ve raporları hazırlayarak pazarlama çalışmalarının yatırım getirisini de ölçmelidir.

Bu analiz ve raporlamaların yapılması yeni stratejilerin belirlenmesinde yardımcı rol oynarken, mevcut çalışmaların da nasıl performans gösterdiğinin de görülmesini sağlar. Böylelikle şirket hedeflerinin ne kadarının gerçekleştiği ve bunların gerçekleştirilmesi veya iyileştirilmesi için nelerin yapılması gerektiği konusunda da çalışmalar yapılabilir.

Pazarlama müdürü ile ilgili sık sorulan sorular

Pazarlama stratejisi nasıl oluşturulur?

Pazarlama stratejisi oluşturmak için öncelikle firmanın hedefleri belirlenmeli ve bu çalışma pazarlama müdürü önceülüğünde yapılmalıdır. Bu hedefler belirlendikten sonra, markanın yer alacağı pazarlama kanalları belirlenirken, hedef kitle ve müşteri profili üzerinde çalışılır, içerik ve reklam türleri belirlenir. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki rehberimizi inceleyebilirsiniz.

İlgili rehber: Dijital Pazarlama Çeşitleri ve Stratejileri

Pazarlamada hangi metrikler ölçümlenmeli?

Hangi kanallar üzerinde çalışmalar yaptığınıza göre bu metrikler değişiklik gösterebilir; ancak genel olarak pazarlama çalışmalarınızda, etkileşimler, reklamların ve organik içeriklerin erişimleri, takipçi kazanımları, müşteri kazanma maliyeti, yönlendirme trafikleri, toplam site trafiği, organik trafik, yatırım getirisi, geri dönüşüm oranı gibi metriklerin takip edilmesi gerekir.

İlgili rehber: Şirket performans analizi için ölçmeniz gereken metrikler hangileri?

Düşük bütçeli pazarlama yöntemleri nelerdir?

Düşük bütçe ile de e-ticaret firmanızın tanıtımını yapabilirsiniz. Sosyal medya üzerinde organik içerik üretimi ile takipçi ve etkileşim kazanma çalışmaları, SEO çalışmaları ile organik trafiği artırma, optimize edilmiş sosyal medya reklamları, blog çalışmaları düşük bütçeli pazarlama çalışmalarına örnek olarak verilebilir.

İlgili rehber: E-ticarette kullanabileceğiniz düşük bütçeli dijital pazarlama yöntemleri

IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.

En çok okunan yazılar

Ferad Osman Sali
Ferad Osman Sali, E-ticaret, SEO stratejileri ve dijital pazarlama konularında uzmanlaşmış deneyimli bir profesyoneldir. İstanbul Üniversitesi mezunu olan Sali, 12 yıldır SEO ve dijital pazarlama, 8 yıldır da e-ticaret alanlarında çalışmakta... Yazar hakkında detaylı bilgi

Popüler Videolar

Benzer yazılar

ETGB Nedir? Nasıl Yapılır?
ETGB Nedir? Nasıl Yapılır?
İhracat yapmak, başta döviz bazında gelir elde etmek olmak üzere pek çok açıdan son derece avantajlı bir ticari faaliyettir. Geleneksel metotlara göre bu işlem daha çok, işlem hacmi ve sermayesi yüksek şirketler tarafından...
29 Mart 2022
Savaş Çetinkaya
Sosyal kanıt üzerine çalışmalar yaparken dikkat etmeniz gerekenler
Sosyal kanıt üzerine çalışmalar yaparken dikkat etmeniz gerekenler
E-ticaret sitenizin tanıtımını yapmak ve tüketicilerin markanıza olan bakış açısını etkilemek için sosyal kanıt çalışmalarından yararlanabilirsiniz. Markanızın dışardan görünen imajı, tüketicilere yansıttığınız...
10 Mayıs 2018
Ferad Osman Sali
Online mağazanız için niş bir pazar nasıl bulabilirsiniz?
Online mağazanız için niş bir pazar nasıl bulabilirsiniz?
E-ticaret sektörüne giriş yaparken, niş bir pazara odaklanmak birçok açıdan avantajlıdır. Dikey bir pazarda yer alacağınız için, bu pazarda isminizi daha kolay bir şekilde duyurmaya başlayabilirsiniz. Tabii ki rekabeti yoğun olan...
23 Kasım 2017
Ferad Osman Sali
İçerik pazarlama ve SEO arasındaki farklar nelerdir? - 2. Bölüm
İçerik pazarlama ve SEO arasındaki farklar nelerdir? - 2. Bölüm
İçerik pazarlama ve SEO birbiriyle uyum içerisinde olan; ancak iki farklı kavramdır. Bu sebeple de internet siteleri üzerinde bu çalışmaları yaparken ve bu iki unsur için stratejiler belirlerken öncelikle aralarındaki farkları bilmek...
12 Eylül 2017
Ferad Osman Sali
Instagram'da En Doğru Paylaşım Zamanı
Instagram'da En Doğru Paylaşım Zamanı
Günümüzün en popüler sosyal platformu olması nedeniyle Instagram üzerindeki erişimlerinizi artırmanızda fayda vardır. Dolayısıyla daha çok kişiye ulaşmanız, bu mecra üzerinden elde edeceğiniz geri dönüşümleri de artırmanıza...
13 Eylül 2018
Ferad Osman Sali
SEO analiz raporu hazırlarken dikkat etmeniz gerekenler
SEO analiz raporu hazırlarken dikkat etmeniz gerekenler
SEO analiz raporu, e-ticaret siteniz üzerinde yaptığınız SEO çalışmalarının yatırım getirisini ve sonuçlarını görmek için önemlidir ve belli aralıklarla yapılması gerekir. SEO çalışmalarınız doğrultusunda yaptığınız...
24 Haziran 2019
Ferad Osman Sali