Online pazar yerleri / online pazar yeri mi daha avantajlı yoksa kendi e ticaret siteniz mi daha avantajlı? Gelip hep birlikte bu sorunun cevabını arayalım.
İnternet üzerinden satış yapmanın birçok farklı yolu bulunuyor. Kendi e-ticaret sitenizi kurmanın yanı sıra online pazar yerlerinde / e pazar yerlerinde bir mağaza oluşturarak da internet üzerinden satış yapabilirsiniz. Bunlara ek olarak hem kendinize ait bir e-ticaret siteniz bulunurken, online pazar yerlerinde de aynı zamanda satış yapabilirsiniz. Her iki yöntemin de kendine göre avantaj ve dezavantajları bulunuyor. Peki, hangisi daha avantajlı?
Online pazar yerlerinin avantajları
Düşük maliyetler
Online pazar yerlerinde, firmalar kendilerine ait bir mağaza açabilirler. Sıfırdan bir e-ticaret sitesi kurmaya gerek olmadığı için bu platformlar / online pazar yerleri üzerinde mağaza açmanın maliyetleri daha düşük olacaktır. Ancak bu mecralar üzerinde bir mağaza açtığınızda aylık mağaza bedelleri ödemeniz gerektiğini de unutmamanız gerekiyor.
Geniş bir kitleye ulaşma fırsatı
Online pazar yerlerinin kendilerine ait bir kitleleri bulunur. Burada bir mağaza açtığınızda doğrudan bu kitleye ulaşma şansınız bulunur. Sıfırdan bir kitle yaratmak için ekstra çalışmalar yapmanız gerekmez. Ancak bu kitleler her zaman sizin istediğiniz hedef kitle olmayabilir. Bu sebeple bu kitlenin sadece belli bir bölümüne hitap ediyor olabilirsiniz.
Teknik altyapı konularıyla ilgilenmeniz gerekmez
Bu platformlar / online pazar yeri üzerinde mağaza açtığınızda teknik altyapı işleriyle ilgilenmek zorunda kalmazsınız. Site yönetimi, sitenin kurulumu ve bakım işlemleri gibi herhangi bir çalışma yapmayacağınız için IT tarafında bir maliyetiniz ve sorumluluğunuz olmaz. Bu da doğrudan işinize odaklanmanızı sağlar.
Rekabeti gözlemleyebilirsiniz
Sizinle benzer ürünlerin satışlarını yapan firmaları bu mecralar üzerinde daha rahat bir şekilde gözlemleyebilirsiniz. Rakip firmaların hangi ürünleri sattığını ve bu ürünleri hangi fiyat aralıklarından sattıklarını takip edebilirsiniz.
İlgili rehber: Online pazar yerlerinin (Marketplace) avantaj ve dezavantajları nelerdir?
Online Pazar yerlerinin dezavantajları
Mağaza bedelleri ve komisyon kesintileri
Online pazar yerlerinin bir takım dezavantajları da bulunuyor. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi aylık olarak mağaza açma bedellerinin yanı sıra yaptığınız satışlar sonrasında belli bir komisyon kesintisi de olacaktır. Ürün fiyatlarınızı belirlerken bu komisyon kesintilerini de dikkate almanız gerekir.
Reklam bedelleri
Online pazar yerleri / Online pazar yeri üzerinde ön sıralara çıkmak ve mağazanızın görünürlüğünü artırmak için pazar yerine ek reklam ücretleri ödemeniz gerekebilir. Aksi takdirde markanızı öne çıkartmakta zorlanırsınız.
Rekabette öne çıkamama
Sizin gibi birçok farklı firmanın da bu platformlar / online pazaryeri siteleri üzerinde yer aldığı gerçeğini unutmamak gerekiyor. Bu da doğal olarak buradaki rekabetin artmasına neden olacaktır ve doğru adımları atarak, belli bir reklam bütçesi ayırmamanız durumunda rekabetten sıyrılamazsınız.
Uymanız gereken kurallar
Her pazar yerinin kendine has kuralları bulunur. Bu kurallar genel olarak hem pazar yerini hem de tüketicilerin güvenliğini sağlayacak kurallardır ve sizin de burada yer alabilmek için bu kurallara uymanız gerekir.
Kendi e-ticaret sitenizi kurmanın avantajları
Kendinize ait bir marka yaratabilirsiniz
Tüketicilerin en çok değer verdiği konulardan biri de markadır. Bir markadan alışveriş yapmak, onlar için daha değerlidir. Sadece pazar yerlerinde var olmak size bu marka kimliğini kazandırmanızı sağlamayacaktır. Ancak kendinize ait bir e-ticaret siteniz olduğunda, bir marka yaratmak için çalışmalar yapmaya başlayabilirsiniz.
Marka ve içerik kontrolü
Kendi web siteniz üzerinde markanızı ve içeriklerinizi dilediğiniz gibi kontrol edebilirsiniz. Markanızı tanıtmak için fakrlı içerik çalışmaları yapabilir ve bu içeriklerde dilediğiniz çalışmaları yapabilirsiniz. Markanızı ne kadar ve nasıl tanıtacağınızın kontrolü tamamen sizin elinizde olur.
Fiyat politikası
Kendi e-ticaret siteniz üzerinde ürün fiyat stratejinizi dilediğiniz gibi belirleyebilir ve fiyatlarınız üzerinde dilediğiniz gibi değişiklik yapabilirsiniz. Dönemsel veya kampanya odaklı indirimler ve fırsatlar sunarak, doğrudan bunların pazarlama ve reklam çalışmalarını yapabilirsiniz.
Müşteri ilişkilerini güçlendirirsiniz
E-ticaret siteniz üzerinden size ulaşan kişilerle daha iyi bir ilişki kurabilirsiniz. Bu kişiler doğrudan sizi seçmişlerdir ve bu sebeple bu kişiler hakkında daha fazla bilgi toplayarak, onlara kişisel öneriler sunabilir, müşteri ilişkilerinizi dilediğiniz gibi şekillendirerek, bu konu hakkında daha fazla kontrole sahip olursunuz.
Dijital pazarlama çalışmalarından daha iyi sonuç alırsınız
Bir web siteniz olduğunda, dijital pazarlama çalışmalarından daha iyi sonuçlar alırsınız. Web sitenizindeki SEO çalışmalarıyla, organik trafik elde etmeye çalışabileceğiniz gibi, Adwords ya da sosyal medya reklamlarıyla web sitenize ek trafik çekebilirsiniz.
Bunun yanı sıra dijital pazarlama çalışmalarını marka bilinirliğini artırarak, doğrudan sizinle ilgili hedef kitlelere ulaşmak için de kullanabilirsiniz. Her bir ürün ya da kampanyanızla ilgili reklam kampanyaları oluşturabilir ve dijital mecralar üzerinde markanızın ve ürünlerinizin reklamlarını yapabilirsiniz.
İlgili rehber: Dropshipping ve online pazar yerleri arasındaki farklar nelerdir?
Kendi e-ticaret sitenizi kurmanın dezavantajları
Web site maliyetleri
Bir e-ticaret sitesi kurmak için belli bir yatırım yapmanız gerekir. Sitenin altyapısının kurulumu, düzenli olarak sitenin bakımı, site içeriklerinin yönetimi gibi ek maliyetleriniz olacaktır. Sıfırdan bir e-ticaret sitesi kurarken bu maliyetleri göz önünde bulundurmanız gerekir.
Sıfırdan bir site kurmanın yanı sıra e-ticaret altyapı paketlerinden de yararlanabiliriz. Bu e-ticaret paketleri ile kendi ihtiyacınız uygun bir seçim yapabilir ve daha uygun ücretlerle bir e-ticaret sitesi kurabilirsiniz. Ayrıca sitenin kurulumu, altyapı çalışmaları gibi birçok önemli konu için ek olarak çalışma yapmanız gerekmez ve kendinizi işinize daha fazla odaklayabilirsiniz.
Marka bilinirliği yaratmak
Zorluklardan biri de marka bilinirliği yaratmaktır. Sıfırdan bir site açtığınızda markanızı duyurmak için ekstra çalışmalar yapmanız gerekir. Tek başına bir site açmak yeterli olmayacaktır. Pazarlama ve reklam çalışmalarıyla markanızı tanıtmanız ve yeni kitlelere ulaşmanız gerekir.
Hangisi daha iyi?
Online pazar yerleri ile kendi e-ticaret sitenizi açmak arasında bir seçim yapmanız gerekiyor demek yanlış olur. Bu sorunun doğru bir yanıtı bulunmuyor. Her iki seçeneğin de kendine has artıları ve eksileri bulunuyor. Her firmaya ve yapılan çalışmalara göre bunların verimliliği değişiklik gösterebilir.
Burada yapacağınız işi, elinizdeki sermayeyi ve kendinizi bu işe ne kadar adayacağınız önemli oluyor. Bir e-ticaret sitesi kurduğunuzda kendinizi bu işe adamanız gerekecektir.
Bunları iki farklı kanal olarak düşünmenin yanı sıra bu ikisini bir arada da kullanabilirsiniz. Kendi e-ticaret sitenizi kurduktan sonra bir online pazar yerinde yer almak ek bir satış kanalı oluşturmanıza yardımcı olacağı için satışlarınızı artırmanıza yardımcı olur. Buradaki önemli nokta internet üzerinden satış yaparken, hangi adımları atacağınıza karar vermek olacaktır.
- E-ticaret sitesi (E-ticaret sitesi kurma rehberi)’ni okumak için tıklayın
- GittiGidiyor (GittiGidiyor mağaza açma rehberi)’ni okumak için tıklayın
- Hepsiburada (Hepsiburada mağaza açma rehberi)’ni okumak için tıklayın
- n11 (n11 mağaza açma rehberi)’ni okumak için tıklayın
- n11Pro (n11Pro mağaza açma rehberi)’ni okumak için tıklayın
- Trendyol (Trendyol mağaza açma rehberi)’ni okumak için tıklayın
- Alibaba (Alibaba mağaza açma rehberi)’ni okumak için tıklayın
- Amazon (Amazon mağaza açma rehberi)’ni okumak için tıklayın
- eBay (ebay'de satış yapmak rehberi)’ni okumak için tıklayın
İdeasoft olarak ihtiyacınıza uygun çözümler sunarak 1 günde e-ticaret sitenizi açmanıza yardımcı oluyoruz. Dilerseniz 15 günlük demo talebi oluşturarak hizmetlerimizi denemeye başlayabilir ve e-ticaret sitenizi kurmaya başlayabilirsiniz.
İçindekiler
En çok okunan yazılar
- E ihracat nedir? E ihracat nasıl yapılır?
- E ticaret nedir, E ticaret nasıl yapılır
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- E-ticarette ne satılır? E-ticarette internetten en çok satılan ürünler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
Popüler Videolar
Benzer yazılar