
Günümüzde mobile uyumluluk artık bir standart haline gelmeye başlıyor. Arama motorlarının mobile uyumlu sitelere daha fazla öncelik tanıyor olmasının yanı sıra kullanıcıların mobil cihaz kullanımlarının artması ve dolayısıyla mobil cihazlardan internete girmeleri de şirketlerin mobil tarafa yatırım yapmaya yönlendiriyor.
Söz konusu mobil olduğunda, kullanıcı deneyimi ve dolayısıyla da tasarım bir hayli önemli bir rol almaya başlıyor. Kullanıcı deneyimini artırmak, mobil cihaz üzerinden uygulamaya ya da siteye gelen kişinin sitede daha fazla kalmasını sağlayacağı gibi, bu kişileri müşteriye dönüştürme konusunda da yardımcı olur.
Ancak mobil uygulama ve site tasarımlarda kullanıcı deneyimini olumsuz bir şekilde etkileyebilecek bazı hatalar yapılıyor. Bu hatalardan kaçınmak mobil taraftan daha fazla geri dönüş almanıza yardımcı olur.
Uygulama ya da sitenin yavaş yüklenmesi
Mobil tarafta yüklenme hızları daha önemli bir hal almaya başlıyor. Kullanıcılar hızlı bir şekilde içeriği ulaşmak istedikleri için yavaş yüklenen sayfaları ya da uygulamaları kullanmak istemiyorlar.
Öncelikle iyi bir sunucu hizmeti aldığınızdan emin olmanız gerekiyor. Mobil uygulamanızın ya da internet sitenizin barındığı sunucu site yüklenme hızlarınızı etkileyecektir. Bunun yanı sıra site üzerinde gereksiz öğelere yer vermek, görsel ve diğer dosya boyutlarının yüksek olması ve kodlamaların iyi bir şekilde yapılmamış olması da sayfaların açılma hızlarını etkilemektedir. Bu sebeple de tasarımlarınızda kullandığınız öğelerin dosya boyutlarını minimuma indirmeli, kodlamalarınızı düzenlemeli ve iyi bir hosting hizmeti aldığınızdan emin olmalısınız.
Call to action eksikliği
Mobil cihazlar üzerinde tüketicileri bir eyleme geçmeye yönlendirmelisiniz. Bu sebeple de göze çarpan ve dikkat çekici call to action ifadeleri kullanmanız gerekir. Tasarımsal sorunlar nedeniyle bu butonların ya da ifadelerin küçük kalması, renk olarak dikkat çekici olmaması gibi durumlar geri dönüşüm almanızı zorlaştırabilir.
Renk seçimlerinde arkaplanla kontrast oluşturan renk paletleri kullanmalı ve call to action bölümlerinizi göze çarpan bir şekilde kullanıcılara sunmalısınız. Ürün fiyatları, sepet butonu ya da diğer eyleme çağrı ifadelerinizin rahatla görülebiliyor ve dikkat çekiyor olması gerekir.
İçeriğin az ya da hiç olması
Mobil tarafta kullanıcılar hızlı bir şekilde ürünlere ulaşmak isterler; ancak ürünleri incelerken ürünlerle ilgili bazı bilgiler de almak isterler. Bu durumda da tasarımlarınızda ürün açıklamalarını iyi bir şekilde gösterebileceğiniz bazı alanların olması gerekiyor. Öncelikli olarak ürünle ilgili önemli bilgileri gösterebilir ve detaylı bilgiler için farklı alan yaratabilirsiniz. Böylelikle kullanıcılar detaylı bilgi almak istediklerinde sayfanın alt bölümlerinden bu bilgilere ulaşabilirler.
Ürünle ilgili az bilgi sunmak ya da hiç sunmamak ürünlerinizi tanıtamamanıza neden olacağı için geri dönüşümlerinizde sıkıntılar yaşamanıza neden olabilir.
Görsel boyutlarının farklı cihazlara uyumlu olmaması
Birçok akıllı telefon üreticisi ve her firmanın farklı modelleri bulunuyor. Bu durumda da farklı çözünürlükte ve özellikte olan birçok cihaz ortaya çıktığı için mobil tasarımlarınızda tüm bu cihazlara ulaşabiliyor olmanız gerekiyor. Tek bir cihaz ya da işletim sistemine ulaşmak, birçok kullanıcıyı kaçırmanıza neden olabilir.
Görsel boyutlarınızı optimize ederken, farklı çözünürlükleri ve farklı ekran boyutlarını destekleyecek şekilde yapmaya özen göstermelisiniz. Aksi takdirde görseller tam olarak görünemeyeceği için kullanıcı deneyimini olumsuz bir şekilde etkilemiş olursunuz.
Navigasyonun zor olması
Mobil cihazlarda site/uygulama içi navigasyonun önemi de bir hayli artıyor. Küçük ekranlarda tek bir sütun üzerinde görüntüleme yapıldığı için, navigasyonu konumlandırmak zor olabiliyor. Ancak bunun için de farklı çözümler bulunuyor.
Site içi navigasyonu kolaylaştırmak için üstten ya da yandan açılan menülerden yararlanabilirsiniz. Bu menülerde ürün kategori sistemini doğru ve basit bir şekilde uygulamanız kullanıcıları rahat bir şekilde ürünler ve sayfalar arasında geçiş yapmasına olanak tanır. Açılan sayfalarda önceki ya da sonraki sayfaya geçiş bölümleri ya da kategorilere dönüş alanları eklemek yine kullanıcı deneyimini artırarak, navigasyonu daha kolay bir hale getirir.
Klavye seçeneklerinin uyumlu olmaması
Mobil siteler üzerinde özellikle ödeme ya da form sayfalarında farklı klavyelerin kullanılması gerekebiliyor. Klavye seçeneklerinizi alanlara göre optimize etmemek kullanıcıların bu bilgileri girerken zorlanmalarına neden olacaktır. Örneğin mail bilgilerinin girildiği alanda, “@“ işaretinin, “.com” gibi kısaltmaların kullanılması kullanıcının daha hızlı bir şekilde bilgilerini girmelerini sağlar.
Bunun yanı sıra ödeme sayfalarında kredi kartı, telefon numarası ve TC kimlik numarası gibi alanlarda klavyenin doğrudan rakamları gösterecek şekilde hazırlanması da işlemleri oldukça kolaylaştırır.
Bu tür küçük düzenlemeler yapmak kullanıcıların mobil site ya da uygulamanız üzerinde daha rahat işlem yapmasını sağlayacağı için geri dönüşüm sürelerinizi de kısaltmanıza yardımcı olur.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler