
Menü tasarımı ve navigasyon, e-ticaret siteleri üzerinde tüketicilerin aradıkları ürün ya da içeriklere ulaşmalarını sağlar. Bu nedenle de kullanıcı deneyimi açısından da bu iki unsur önemli bir rol oynamaktadır. İyi hazırlanmamış bir navigasyon ve kafa karıştıran bir menü tasarımı, kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyerek, geri dönüşümlerinizi azaltacağı gibi kullanıcıların siteyi terk etmelerine de neden olabilir.
İlgili rehber: Hemen çıkma oranını düşürmek için neler yapmalısınız?
Akılda kalıcı ve kullanıcı dostu bir menü tasarımı ile navigasyon yapmak için de izlemeniz gereken bir takım kurallar ve taktikler bulunmakta. Bu yazımıda da bunların üzerinde duracağız.
Menü tasarımı ve navigasyon ile ilgili ipuçları
Menü yazı fontlar türü ve büyüklüklerine dikkat edin
Menü tasarımı yaparken, öncelikli olarak dikkat etmeniz gerekenlerden biri de yazı font türü ve karakter büyüklüğüdür. Web siteniz üzerinde menü içeriğinizin rahat bir şekilde okunabilmesi gerekir. Bu sebeple de seçtiğiniz yazı tipleri önemlidir.
Sans serif ya da serif fontlar bu süreçte kullanılabilir. Ancak bu font türleri arasında seçim yaparken, el yazısı gibi ya da çok iç içe geçmiş yazı karakterlerini kullanmadan, rahat okunabilen fontları tercih etmenizde yarar var. Böylelikle menü tasarımı, rahat okunabilen içerik sunarak, kullanıcıların metinleri daha rahat okumalarını sağlar.
Font büyüklüğünde ise çok küçük kullanımlardan kaçınmanız gerekir. Font küçük olduğunda okunması zorlaşır. Menü tasarımı yaparken, font büyüklüğü minimum 13 pt olarak kullanılmalıdır. 13 pt altı küçük olacağı için tercih edilmemektedir.
Format tabanlı başlıklardan kaçının
Menü tasarımı yaparken, içerik formatı belirten başlıklardan kaçınmanızda önemli. Örneğin, fotoğraflar, videolar, hizmetler gibi içeriğin formatını belirten başlıklar yerine içeriği tanımlayan ifadeler kullanmanızda yarar var. Kullanıcılar e-ticaret sitesine geldiklerinde fotoğraf ya da videoları incelemeyecektir. Bunun yerine ne tür içerikler olduğuna bakacaklardır.
Teknoloji ürünleri satan bir firma örneğin, “ürünler” gibi bir başlık yerine doğrudan, “bilgisayarlar, fotoğraf makineleri, cep telefonları” gibi doğrudan içerği ele alan başlıkları kullanarak navigasyonları oluşturabilirler. Böyle bir yaklaşım, kullanıcı deneyimini de artıracaktır.
Ana kategorilerinizi öne çıkartın
Format odaklı başlıklar yerine menü üstünde ana kategorilerinizi öne çıkartmanız daha faydalı olacaktır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi ana kategoriler üzerinde ilerleyerek, kullanıcılara bu içeriklerin ne ile ilgili olduklarını onlara göstermeye özen gösterin.
Ana kategorilerinizi sergileyerek, kullanıcılar ne tür ürünler sattığınızı da ilk bakışta göstermiş olursunuz. Bu sayede de kullanıcılar doğrudan ilgilendikleri ürün gruplarına yönelerek, ürünlere ulaşabilirler.
Alt kategorileri listeleyin
Ana kategorilerin altında açılan menüler oluşturarak, alt kategorilerinizi de listelemelisiniz. Ana kategori içerisinde birçok farklı alt kategori oluşabileceği için, kullanıcılara daha rahat bir navigasyon sağlamak için menü tasarımı yaparken alt kategorilerinizi de burada listelemelisiniz.
Alt kategorileriniz, navigasyon açısından daha spesifik bir yöntem sunduğu için kullanıcılar ana kategori içerisinde ürün aramak zorunda kalmadan doğrudan ilgili ürün kategorisini seçerek, daha hızlı bir şekilde aradıkları ürünlere ulaşabilirler.
İlgili rehber: Hiyerarşik kategori yönetimi e-ticaret sitenizde satışları nasıl artırır?
Mega menü ile alt kategorilerde ürün görsellerini gösterin
Mega menüler, son birkaç yıldır popülerleştiler. Bu menüler, açılan menülerde seçeceğiniz bir ürün kategorisindeki ürünlerden öne çıkan ürünlerin görsellerini de gösterebilir. Menü üzerinde görsel seçenekler sunduğunuzda, kullanıcılar ürünleri daha rahat algıladıkları için aradıkları kategorileri daha hızlı bir şekilde bulabilirler. Bu nedenle de menü tasarımı yaparken, mega menü seçeneklerini de göz önünde bulundurmanızda yarar var.
Dikakt çeken bir arama kutusu kullanın
Menü tasarımı yaparken, menü metinlerinin yanı sıra site içi arama kutusunu da bu alanda kullanmanızda yarar vardır. Özellikle e-ticaret firmalarında kullanıcılar belli bir ürünü incelemek istediklerinde site içi arama yapmak isteyeceklerdir. Böylelikle aradıkları sonuçlara daha hızlı ulaşabilmek isterler.
Site içi arama kutunuzu da menünüz üzerinde dikkat çekici bir şekilde konumlandırmanız ve sitenin giriş bölümünüde doğrudan görünür kılmanız, kullanıcı deneyimini artırmanıza yardımcı olacaktır.
İlgili rehber: Site içi arama özelliğini geliştirmek için kullanabileceğiniz ipuçları
Mobil navigasyonu unutmayın
Masaüstü görünümün haricinde menü tasarımı yaparken, mobil site görünüm ve kullanımını da göz önünde bulundurmanız gerekir. Mobil menü kullanımı masaüstü kullanımdan da farklıdır. Mobil cihazlarda genellikle tasarım tek bir sütun odağında yapıldığı için tüm menü unsurlarınızı tek sütünda göstermeniz mümkün olmaz. Bu sebeple de farklı bir yaklaşımınızın olması gerekir.
Mobil menü tasarımlarında “Hamburger” menü olarak da adlandırılan ve site üzerinde genellikle alt alta üç çizgi ile ifade edilen açılır ve kapanır menüler kullanılmaktadır.
Bu menü tasarımı yaparken, menü ekranın sağ ya da solundan kaydırılarak gösterilmektedir. Burada yine ana kategorileriniz ve alt kategorilerinizi listeyebilirsiniz. Bu açılır kapanır menüleri tasarlarken de arkaplan ile zıtlık oluşturan renk seçimleri yapmanız, font büyüklük ve tiplerine dikakt etmeniz önemlidir. Bununla beraber mobil menüde yer alan ögelerin sayısını da azaltmanız gerekebilir.
Menü içeriği uzadığında mobil cihazlardaki kontrol zorlaşır. Bu sebeple de mobil menü için daha farklı bir kategorizasyon düşünmeniz gerekebilir. Çok önemli olmayan ve ürün odağında öne çıkmamış olan navigasyon ögelerinizi mobil tasarımınızıda sitenin footer olarak bilinen ve sayfanın en alt bölümünü oluşturan alanda ek linklerle kullanarak gösterebilirsiniz. Böylelikle menü tasarımı sadeleşirken, kullanıcı deneyimini de geliştirmiş olursunuz.
İlgili rehber: Mobil site optimizasyon teknikleri
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler