
E-ticarette kendinizi tanıtırken yaptığınız çalışmaları iyi bir şekilde bilmek, bu çalışmaların amacını ve karşılığında size ne sunduğunu öğrenmek, stratejilerinizi daha iyi bir şekilde geliştirmenize yardımcı olur. Tanıtım çalışmalarında özellikle üzerinde durulması gereken konular ise markalaşma, pazarlama ve reklam olarak öne çıkıyor.
Bu kavramlar genellikle birbiriyle karıştırılabiliyor. Her üçü de birbiriyle aynı doğrultuda ilerleyen çalışmalar olsa da aralarında farklılıklar bulunur. Bugünkü rehberimizde de markalaşma, pazarlama ve reklam arasındaki farklılıkları ele alacağız.
Özetle ele alacak olursak;
- Markalaşma, şirketiniz hakkında tüketicilerden aldığınız mesajdır. Bir başka deyişle, şirketinizin dışardan nasıl göründüğüdür.
- Pazarlama, hizmetlerinizi ve ürünlerinizi pazara nasıl sunacağınızı hazırlamaktır.
- Reklam ise, işletmenizle ilgili dışarıya verdiğiniz mesajdır.
Şimdi de bu tanımları daha detaylı ele alalım.
Markalaşma
Marka oluşturma ya da markalaşma, aslında bir bakıma kendinizi anlamaktır da diyebiliriz. Ne yaptığınız, kimleri hedeflediğiniz, tüketicilerin hangi sorunlarını çözdüğünüz markalaşma sürecinin bir parçasıdır. Kendinizi tanımadan, hikayenizi başkalarına anlatmanız da mümkün değildir.
Markalaşma sürecinin bir diğer basamağı ise işletmenizin dışarıdan nasıl göründüğüdür. Tüketicilerin sizin ve hizmetlerinizin hakkında yaptığı yorumlar da markanızın dışarıdan nasıl göründüğünü gösterir.
Markalaşma süreci uzun vadede tüketicileri sadık müşterilere dönüştürmek amacıyla yapılır. Tüketicilerin uzun vadede sizi tercih etmelerine sebep olacak durumların hepsi markalaşma sürecinin bir parçası olur.
Logo, kullanılan fontlar, kurumsal renkler ve slogan şirketinizin markalaşmasında önemli bir rol oynar.
Pazarlama
Pazarlama, markanızı tanıtmak ve marka bilinirliğinizi artırmak için yaptığınız çalışmaların bir bütünüdür. Şirketinizin ürünlerini ve hizmetlerini dışarıya yansıtan mesajlar hazırlamak pazarlama çalışmaları arasında yer alır.
Sosyal mecralar üzerinde aktif olmak, tüketicilerle etkileşime geçmek, iletişimle ilgili yaptığınız çalışmalar, müşteri hizmetleriniz, web siteniz, sosyal mecralardaki profilleriniz ve marka imajınızı yansıtacak diğer tüm çalışmalar pazarlama adı altında yer alır.
Ürünlerinizi tanıtacak ya da marka imajınızı güçlendirecek içerik pazarlama çalışmaları yapmak, e-posta kampanyalarıyla tüketicilere ulaşmak, sosyal medya yönetimi yapmak ve bu kanallar için içerik oluşturmak da pazarlama çalışmaları arasında yer alır.
Pazarlamanın asıl amacı marka imajınızı farklı kanallar aracılığı ile dışarıya en iyi şekilde yansıtarak, ürünlerinizi ve markanızı tanıtırken, pazarda firmanızla ilgili bir talep yaratmaktır.
Reklam
Reklam genellikle pazarlama çalışmalarıyla karıştırılmaktadır. Ancak reklam çalışmaları pazarlama stratejisinin altında yer alan çalışmaların bir parçasıdır. Pazarlamasını yapacak bir konsept olmadan, onunla ilgili bir reklam çalışması yapamayacağınız için reklamı, pazarlamanın bir alt dalı gibi düşünmek daha doğru olur.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, reklam çalışmaları markanızla ilgili dışarıya verdiğiniz mesajlardır. Başka bir şekilde ele alacak olursak, yeni kitlelere ulaşmak, pazarlama çalışmalarıyla ürünlerinizle ilgili yarattığınız talep sonucunda, müşterileri kazanmak ve tüketicilere ulaşmak için oluşturduğunuz tanıtım çalışmalarıdır.
Reklam çalışmaları dijital kanallar üzerinden olacağı gibi geleneksel medya ya da fiziki ortamlar üzerinde de gerçekleştirilebiliyor. Dergi, gazete, bilboard, TV, radyo bu fiziki kanallara örnek olarak verilebilir. Dijital tarafta ise sosyal mecralar üzerindeki reklamlar, Adwords çalışmaları, banner reklamlar bunlara örnek olarak gösterilebilir.
Reklamın asıl amacı mevcut kitlenize ya da yeni bir hedef kitleye ürünlerinizi, hizmetlerinizi ve markanızı tanıtmaktır. Bu çalışmalar genellikle ücretli reklam kampanyalarıyla yapılmaktadır.
Markalaşma, pazarlama ve reklam birbiriyle nasıl bağlı?
Bu üç konsept aslında temel olarak birbirine bağlıdır. Biri olmadan diğerini yapamazsınız. Bu sebeple de tanıtım stratejilerini belirlerken, bu üç kavramı bir arada kullanmanız gerekir.
Tüketicilerin markanız hakkında daha çok konuşmalarını sağlamak, markanıza güven duymalarını sağlamak ve onları sadık kitlelere çevirmek için kendinizi iyi bir şekilde dışarıya yansıtmalısınız. Pazarlama çalışmalarınızla bir talep oluşturarak, ürün ve hizmetlerinizi dışarıya en iyi şekilde yansıtmalı; buna ek olarak tüketicilerle kurduğunuz ilişkileri en iyi seviyeye getirmek, satış öncesi ve sonrasında onlara iyi bir destek sunmalısınız. Tüm bu çalışmalarla beraber bir yandan da reklam çalışmaları yaparak, satışlarınızı artırıp, yeni kitlelere de ulaşmanız gerekir.
Bir marka olmadan, onu pazarlayamaz ve onunla ilgili reklam kampanyaları oluşturamazsınız. Markayı ağacın gövdesi olarak ve pazarlama çalışmalarını da dallardan biri olarak düşünebilirsiniz. Pazarlamanın alt dallarından birinde de reklam çalışmaları yer alır. Bu hiyerarşiyi bilmek, işinizi tanıtmak için kullanacağınız stratejileri geliştirme de size bir hayli yardımcı olacaktır.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler