
E-ticaret sitelerinin en çok sorun yaşadığı alanlardan biri de siteyi ziyaret edenlerin, kısa bir süre içinde siteyi terk etmeleri ya da sepette ürün bıraktıktan sonra siteden ayrılmaları. Google Analytics üzerinden “Bouce Rate” ya da “Siteyi Terk Etme Oranı” ölçümü ile, ziyaretçilerinizin terk etme oranlarını ölçümleyebilirsiniz.
Tabii ki bu oranın yüksek olması firmaların zarar etmelerine ve satış yapamamalarına neden olacaktır. Kullanıcıların bir internet sistesini terk etmelerine neden olan birçok farklı faktör bulunuyor. Ancak bu faktörlerin büyük çoğunluğu düzeltilebilir ve kullanıcılar site üzerinde daha fazla tutulabilir. Bunu yapabilmek için de öncelikle problemlerin ne olduğunu incelemek gerekiyor.
Site açılma hızının yavaş olması
Kullanıcıların bir siteyi terk etmesindeki en büyük faktörlerin başında sitenin yavaş açılması geliyor. İnternet kullanıcıları hızlı bir şekilde istedikleri siteye erişebilmek istiyorlar. Sitenin yavaş açılması da kullanıcıların, ziyarettikleri sayfaları kapatmalarına neden oluyor.
Site üzerindeki görsellerin, metinlerin ve diğer öğelerin yüklenme hızı artıkça, daha fazla kişiyi kaybetme durumunuz bulunuyor. “Site açılma hızını artırma önerileri” isimli rehberimizde site hızını artırmak için neler yapmanız gerektiğini inceleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra “Hız testi araçları” isimli rehberimizde de ücretsiz olarak sitenizin hız testlerini yapabileceğiniz araçları bulabilirsiniz.
Ödeme sürecinin uzun ve karışık olması
E-ticaret sitelerinin özellikle dikkat etmeleri gereken konulardan biri de ödeme sürecidir. Ödeme işlemlerinin çok uzun olması, birden fazla sayfaya yönlendirme yapması ve bu işlemlerin karışık bir halde sunulması da tüketicileri siteden kaçıracaktır. Özellikle sepete ürün ekledikten sonra siteyi terk edenlerin karşılaştıkları sorunlardan biri de budur. Bu sorunun önüne geçebilmek ve geri dönüşümlerinizi artırabilmeniz için ödeme sürecinizi kısalatmanız ve kolaylaştırmanız oldukça önemlidir.
Sitenin güvenli olmaması
E-ticaret sitelerinin özellikle SSL sertifikaları kullanmaları gerekmektedir. Bankalar ya da diğer sanal POS sağlayıcıları SSL sertifikasını bir zorunluluk olarak tutmaktadır. SSL sertifikaları, sunucu üzerindeki verilerin güvenli bir şekilde aktarılmasını sağlayan şifreleme protokolleridir ve e-ticaret sitenizde bu sertifikanın olması gerekmektedir.
Güvenli alışveriş ve güvenlik önlemlerinizi de tüketicilerle paylaşmalısınız. İnternet üzerinden alışverişlerde tüketiciler güvenlik unsurlarına özellikle dikkat ederler. Güvenli görmedikleri siteler üzerinde de vakit geçirmez ya da alışveriş yapmazlar.
Mobil uyumluluğun olmaması
Kullanıcıların bir kısmı da internet sitelerini mobil cihazlar üzerinden ziyaret ediyor. Mobil cihazları kullanan kullanıcıları da sitenizde tutabilmek için mobil uyumluluğa özellikle önem vermeniz gerekiyor. Mobil uyumluluk bu anlamda oldukça önemli. Yakın gelecekte kullanıcıların daha büyük bir bölümünün mobil cihazlara adapte olacağını düşünürsek, sitenizin mobil cihazlarda düzgün çalışıyor olmasının önemi de yakın gelecek de giderek artacak.
Kalitesiz görsel ve içerikler
İnternet üzerinde satış yaparken, özellikle üzerinde durmanız gereken unsurlardan biri de ürün fotoğraflarınızın kalitesi olacaktır. Tüketiciler bir ürün hakkında fikir sahibi olurken, öncelikle ürün fotoğraflarına bakacaklardır. Burada düşük çözünürlüklü ya da ürünü her açıdan gösteren fotoğrafların olmaması da kullancıların başka sitelerden benzer ürünlere bakmasına neden olabilir.
Fotoğrafların yanı sıra ürün açıklamalarınızın da kullanıcıyı bilgilendirecek kalitede olması gerekiyor. Aksi takdirde ürün hakkında bilgi bulamayan kullanıcılar farklı internet sitelerini ziyaret etmeyi düşüneceklerdir.
İletişim bilgilerinin eksik olması
Tüketicilerin internetten alışverişlerde güvenlik unsuruna özellikle dikkat ettiğinden bahsetmiştik. Kullanıcılar site üzerinde ilgili firmanın iletişim bilgilerini göremediklerinde bir güvensizlik hissine kapılacaklardır.
İletişim konusunda açık olmanız ve internet sitenizin üzerinde devamlı olarak görünecek bir şekilde iletişim bilgilerinizi yansıtmanız oldukça önemli.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler