
Girişimcilerin en sık yaşadığı sorunlardan biri de işlerini açtıktan sonra, işlerini sürdürebilmek için yeterli sermayeleri olmaması oluyor. Sermaye eksikliği de birçok kişinin girişimciliğe adım atmamasına neden olabiliyor.
Bu sorunun üstesinden gelmek için de girişimcileri destekleyen kurumlar bulunuyor. KOSGEB de bu kurumlardan biri. KOSGEB’in girişimciler, yeni girişimciler ve kadın girişimciler için birçok farklı destek planı bulunuyor. Girişimciler KOSGEB’e başvurarak kendi işleri için destek kredisi alabiliyorlar.
KOSGEB, girişimcilerden işlerini kurmalarını, tüm harcamalarını faturalandırıp, yaptıkları masrafların yüzde 70’ini KOSGEB’den geri almalarını sağlayan bir kurumdur. Tabii ki bu oran, bölgelere ve cinsiyete göre farklılık gösterebiliyor. KOSGEB erkek girişimcilere yüzde 70’e varan destekler sunarken, kadın girişimcilere ise yüzde 90’a göre destek sunabiliyor. Bu oranlar da yine bölgelere göre değişebiliyor.
KOSGEB’in hibe kredi vermediği sektörler nelerdir?
Girişimcilik kredilerini incelemeden önce KOSGEB’in hangi sektörlere hibe kredi vermediğini de bilmeniz gerekiyor. KOSGEB:
- Hayvancılık için küçük ve büyük baş hayvan alımı
- Rent a car için araç alım kredisi
- Otobüs filosu kurmak için otobüs kredisi
- Emlakçılık
- Muhasebecilik
- Alkollü içecek hizmeti sunan sektörler
için hibe kredisi sunmamaktadır.
KOSGEB destek kredileri nelerdir?
KOSGEB’in sunduğu çeşitli destek kredileri bulunuyor. Kendi işini kurmuş olan kişiler KOSGEB’e başvurarak bu kredilerden yararlanabilirler.
KOSGEB destek kredisi nasıl alınır ve başvuru koşulları nelerdir?
50.000 TL hibe, 100.000 TL geri ödemeli Yeni Girişimci Desteği
KOSGEB’in sunduğu destek kredilerinden biri girişimcilere 50 bin TL’si hibe, 100 bin TL’si ise geri ödemeli kredi desteği. Buradaki hibe edilen 50 bin TL, sadece iş için verilmemektedir ve farklı kalemlere bölünmektedir.
Bu kalemleri aşağıdaki tabloda daha detaylı bir şekilde görebilirsiniz.
Bu girişimden yararlanabilmek için girişimcinin başvuru tarihi itibariyle son bir yıldır bir şahıs firmasının olmaması ve aynı kişinin tüzel kişi statüsünde herhangi bir işletmede yüzde 50’den fazla ortaklığının olmaması gerekmektedir.
Kurulan ya da kurulacak olan girişimin Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı gerçek ve tüzel kişi statüsünde olması da gerekmektedir. Bu destek sürecine işletme/kurum ya da kuruluşun SGK hükümlerine tabi olarak çalışmaması gerekir. Fakat İnkübatör’lerde yer alacak olan öğretim elemanları için bu şart aranmamaktadır.
İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Desteği
KOBİ’Lere iş geliştime koçluğu sağlayacak, destek ağlarına ulaşım imkanı sunacak, uygun koşullu iş yeri ve ortak ofis ekipmanı ile hizmeti sunacak olan İş Geliştirme Merkezleri için de KOSGEB destek sağlamaktadır.
Bu desteğe;
- Belediyeler
- Yüksek Öğretim Kurumları
- Özel İdareler
- Meslek Kuruluşları
- ve İnkübatörler başvurabilmektedir.
İŞGEM kuruluş süresindeki destek en fazla 18 ay olarak belirlenmiştir. İşletme Desteği ise en fazla 36 ay olarak belirlenmiştir. Aşağıdaki tabloda kredi destekleri ile ilgili daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Kadın Girişimcilere Kredi Destekleri
KOSGEB kadın girişimcileri destekleyen destek kredileri de sunmaktadır. 2016 yılında yürürlüğe giren bu destek ile, kadın girişimcilere devlet destekli 50 bin TL’lik hibe kredi verilmektedir.
Genç kadın girişimci şartlarını sağlayan kadın girişimciler bu desteklerden faydalanabilmekteler. Bu kredinin desteklediği iş kolları:
- Ev yemekleri lokantası
- Pastahane
- Kafeterya
- Hamur işleri üretimi yapan işletmeler
- Ayakkabıcı dükkanı
- Giyim mağazası
- Güzellik merkezleri
- Kuaför ve benzeri sektörler bu destek kapsamında desteklenmektedir.
Bu destek ile kadın girişimcilere geri ödemesiz 50 bin TL, sıfır faizli 100 bin TL’de geri ödemeli kredi imkanları sunulmaktadır.
KOSGEB, sıfırdan iş kurmak için girişimcilere bir kredi imkanı sunmamakta. Bu nedenle bu kredilere başvurabilmek için öncelikle bir işletmeniz veya bir işinizin olması gerekiyor. İnternet üzerinden kendi işinize başlaymayı düşünüyorsanız bir e-ticaret sitesine ihtiyacınız olacaktır. E-ticaret sitesi kurulumu ve altyapı hizmetleri hakkında bilgi almak için İdeasoft e-ticaret paketlerini inceleyebilir, dilerseniz ücretsiz demo hesabı oluşturarak hizmetlerimizi deneyebilirsiniz.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler