İnternet sitelerinde yapılan 7 kritik hata

9 Ocak 2017
Ferad Osman Sali
İnternet sitelerinde yapılan 7 kritik hata

E-ticaret sitenizin olması tek başına yeterli değildir. Sitenizin içindeki öğeler ve sitenizin performansı gibi birçok detayı göz önünde bulundurmak gerekir. İnternet sitelerinde yapılan bazı kritik hatalar, ziyaretçileri siteden kaçırabilir ve site üzerinden alacağınız geri dönüşümlerin düşmesine neden olabilir.

İş yerinizi internete taşımayı düşünüyorsanız, e-ticaret altyapı paketlerimiz inceleyerek, ihtiyacınıza yönelik bir çözüm bulabilirsiniz. 15 günlük demo talebinde bulunarak, hizmetlerimizi deneme şansı da bulabilirsiniz.

E-ticaret altyapı paketleriyle site tasarımlarınızı geliştirebilir ve site performansınızı iyileştirebilirsiniz; ancak yine de sizin de yapmanız gereken işler bulunuyor. Bu çalışmaları yapmamak beklediğiniz geri dönüşümleri alamamanıza neden olabilir. Peki, nelerden kaçınmanız gerekiyor?

Mobile uyumluluğun olmaması

Yapılan hatalardan biri ve şu günlerde en kritik olanı sitelerin mobile uyumlu olmaması. İnternet kullancıları her geçen gün mobil cihazlara biraz daha adapte oluyorlar ve internet aramalarını akıllı telefonları üzerinden yapıyorlar. Bu sebeple de mobil cihazlardan internet sitelerini ziyaret ediyorlar.

Sitenin mobile uyumluluğu olmaması, kullanıcı deneyimini olumsuz etkilediği için, mobil üzerinden ziyaret yapan kişilerin siteyi terk etmesine neden oluyor. Bu da sizin geri dönüşümlerinizi azaltacak aynı zamanda siteyi terk etme oranlarınızı yükseltecek bir eylemdir.

Bunun yanı sıra Google, mobile uyumluluğu olmayan siteleri, mobilden yapılan arama sorgularında alt sıralarda ya da ikinci sayfadan itibaren göstermeye başladı. Bunun sebebi de kullanıcı deneyimini artırarak, mobile uyumluluğa geçişi sağlamak. Mobile uyumluluğunuzun olmaması durumunda, SEO konusunda da sıkıntı yaşayabileceğiniz gibi, mobil arama sorgularında kullanıcıların size ulaşamamasına da neden olacaksınız.

Mobil site tasarımları hakkında bilgi almak isterseniz İdeasoft mobil tasarımlar sayfasına bakabilirsiniz.

İçerik eksikliği

Altyapı paketleriyle sitenizi kursanız dahi, içeriklerinizi sizin oluşturmanız gerekecek. Site üzerinde yeterli içeriğin olmaması da kullanıcıları sitenizden kaçırabilir. Bunun sebeplerinden biri, bir kullanıcı sitenize geldiğinde, sizinle ilgili, verdiğiniz hizmetler ve ürünlerinizle ilgili bilgilere ulaşabilmeli. Bilgi veren yeterli içeriğin olmaması da geri dönüşümlerinizin azalmasına neden olacaktır.

Bunlara ek olarak, ürün açıklamalarının yetersiz ve özensiz oluşu da, kullanıcıların siteyi terk etmelerine neden olabilir. Aynı zamanda kullanılan görsellerin kalitesiz olması ya da ürünlerle ilgili görsellerin olması da satış yapmanıza engel olacaktır. İnternet üzerinden alışverişlerde tüketiciler ürünlerin hem fotoğraflarını görmek hem de ürün açıklamalarını okuyarak, ürün hakkında detaylı bilgi almak isteyeceklerdir.

İletişim ve önemli bilgilere yer verilmemesi

E-ticaret siteniz üzerinde iletişim bilgileriniz, iade politikalarınız ve mesafeli satış sözleşmesi gibi önemli bilgileriniz kolay ulaşılabilir bir şekilde yer almalıdır. Tüketiciler diledikleri zaman size ulaşabilmeli ve iade politikanızla ilgili bilgilere ulaşabilimeliler. Bunları toplayacak olursak:

  • Adres bilgileriniz, (Fiziki mağazanız bulunuyorsa harita ekleyebilirsiniz)
  • Telefon numaranız,
  • E-posta adresiniz,
  • Sosyal medya hesaplarınız,
  • Ücret bilgileri,
  • İade politikalarınız,
  • Mesafeli satış sözleşmeniz,
  • Hakkımzıda sayfanız, kolay ulaşılabilir olmalıdır.

Bu bilgiler, tüketicilerin sizin ve hizmetleriniz hakkınızda rahatlıkla bilgi almanızı sağlar.

Sitenin yavaş açılması

Günümüzde en önemli kriterlerden biri de sitenin hızlı bir şekilde yüklenmesi. Sitenizin yavaş yüklenmesi de ziyaretçilerin siteyi terk etmesine neden olacaktır. İnternet bağlantı hızlarının artması nedeniyle, artık kullanıcılar yavaş yüklenen internet sitelerinin açılmasını beklemiyorlar.

Bu sebeple de çalıştığınız hosting firmasını iyi seçmeli ve eğer sahip olduğunuz altyapı sizin ihtiyacınızı karşılamıyorsa başka bir alternatif denemlisiniz. İnternet sitenizin hızını artırmak için neler yapacağınızı öğrenmek için E-ticaret sitenizin yüklenme hızını artırmak için neler yapabilirsiniz? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Eyleme çağrı ifadelerinin eksik olması

Sitenizin mobil uyumluluğu olması ve hızlı bir şekilde açılması tek başına yeterli değildir. Sitenizde bir takım eyleme çağrı ifadeleriyle ziyaretçilerinizi satın almaya yönlendirmelisiniz. Bu ifadelerin eksik olması, geri dönüşümlerinizi de olumsuz etkileyecektir.

Site üzerinde kullandığınız butonlar ve metinlerin dikkat çekici olması ve ziyaretçileri belli bir aksiyon almaya yönlendirmelidir. Butonlarınızın tasarımlarını yaparken, arka planla zıtlık oluşturacak ve dikkat çekecek renkler kullanmaya dikkat edebilirsiniz.

Tasarım olarak çok eski olması

İnternet sitenizin tasarımının eski olması da ziyaretçilerin alışveriş kararlarını etkileyebilir. Yapılan araştırmalar, site tasarımlarının ziyaretçilerin güven algısını etkilediğini ortaya koyuyor. Eski ve güncel olmayan sitelerin güvenli olmadığını düşünen kullanıcılar bu sitelerden alışveriş yapmak istemiyorlar.

Bu sebeple de eski internet siteleri, güncel sitelere sahip rakiplerinden bir adım geride kalıyorlar. E-ticaret sitenizi yenilemek isterseniz e-ticaret altyapı paketlerimizi inceleyerek güncel bir tasarımla sitenizi yenileyebilirsiniz.

Ödeme sistemlerinin eksik olması ve ödeme işlemlerinin zor olması

Ödeme işlemlerinin site üzerinde oldukça kolay bir şekilde, birkaç adımda halledilmesi gerekmektedir. Karışık ödeme süreçleri, tüketicilerin alışverişi yarıda bırakmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle de bu süreci mümkün olduğunca sadeleştirerek, birkaç adımda bu işlemin tamamlanmasını sağlamalısınız.

Buna ek olarak, farklı ödeme sistemlerine de sitenizde yer vermelisiniz. Kimi tüketiciler kredi kartını tercih ederken, kimileri havale ile ödemelerini yapmak isteyebilirler. Bunların yanı sıra kapıda ödeme ve ön ödemeli kartları da ödeme sistemlerine eklemeniz, farklı kullanıcıların sitenizden alışveriş yapmasını mümkün kılar.

IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.

En çok okunan yazılar

Ferad Osman Sali
Ferad Osman Sali, E-ticaret, SEO stratejileri ve dijital pazarlama konularında uzmanlaşmış deneyimli bir profesyoneldir. İstanbul Üniversitesi mezunu olan Sali, 12 yıldır SEO ve dijital pazarlama, 8 yıldır da e-ticaret alanlarında çalışmakta... Yazar hakkında detaylı bilgi

Popüler Videolar

Benzer yazılar

E-ticaret Nace Kodu Nedir?
E-ticaret Nace Kodu Nedir?
Nace Kodu Nedir? Fransızca açılımı “Nomenclature des Activités Économiques dans la Communauté Européenne” olan NACE “Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin Sınıflandırılması” anlamına gelmektedir. NACE kodu ise...
22 Haziran 2021
Savaş Çetinkaya
Rekabet analizi nasıl yapılır ve neden önemlidir?
Rekabet analizi nasıl yapılır ve neden önemlidir?
Rekabet analizi, e-ticarette yeni stratejiler belirlemek, rakipleri tanıma ve onların önüne geçmek için önemli bir görevi üstlenir ve e-ticaret firmalarının bu analizleri düzenli olarak yapmaları önemlidir. Rekabet analizi, endüstri...
21 Mayıs 2019
Ferad Osman Sali
Chatbot Nedir? E-Ticaret İçin Neden Önemlidir?
Chatbot Nedir? E-Ticaret İçin Neden Önemlidir?
Robotların hayatımızın her alanına nüfuz ettiğini söyleyebiliriz. Bu konu üzerine sürekli korku senaryoları yazılsa da günümüzdeki robotlar dünyayı ele geçirmek için değil, işlerimizi kolaylaştırmak için çalışırlar....
27 Şubat 2021
Savaş Çetinkaya
20 Adımlı Detaylı E-Ticaret SEO Rehberi [ 2023 Teknikleri ]
20 Adımlı Detaylı E-Ticaret SEO Rehberi [ 2023 Teknikleri ]
E-ticaret, birçok kolaylık ve avantaj sunmasının yanı sıra, keskin bir rekabet ortamı içerisindedir. Bu nedenle, hedef kitlenize ulaşmak ve rakiplerinizden öne çıkmak için SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) çalışmaları büyük...
16 Haziran 2023
Ulaş Kaygusuz
7 Adımda E-ticaret Satışlarınızı Arttırın!
7 Adımda E-ticaret Satışlarınızı Arttırın!
Tıklama Başına Gelen Ziyaretçilere Güvenmeyin Birçok e-ticaret sitesi tıklama başına ödeme yapılan PPC reklam modeli ile çalışan siteler ile çalışıyor. Aslına bakarsanız, PPC maliyetleri arttıkça, websitenin arama...
30 Ağustos 2013
Savaş Çetinkaya
KOBİ’ler E-ticaretle Satışlarını %30 Artırıyor
KOBİ’ler E-ticaretle Satışlarını %30 Artırıyor
Geleneksel ticaretin aksine hızlı bir büyüme ivmesi yakalayan e-ticaret; tüketicileri, şirketleri ve ekonomileri hızla dijitalleştiriyor. Tüketicilerin %78’i bugün internetten araştırarak satın alma kararını veriyor. E-ticaretin...
7 Kasım 2019
Savaş Çetinkaya