Yurt dışına ürün satışı yapmak detaylı bir operasyon süreci gerektirir. Gümrük prosedürleri, resmi beyanlar, kargo ve lojistik işlemleri bu sürecin önemli aşamalarıdır. Söz konusu aşamalarda yapılması gerekenler satışın gerçekleştiği mecraya göre değişiklik gösterebilir.
Kurumsal web siteniz veya pazar yeri platformları üzerinden e-ihracatfaaliyetleri yürüterek satışlarınızı düşük maliyetlerle gerçekleştirebilirsiniz. Bu konuda bir plan yapmadan önce ihracat ve e-ihraç arasındaki bahsetmek faydalı olur. Yurt dışına yapılan online satışlarda yürütülmesi gereken prosedürler standart ihracat faaliyetlerine göre farklıdır. Sizin için hazırladığımız bu yazıyı okuyarak ihracat ve e-ihracat faaliyetleri arasındaki farklar hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
İhracat ile E-İhracat Yapımı Arasındaki Farklar Nelerdir?
İhracat ve e-ihracat farkını ortaya koymadan önce bu iki kavramın tanımını yapmak faydalı olur. Ürün ve hizmetlerin online mecralar üzerinden yurt dışına satışması e-ihracat olarak tanımlanır. Bu faaliyetlerde kurumsal web siteleri, pazar yeri platformları, akıllı telefon uygulamaları, sosyal medya sayfaları ve bunun gibi çevrim içi mecralar kullanılır.
Standart ihracat faaliyetlerinde ise internet dışındaki satış ve pazarlama mecraları kullanılır. Her iki faaliyette de farklı vergilendirme, belgelendirme, satış ve gümrük süreçleri mevcuttur. İhracat ve e-ihracat arasındaki farklılıklardan bahsetmek için bu süreçlere değinmek faydalı olur.
İhracat ve E-İhracat Vergilendirme Süreci
İhracat ve e-ihracat gümrük vergisi ödemeyi gerektiren süreçlerdir. A.TR dolaşım belgesiyle ihraç edilen ürünler gümrük vergisinden muaftır. Söz konusu belge, Türkiye ile AT ülkeleri arasındaki ticaret anlaşmaları uyarınca düzenlenir. Bu kapsamda, Avrupa Topluluğu üyesi ülkelerde düzenlenen ihracat ve e-ihracat faaliyetlerinde gümrük vergisi talep edilmez.
Standart yurt dışı satış faaliyetlerinden farklı olarak; e-ihracat yoluyla satılan veağırlığı 300 kilogramı tutarı 15 bin Avro’yu geçmeyen ürünlerde bir vergi muafiyeti söz konusudur. Bu ürünlerde %50’ye kadar gelir vergisi muafiyeti uygulanır. Standart ihracatta ise ürün fiyatı üzerinden Yurt dışına yapılan online satışlarda vergilendirme süreçleri hakkında detaylı bilgi edinmek için e-ihracat vergi başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
İhracat ve E-İhracat Belgelendirme Süreci
Yurt dışı satış faaliyetlerinin sorunsuz gerçekleşmesi için ihracat ve e-ihracat belgesinin zamanında teslim edilmesi gerekir. Gümrük beyannamesi her iki faaliyet için de zorunludur. E-ihracat faaliyetlerinde ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) gerekir. Bu belge, dijital ortamda hazırlanarak teslim edilebilir. Standart ihracat faaliyetlerinde ibraz edilmesi gereken belgeler ise şunlardır:
- Ticari fatura
- Proforma fatura
- Orjinal fatura
- NAVLUN faturası
- Satış yapılan bölgeye göre dolaşım belgesi
- Sigorta belgesi
- Çeki listesi
E-ihracat faaliyetlerinde ihracat bilgi formu, imza sirküleri fotokopisi, orjinal fatura, dolaylı temsil yetki belgesi ve çeki listesi ibraz etmek yeterli olur. Satışın sorunsuz gerçekleşmesi için faturalandırma süreçlerine dikkat etmek faydalı olur. Bu konuda detaylı bilgi edinmek için e-ihracat faturası başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
İhracat ve E-İhracat Ürün Satış Süreci
İhracat ve e-ihraç arasındaki farklardan biri satış süreçleridir. Klasik ihracat faaliyetlerinde satışlar telefonla iletişim, katalog ve numune gönderimi yoluyla yapılır. Fuar organizasyonları bu faaliyetlerin önemli bir aşamasıdır. Ürünleri yurt dışına standart yöntemlerle satmak için müşteriye doğrudan ulaşmak gerekir.
Online mecralarda yapılan yurt dışı satışları ise ürünlerin web sitesine veya pazar yeri platformuna yüklenmesiyle başlar. İnternet üzerinden verilen sipariş hazırlanır ve gümrük prosedürleri yerine getirilerek müşteriye gönderilir. Ürün tanıtımı, satış ve pazarlama süreçleri standart ihracat faaliyetlerine nazaran daha hızlı gerçekleşir. Bu noktada e ticaret yapanların e-ihracat sitesi nasıl olmalı sorusu üzerinde durmaları önem taşır.
İhracat ve e-ihracat entegrasyon ve ödeme kanalları bakımından da farklılık gösterir. Klasik yurt dışı satış faaliyetlerinde SWIFT, posta çeki gibi ödeme kanalları kullanılır. İnternet üzerinden yapılan satışlarda ise banka, kredi kartıyla ve online sistemlerle ödeme almak mümkündür. Bu konuda detaylı bilgi edinmek için e-ihracat ödeme yöntemleri başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
İhracat ve E-İhracatta Gümrük Süreci
İhracat ve e-ihracat gümrük sürelerinde bazı farklılıklar vardır. Standart yurt dışı satış faaliyetlerinde gümrük süreci nakliye sözleşmesinin yapılmasıyla başlar. Bu aşamada eşyaların gümrüğe beyan edilmesi gerekir. Ürünler çıkmadan önce hasar tespiti ve ürün muayanesi gerekebilir. E-ihracat faaliyetlerinde elektronik gümrüklendirme olanağı mevcuttur. Gümrük onayı, klasik ihracatta 7 güne kadar sürebilirken online satışlarda 12 ile 48 saat arasındadır. Yurt dışı ürün satışlarında gümrük ve lojistik süreçleri hakkında detaylı bilgi edinmek için e-ihracat kargolama başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
İhracat ve E-İhracat Arasındaki Benzerlerlikler Nelerdir?
İhracat ve e-ihracat çeşitleri arasında farklılıkların yanı sıra birçok benzerlik mevcuttur. Her iki faaliyette de satış yapılan bölgeye göre dolaşım belgesi gerekir. A.TR, EUR, X1 gibi belgeler geçerli oldukları ülkelerde gümrük muafiyeti sağlar.
B2C ve B2B ihracat ve e-ihracat faaliyetlerini için bildirimlerin zamanında yapılması gerekir. Satışı yapılan ürünler bütün detaylarıyla Gümrük İdaresi’ne bildirilir. Lojistik süreçleri de detaylı bir biçimde belgelendirilmelidir.
İhracat ve e-ihracat KDV oranı sıfırdır. Her iki faaliyet de katma değer vergisinden muaftır. Geri kalan vergiler, ihraç edilen ürünün fiyatına ve özelliğine göre değişiklik gösterebilir. İhracat ve e-ihracat faaliyetlerinin bir diğer ortak noktası da ülke ekonomisine katkı sağlamasıdır. Yurt dışına satış yapan firmaların yararlanabileceği devlet destekli hibe ve krediler mevcuttur. Bu konuda detaylı bilgi edinmek için e-ihracat teşvikleri başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
İçindekiler
En çok okunan yazılar
- E ihracat nedir? E ihracat nasıl yapılır?
- E ticaret nedir, E ticaret nasıl yapılır
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- E-ticarette ne satılır? E-ticarette internetten en çok satılan ürünler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
Popüler Videolar
Benzer yazılar