
Yeni girişimcilerin kendi işini kurması ve aklındaki projeyi hayata geçirmesi, yola doğru adımlar atarak çıkmalarında uzun vadede daha başarılı sonuçlar almalarını sağlar. İş kolu ve sektör fark etmeksizin, yeni bir iş kurulurken dikkat edilmesi gereken bir takım unsurlar vardır ve her girişimcinin bu konulara dikkat etmesi gerekir. Bu rehberimizde de her yeni girişimcinin uygulaması gereken 6 farklı stratejiyi ele alıyor olacağız.
Yeni girişimcilerin uygulaması gereken stratejiler
Rekabeti iyi analiz edin
Hangi sektöre girecek olursanız olun öncelikle rekabeti iyi bir şekilde analiz etmeniz oldukça önemlidir. Pazarın durumunu incelemek ve pazarda öne çıkan ve rekabet edilmesi gereken firmaları belirlemek kendi iş stratejilerinizi geliştirmenize önemli bir katkı sağlayacaktır. Rekabeti analiz etmediğinizde pazar hakkında hiçbir fikir sahibi olmadan işe başlamış olursunuz ve bu durumda da uzun vadeli bir başarı elde etmeniz bir hayli zorlaşır.
Rakip firmaları incelemek, onların pazarlama, reklam ve satış konusunda ne gibi stratejiler izlediklerini incelemek, hedef kitlelerinin kim olduğunu araştırmak, hedef kitleleriyle nasıl bir iletişim kurduklarını görmek ve hizmet kalitelerini araştırmak kendi iş stratejilerinizi geliştirirken onların iyi yaptıkları çalışmalardan örnek almanızı; kötü yaptıkları şeylerden ise dersler alarak bu alanlarda kendinizi geliştirmenizi sağlar.
Elinizdeki sermayeyi akıllı kullanın
Sermaye ve bütçe yönetimi girişimlerde oldukça önemli bir yere sahiptir. Eldeki parayı korumak ve akıllı bir şekilde bu parayı kullanmak, uzun vadeli başarının anahtarlarından biridir. Gerekli kanallara para yatırmak, doğru alanlarda pazarlama çalışmaları yapmak ve şirket için gerekli zamanlarda doğru yatırımları yapmak işinizi büyütmenize yardımcı olur.
Sermayesini iyi yönetemeyen ve elinde para tutmayı başaramayan girişimler eninde sonunda başarısızlığa uğrayacaklardır. Bu sebeple de elinizdeki sermayeyi nasıl harcayanız konusunda detaylı bir plan çıkartmanız ve bu doğrultuda ilerlemeniz girişiminizin başarısı için oldukça önemlidir.
Yeni ürün ve servisleri araştırın
Pazarda hali hazırda olan servis ya da ürünleri satmaya çalışmak oldukça zorlu bir süreçtir. Rekabetten sıyrılmak, rekabet için fiyatları düşürmek, reklam ve pazarlama süreçleri ile maliyetleri bir hayli baş ağrıtabilir. Bu nedenle de kendi işinizi kurmayı planlarken yeni ürünler ve/ya servisler araştırmaya özen gösterin. Pazarda az bulunan ya da hiç bulunmayan hizmetler sunuyor olmanız markanızın farklılaşmasını sağlarken, rekabet konusunda da daha az endişelenmenizi sağlar.
İlk başta büyük pazarlara girmekten kaçının
Niş alanlara girmek ve büyük pazarlardan kaçınmak ilk etapta girişiminizin hayatta kalmasına yardımcı olur. Büyük pazarlar aynı zamanda büyük rekabet ortamları demektir. Elinizde bu rekabetle baş edebilecek bir sermaye bulunmuyorsa, büyük pazarlardan kaçınmanız bir hayli önemlidir. Rekabetin yanı sıra marka bilinirliği yaratmak için de pazarlama çalışmaları yapmanız gerekecek bu da belli bir sermaye gerektirecektir.
Niş alanlarda yer almak ve öncelikle daha küçük pazarlara yönelmek, elinizdeki sermayeyi daha iyi bir şekilde kullanmanızı sağlarken, rekabet ortamından da daha iyi bir şekilde sıyrılmanıza yardımcı olur.
Müşterilerin geri bildirimlerini dinleyin ve bunları uygulayın
Yaptığınız işi iyi bir şekilde biliyor olabilirsiniz; ancak müşterileriniz bu konuya çok daha farklı bir şekilde yaklaşıyorlardır. Müşterileriniz kullanıcı deneyimine, aldıkları hizmetin kalitesine ve müşteri memnuniyeti gibi konulara daha fazla özen gösteriyor. Bu nedenle de bu konular üzerinde müşterilerinizle iletişim içinde kalmanız, onlardan geri bildirimler almanız ve size de doğru gelen bu geri bildirimleri uygulayarak, işinizi geliştirebilirsiniz.
Değişime açık olun
Günümüzde hayatın her alanında değişimler çok hızlı bir şekilde olmakta. Özellikle internet üzerinden iş yapan firmalar bu değişimi daha yakından hissediyor. İş hayatı, pazar ve müşterilerin beklentileri de bu doğrultuda sürekli değişiklik gösterebiliyor. Kendi işinizi kurarken değişime açık olmanız, uzun vadeli planlarınızı sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmenize yardımcı olur. Değişime adapte olmanız ve bu değişimleri takip ederek sektörünüzde öncü bir firma haline de gelebilirsiniz.
Kendi işinizi kurmak ve kendi e-ticaret sitenizi açmak istiyorsanız İdeasoft e-ticaret paketlerinden yararlanabilirisniz. Hizmetlerimizi denemek için 15 günlük demo talebinde bulunabilir ve online mağazanızı test etmeye başlayabilirsiniz.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler