Google Analytics kullanımı ile ilgili bilmeniz gerekenler

11 Eylül 2018
Ferad Osman Sali
Google Analytics kullanımı ile ilgili bilmeniz gerekenler

Google Analytics e-ticaret siteniz üzerinde gerçekleşen birçok eylemi takip edebileceğiniz ve sonrasında da bu eylemler ve aldığınız geri dönüşümlerin analizi ile yeni stratejiler geliştirmenize yardımcı olan bir araç. Ücretsiz olarak sitenizle ilişkilendirebileceğiniz bu araç hakkında bazı özellikleri ve hangi metrikleri takip edebileceğinizi bilmeniz, bu aracı daha etkin bir şekilde kullanmanıza yardımcı olacaktır.

Firma adınız ile bir Google hesabı açtıktan sonra Analytics üzerinden bir kod oluşturarak, bu kodu sitenize ekledikten sonra, web siteniz üzerindeki belli eylemleri bu araç üzerinden takip etmeye başlayabiliyorsunuz. Bu rehberimizde de temel olarak bilmeniz gerekenlerin üzerinde duracağız.

Uzun vadeli istatistik değerlendirmeleri

Google Analytics’i sitenize kurduğunuz günden itibaren, uzun ve kısa vadeli istatistik ölçümleri yapabiliyorsunuz. Aylık, üç aylık, yıllık ya da birkaç yıllık periyotlarda belirlediğiniz parametrele göre istatistiklerinizi analiz edebilirsiniz.

Tabii ki uzun vadeli analizlerde öne çıkan tarihlerdeki belli alanları görebilirsiniz; ancak bunu bir grafik olarak ele alarak, değişimleri ve gelişimleri anlayabilirsiniz. Zaman aralığını kısaltmanız, bu aralıklardaki daha detaylı sonuçları görmenizi sağlar.

İlgili rehber: Google Analytics'te E-ticaret İzleme Özelliği Nasıl Kullanılır?

Ziyaretçilerin aktiviteleri

Analytics üzerinden sitenizi ziyaret eden kişilerin, ne tür eylemler gerçekleştirdiklerini, sitenizde ne kadar kaldıklarını, kaç sayfa ziyaret ettiklerini ve bunun gibi metrikleri görebilirsiniz.

Oturum başına sitede geçirilen süre, toplam oturum sayısı, kullanıcı başına sayfa görüntülenme, sayfada geçirilen süre, siteyi terk etme oranı, Analytics’tek temel ziyaretçi aktivitelerini görmenizi sağlayan alanlardır. Bunları takip ederek, ziyaretçilerinizin sitenizde ne tür eylemler gerçekleştirdiği hakkında temel bir bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ziyaretçilerin lokasyonları

Bu aracın size sunduğu metriklerden biri de sitenizi ziyaret eden kişilerin konum bilgileri hakkında da size bilgi veriyor olması. Sitenize en çok hangi şehirlerden trafik çektiğinizi görerek, reklam ve pazarlama kampanyalarınızı bu bölgeler odağında gerçekleştirebilir ve elinizdeki bütçeyi daha verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.

Özellikle fiziki mağazası olan firmalar, konum odaklı verileri takip ederek, kendi konumlarına yakın olan bölgelere özel konum odaklı reklamlar vererek, kullanıcıları mağazaya da çekebilirler.

İlgili rehber: Google Analytics ile metriklerin ölçümlenmesinde dikkat edilmesi gerekenler

İşletim sistemi ve web tarayıcı analizi

Analytics’i kullanarak, sitenizi ziyaret eden kullanıcıların hangi web tarayıcısını ve hangi işletim sistemlerini kullandıklarını da görebilirsiniz. Bununla beraber mobil ya da masaüstü cihazlardan gelen ziyaretçilerin oranını da bu araç üzerinde görebilirsiniz.

Bu metrik sayesinde, reklamlarınız optimize ederken en çok ziyaretçi çektiğiniz işletim sistemlerine yönelik hedeflemeler yapabilirsiniz. Bununla beraber mobil ve masaüstü ziyaret oranlarını dikkate alarak, reklamlarınızı mobil ya da masaüstü odaklı verebilirsiniz.

Yine işletim sistemlerini baz alarak, en çok kullanılan işletim sistemi ve mobil cihazlara yönelik reklam hedeflemelerinizi de yapmaya başlayabilirsiniz.

Detaylı içerik ve sayfa trafik verileri

Genel ziyaret ve oturum sayılarının yanı sıra e-ticaret siteniz üzerindeki hangi sayfaların daha fazla trafik elde ettiğini görmek için de bu aracı kullanabilirsiniz. Böylelikle SEO konusunda iyi olan ya da desteğe ihtiyacı olan sayfalarınızı belirleyebilir; hangi ürünleriniz daha fazla dikkat çektiğini ve hangilerinin pazarlama çalışmalarıyla öne çıkartılması gerektiğini görebilirsiniz.

Trafiği iyi olan sayfalarınızda yaptığınız doğru çalışmaları, performansı kötü olan sayfalara da uygulayarak, bu sayfaların elde ettiği trafiği artıracak çalışmalar yapabilirsiniz.

İlgili rehber: Sizin için hazırladığımız Google Analytics Gösterge Tablosu ile analizlerinizi kolaylaştırın

Detaylı trafik kaynak analizi

Google Analytics’te ölçümleyebileceğiniz metriklerden biri de trafik kaynaklarıdır. Web sitenize hangi mecralardan ve organik, sosyal ya da reklam içerikli kaynaklarından gelen trafiği ölçümleyebilirsiniz.

Bu metriği takip ettiğinizde, hangi alan üzerinde daha başarılı olduğunuzu ve yaptığınız çalışmaların nasıl bir sonuç getirdiğini görebilirsiniz. Örneğin, organik trafiğiniz, genel trafiğinizin küçük bir bölümünü oluşturuyor ve sosyal ile reklam kampanya trafiklerinizin bu trafiğin büyük bir bölümünü oluşturuyorsa, web sitenize ziyaretçi çekmek için reklamlara daha bağımlı olduğunuzu görebilirsiniz. Bu durumda da organik trafiğinizi artırmak için stratejiler belirleyerek SEO çalışmalarına yatırım yapabilirsiniz.

Gerçek zamanlı trafik

Analytics üzerinden gerçek zamanlı olarak da site trafiğinizi analiz edebilirsiniz. Anlık olarak sitenizi kaç kişinin ziyaret ettiğini görebilir, hangi sayfalarda vakit geçirdiklerini görebilirsiniz.

Anlık trafiğinizi artırmanız, gelen trafiğinizi de artırmanızı sağlayacaktır. Kimi zaman reklam ve özel kampanyalarla anlık trafiklerinizde artışlar olabilir. Anlık ziyaretçi oranınızı artırmak ve kullanıcıların sitede daha fazla vakit geçirmelerini sağlamak için site içeriklerinizi ilgi çekici hale getirmeniz, ürünlerinizle ilgili mümkün olduğunca çok bilgi vermeniz ve kullanıcıları bir eyleme geçirecek eyleme çağrı ifadeleri kullanabilirsiniz.

IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.

En çok okunan yazılar

Ferad Osman Sali
Ferad Osman Sali, E-ticaret, SEO stratejileri ve dijital pazarlama konularında uzmanlaşmış deneyimli bir profesyoneldir. İstanbul Üniversitesi mezunu olan Sali, 12 yıldır SEO ve dijital pazarlama, 8 yıldır da e-ticaret alanlarında çalışmakta... Yazar hakkında detaylı bilgi

Popüler Videolar

Benzer yazılar

E-ticaret sitesi açarken kaçınmanız gereken hatalar
E-ticaret sitesi açarken kaçınmanız gereken hatalar
E-ticaret sektörüne girmek isteyen kişilerin genellikle yaptığı bazı hatalar, işlerinin uzun soluklu olmamasına neden oluyor. Bir e-ticaret sitesi kurmak işleri ayakta tutmak için ne yazık ki yeterli değil. Bunu bir iş kurmak olarak...
5 Kasım 2016
Ferad Osman Sali
UGC Nedir ve E-Ticarette UGC Nasıl Kullanılır?
UGC Nedir ve E-Ticarette UGC Nasıl Kullanılır?
UGC, dijital çağın en değerli varlıklarından biri haline gelmiştir. İnternet kullanıcılarının kendi deneyimlerini, görüşlerini ve içeriklerini paylaştığı bir fenomen olan UGC, özellikle e-ticaret dünyasında büyük bir etki...
3 Ekim 2023
Ferad Osman Sali
Şehir Şehir Gezerek E-Ticarette Kobilerin Dijital Dönüşümüne Destek Oluyoruz
Şehir Şehir Gezerek E-Ticarette Kobilerin Dijital Dönüşümüne Destek Oluyoruz
IdeaSoft olarak bugüne dek 20’den fazla şehre giderek kobilerin dijital dönüşümüne destek olduk. Önümüzde yine birçok şehirde e-ticaret yapmayı ve işini büyütmeyi düşünenlerle bir araya geleceğiz. Hibrit olarak...
6 Mart 2023
Ferad Osman Sali
Blogunuzda hediye önerileri yazarak satışlarınızı nasıl artırabilirsiniz?
Blogunuzda hediye önerileri yazarak satışlarınızı nasıl artırabilirsiniz?
Blogunuzda hediye önerileri yazmak, satışlarınızı artırmanıza yardımcı olurken, farklı hedef kitlelere ulaşmanızı ve organik olarak da trafik çekmenize yardımcı olur. Özellikle tatil ve özel günler yaklaştığında bu...
22 Kasım 2018
Ferad Osman Sali
E-ticaret firmaları Facebook mesajları nasıl kullanabilir?
E-ticaret firmaları Facebook mesajları nasıl kullanabilir?
Facebook mesajları, müşteri ilişkileri kurmak ve sosyal medya üzerinden müşteri hizmeti sunma konusunda e-ticaret firmalarına önemli bir kaynak sunuyor. Son yıllarda Facebook Messenger uygulaması üzerinden, şirket sayfalarına özel...
19 Nisan 2020
Ferad Osman Sali
İşinizi yönetmek için kullanabileceğiniz proje yönetim araçları
İşinizi yönetmek için kullanabileceğiniz proje yönetim araçları
Proje yönetim araçları, uzaktan çalışan ekipler veya ekibinin performansını ve çalışmalarını takip etmek isteyenlere çözüm sağlayan yazılımlardır. Ekip yönetimi, yeni iş atamaları, mevcut işlerin takibi, ekip işi...
10 Ocak 2020
Ferad Osman Sali