
E-ticarette bazı metrikler belirlemeniz ve bunları ölçümlemeniz işinizi geliştirmenizde ve uzun vadede karlılığınızı artırabilmek için önemlidir. İşinizin başarılı olabilmesi için bir takım stratejiler belirlemeniz ve bunları farklı yöntemlerle analiz ve takip etmeniz gerekir. Bu incelemeler sonrasında da iş stratejilerinizi geliştirebilirsiniz.
Bu metriklerinizi ölçümlemek için Google Analytics’ten yararlanabilirsiniz. Ücretsiz olarak sitenizdeki istatistikleri takip edebileceğiniz Google Analytics üzerinde ölçümleyebileceğiniz metrikler ise şu şekilde:
- Kitle: Google Analytics üzerindeki bu alan üzerinde, sitenizi ziyaret eden kişilerle ilgili bilgilere, site üzerinde nasıl bir aktivite gerçekleştirdiklerine ve hangi cihazlar üzerinden sitenizi ziyaret ettiklerine bakabilirsiniz.
- Edinme: Bu alan üzerinde ise, ziyaretçilerinizin Google üzerinden mi, sosyal ağlardan mı, reklamlar üzerinden mi yoksa diğer kanallar üzerinden mi sitenizi ziyaret ettiğinizi ölçümleyebilirsiniz.
- Davranış: Kitlenin ve e-ticaret sitenizin nasıl bir şekilde etkileşim halinde olduğunu bu alan üzerinden görebilirsiniz. Ziyaretçilerin hangi sayfaları ziyaret ettiklerini, sitenizin ne kadar hızlı geri dönüş sağladı ve hangi kupon kodlarını kullandıklarını bu alan üzerinden takip edebilirsiniz.
- Dönüşümler: Bu sekmede ise, hangi siparişlerin tamamlandığı ve siparişlerin tamamlanmasının ne kadar sürdüğü gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.
Tabii ki burada listelediklerimizden daha fazlasını da Google Analytics üzerinden ölçümleyebilirsiniz. Önemli gördüğünüz metrikler ile bir pano oluşturabilir, e-ticaret sitenizle ilgili diğer bilgileri, ödemeleri, toplam satış miktarını buradan takip edebilirsiniz.
Ancak Google Analytics konusunda yeniyseniz küçük adımlarla başlamanız daha iyi olacaktır. Birden bire çok fazla yüklenmeniz kafanızın karışmasına neden olacaktır. İlk başta küçük hedefler oluşturmak ve küçük takiplerde bulunarak, sonrasında kendinizi geliştirdikçe daha kapsamlı metrik takipleri yapabilirsiniz.
Sitenizin yaşını ve büyüme hızını dikkate alın
Eğer yeni açılan bir e-ticaret sitesiyseniz, uzun süredir var olan ve belli bir hacme ulaşmış olan e-ticaret siteleriyle kendinizi kıyaslamamanız gerekir. Çünkü onların öncelik verdikleri metrikler farklılık gösterecektir. Önceliklerin yanı sıra işlem hacimleri de daha fazla olduğu için bu tür analizlere yaklaşımları da farkılılaşır. Yeni bir e-ticaret siteniz varsa:
- İlk önceliğiniz tüketicileri sitenize çekmek olacaktır. Onların hangi kanallar üzerinden sitenize çektiğinizi, sitenizde ne kadar zaman geçirdiklerini, ortalama olarak kaç sayfa ziyaret ettiklerini ölçümlemelisiniz. Eğer sitenize trafik çekemezseniz satış yapamazsınız ve ölçümleyebileceğiniz bir bilgi olmaz.
- Eğer belli bir trafik yakaladıysanız ve yeni yeni satışlar yapmaya başladıysanız, sitenizi ziyaret edenlerin yoğunlukla hangi kanallar üzerinden geldiklerini takip etmeniz ve siteniz üzerinde hangi sayfalarda daha fazla vakit geçirdiklerini takip etmeniz gerekir.
- Eğer satış oranlarınızda belli bir rutine ulaşmayı başardıysanız, bu satışların nasıl oluştuğunu, hangi fırsatlar sonrasında tüketicilerin alışveriş yaptıklarını, nelerden faydalandıklarını araştırmalısınız.
Öncelikli hedeflerinizi belirleyin ve onlara odaklanın
Öncelikli hedeflerinizi belirlemeniz ve bu doğrultuda çalışmalar ve analizler yapmanız da bir hayli önemlidir. Yeni bir e-ticaret sitesiyseniz ilk 100 satışınızı yapmak için bir hedef belirleyebilir; belli bir satış ortalaması tutturmuş orta hacimli bir firmaysanız yeni kanallar yaratarak farklı hedef kitlelere ulaşmayı hedefleyebilirsiniz. Her firmanın amaçları ve öncelikleri farklılık göstereceği için ihtiyaca yönelik bir analiz yapmak daha önemli bir hal alır.
- Belli sayıda bir satış rakamını tutturmaya odaklandıysanız, önceliklerini “Dönüşümler” sekmesinin altındaki verileri incelemek olacaktır.
- Sitenizi yeni açtıysanız ve trafiğinizi artırmak istiyorsanız, “Edinme” sekmesinin altındaki analiz araçlarını takip etmeniz organik ve sosyal kanallardan gelen trafiklerinizi incelemeniz gerekir.
- Ortalama sepet tutarı üzerine bir amaç seçtiyseniz, siteniz üzerinde e-ticaret takibi için gerekli optimizasyonları yapmalı ve bu metrikleri takip etmelisiniz.
İlk başta çok fazla hedef belirlemeyin
Özellikle küçük ve yeni girişimlerin ilk etapta çok fazla hedef belirlemeleri kafa karışıklığına neden olabilir. Bunun yanı sıra tüm bu hedeflerin tutturulamaması da morallerin bozabilir. Bu sebeple de küçük ve az sayıda hedef koymak ve bu hedefleri tutturdukça hedeflerin sayısını artırmak daha doğru bir yol olur.
- Tüm enerjinizi birden fazla hedef yerine tek bir tanesine ayırmak, daha etkili çalışmalar yapmanıza olanak sağlar.
- Tek bir hedefi gerçekleştirdikten sonra neler olabileceğine ve yeni ne hedef koyabileceğinize odaklanın. Böylelikle dikkatiniz dağılmadan tek bir odak noktası üzerinden ilerleyebilirsiniz.
- Bir seferde tek bir deneme ve test yapın. Böylelikle bu testin sonuçlarını daha iyi analiz edebilirsiniz. Bir anda farklı amaçlar üzerine denemeler ve testler yapmanız, sonuçları iyi analiz edememenize neden olur.
Seçtiğiniz hedefler pazarlama çalışmalarınızla da uyumlu olsun
Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse, bir hedef belirlediğinizde bunu pazarlama çalışmalarınızla da desteklemeniz gerekir. Bu sayede hedefinizi tutturmak için pazarlama ve reklam çalışmaları da yapabilirsiniz. Eğer hedeflerinizi pazarlama stratejinize dahil etmezseniz, belirlediğiniz hedeflere ulaşamayabilirsiniz.
Pazarlama çalışmalarınızda bu hedefler için çalışmalar yaptığınızda, Google Analytics üzerinden veri takipleri yapabilirsiniz. Örneğin site trafiğinizi artırmak için SEO ve sosyal mecralar üzerinde çalışmalar yapabilir ve sonrasında Google Analytics üzerinden hangi kanal üzerinden sitenize daha fazla trafik çektiğinizi görebilirsiniz. Böylelikle pazarlama çalışmanız, siteniz için belirlediğiniz hedefi de desteklemiş olur.
Eğer yeni bir e-ticaret sitesi açmayı planlıyorsanız, güvenilir bir altyapıya da ihtiyacınız olacak. İdeasoft e-ticaret paketlerinden yararlandığınızda e-ticaret sitenizi hızlı bir şekilde kurabilir ve güvenilir altyapı hizmetlerimizden faydalanarak güvenli e-ticaret yapabilirsiniz. Dilerseniz 15 günlük demo süreci başlatarak hizmetlerimizi deneyebilirsiniz.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler