
Girişimcilik son dönemlerde oldukça popüler bir hal almaya başladı. Türkiye’de her geçen gün yeni bir girişim ortaya çıkıyor. Bu tabii ki girişimcilik ekosistemi için oldukça iyi bir durum olsa da girişimciliğin abartılan yönlerinden dolayı bazı kişiler beklediklerini bu alanda bulamayabiliyor ya da kendi girişimlerini kurmaya cesaret edemiyor.
Girişimciliğin iyi yanları olduğu gibi bazı olumsuz tarafları da bulunuyor. Ancak her iki yan da kimi zaman abartılabiliyor. Bunun sonucu da tabii ki farklı olumsuzluklara neden olabiliyor. Bu rehberimizin amacı da girişimciliğin aslında abartılan yönlerine değinmek olacak.
”Dahi olma” faktörü
Girişimcilik ekosisteminde, her zaman çok başarılı olan ya da dahi niteliği taşıyan insanlar incelenip, örnek alınmaktadır. Doğal olarak insanların birbirleriyle konuştukları konular da bu kişilerin dehası oluyor. Bu konuşmalar tabii ki bir süre sonra bazı kalıpların doğmasına da neden oluyor. “Girişimci olabilmek için dahi olmak gerekiyor.” gibi bazı kalıplar girişimcilerin gözünü korkutuyor.
Bir girişimci olmak için üstün zekanızın olması gerekmiyor. Bir fark yaratacak fikri olan, tüketicilere bir fayda sağlayacak, sektördeki bir açığı kapatacak bir projesi olan herkes kendi girişimini kurabilir. Tabii ki deha unsuru, burada diğer girişimcilerin önüne geçme konusunda yardımcı olabilir; fakat bir zorunluluk değildir.
Girişimcilik genlerden gelir
Abartılan bir diğer yön ise girişimciliğin kişinin DNA’sında olduğudur. Girişimcilik, inanılan bir fikrin/projenin hayata geçirilmesiyle ortaya çıkar ve bunun genlerle alakası yoktur. Ticaretle ilgilenen kişiler, nesilden nesile bu özelliklerini aktarıyor olabilirler ve yeni nesiller de buna ayak uydurabilir. Fakat bu illa ki bu şekilde olacak diye bir şey yok.
Girişimcilik kavramı saltanat şeklinde babadan oğula geçecek diye bir durum yoktur. Ailesinde daha önce kendi işini kurmamış kişiler de bu alanda kendilerini geliştirerek kendi girişimlerini hayata geçirebilirler. Önemli olan bu alanda kendinizi ne kadar geliştirdiğinizdir. Bilgi ve tecrübeye sahip olduktan sonra herhangi bir genetik zorunluluğa ihtiyaç yoktur.
Sermaye bulma problemi
Gerçeklik durumu yüksek olsa da aslında abartılan problemlerden biri de yatırım ya da sermaye bulma sorunu oluyor. Girişimlerde para her zaman büyük bir problem olmuştur. Ancak bir girişimi hayata geçirmek için de her zaman büyük sermayeler gerekmiyor.
Birçok kişi girişimciliğe atılmak için büyük sermayelere ihtiyacı olduğunu düşünür. Fakat bu yapılacak işe ve projeye göre değişiklik gösterebilir. Bunun yanı sıra herkes girişimcilikte yatırım almak gerektiğini de düşünüyor. Ancak kendi kaynaklarınızı oluşturmaya başladığınız da yatırım almadan da işinizi kurabilir ve ayakta tutabilirsiniz.
Gerçekten inandığınız bir proje olduğunda ve bu proje tüketicilere bir fayda sağlarken para da kazanacaksa o zaman yatırımcı bulmanız zaten daha kolay olacaktır. Yatırımcıların kapısı bu konuda açıktır; yeterki projenizin dikkat çekici ve karlılık sağlayacak bir yapısı olsun.
Kısa sürede başarılı olma zorunluluğu
Girişimcilerin kısa sürede başarılı olma gibi bir zorunlulukları olduğu da düşünülüyor; ama aslında durum pek de bu şekilde değil. Bir gecede başarının yakalanması pek de mümkün değildir. Girişimcilikte, uzun vadede kendini adamak ve birçok zorluğa göğüs germek gerekir. Yeni kurulan ve arkasında bir destek olmayan girişimler, birçok konuda zorlukla karşılaşacaklardır.
Parasal durumlar, hedef kitleye ulaşma sorunu, pazarlama çalışmaları, marka bilinirliği yaratma, ekip tarafında yaşanan problemler, ürün ve/ya hizmetlerin Ar-Ge çalışmaları, sektörel durgunluklar, Türkiye’deki gündemin çok hızlı değişmesinden dolayı yaşanan sıkıntılar gibi birçok etken girişimcilerin performansını doğrudan etkiler.
Başarılı olmuş girişimcilerin hikayelerini incelediğinizde bu kişilerin de bir gecede bu başarıyı yakalamadıklarını; aksine çok zorlu yollardan geçerek, yaptıkları işin arkasında durarak bu konulara geldiklerini göreceksiniz.
Bu sebeple de başarılı olma kavramını da abartmamak gerekiyor. İşinizi doğru bir şekilde yapıyorsanız ve doğru zamanda doğru kararları alarak yatırımlarınızı yapıyorsanız başarı zaten kendiliğinden gelecektir.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler