
Fiziki mağazası olanlar, online mağaza açarak internet üzerinde satış yapabilir ve yeni hedef kitlelere ulaşarak e-ticaretin avantajlarından yararlanabilirler. Uzun süredir fiziki mağazanız olabilir ve ticaret ile ilgili birçok konuyu biliyor olabilirsiniz; ancak online mağaza açmak ve e-ticarete adım atmak, geleneksel ticaretten biraz daha farklıdır. Bu sebeple de e-ticaretin dinamiklerini bilmeniz ve bir online mağaza açarken dikkat etmeniz gereken konulara hakim olmanız gerekir.
Online mağaza açmak için bilmeniz gereken konular bulunduğu gibi e-ticaret sitenizi yönetirken de bilmeniz gerekenler bulunur. Bugünkü rehberimizde online mağaza açarken dikkat etmeniz gerekenler üzerinde duracağız.
E-ticaret sitesi kurulumu süreciyle ilgili kapsamlı bilgi almak için “E Ticaret Sitesi Kurma Rehberi | 2019” isimli rehberimizi okuyabilirsiniz. Bu rehberden farklı olarak bugünkü rehberimizde fiziki mağazadan online ticarete geçiş yapanların dikkat etmeleri gereken konulara değiniyor olacağız.
Fiziki mağazadan online mağaza geçişinde dikkat etmeniz gerekenler
Doğru ve güvenilir bir altyapı
Online mağaza açarken, e-ticaret sitenizin güvenilir bir altyapı üzerine kurulması gerekir. Altyapınızın güvenilir olmayışı, online satışlarınızın güvenliğini etkileyeceği için marka imajınıza zarar verecektir. Bu sebeple de altyapınızı iyi seçmeniz ve e-ticaret sitenizin kurulumunu iyi bir şekilde yapmanız gerekir.
E-ticaret altyapı paketlerini kullanarak web sitenizi kurabileceğiniz gibi ücretsiz yazılımlar ya da size özel kodlama yapan ajanslarla da çalışabilirsiniz. Bu çalışmaların hepsinin ücreti farklı olduğu gibi size sunulan özellikler de farklı olacaktır. Bütçenize ve yapacağınız işe göre bir altyapı seçimi yaparak, online mağazanızı açabilir ve internetten satış yapmaya başlayabilirsiniz.
İlgili rehber: E ticaret altyapısı paketi seçerken nelere dikkat etmelisiniz?
İdeaSoft olarak müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek çözümler ve hizmetler sunuyoruz. E-ticaret altyapı paketlerimizi inceleyerek, hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi edinebilir ve 15 günlük demo talebinde bulunarak sağladığımız hizmetleri denemeye de başlayabilirsiniz.
Online pazar yerlerini de göz önünde bulundurun
Bir e-ticaret sitenizin olması, kendi marka bilinirliğinizi artırarak, fiyatlandırma stratejilerinizi daha esnek yapabilir ve pazarlama ile reklam çalışmalarıyla yeni hedef kitlelere ulaşabilirsiniz. Fakat online pazar yerleri, hali hazırda mevcut olan hedef kitlelerin olduğu platformlardır ve buralarda mağaza açarak bu kitlelere ulaşabilir ve ürünlerinizi satmaya da başlayabilirsiniz.
Online mağaza ile beraber sanal pazar yerlerinde de yer almanız, daha fazla kişiye ulaşarak gelirlerinizi artırmanıza yardımcı olur. Online pazar yerleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki rehberlerimizi okuyabilirsiniz.
Alibaba mağaza açma rehberi’ni okumak için tıklayın
Amazon mağaza açma rehberi’ni okumak için tıklayın
ebay'de satış yapmak rehberi’ni okumak için tıklayın
GittiGidiyor mağaza açma rehberi’ni okumak için tıklayın
Hepsiburada mağaza açma rehberi’ni okumak için tıklayın
n11 mağaza açma rehberi’ni okumak için tıklayın
Ürün sayfalarınızı detaylandırın
Fiziki mağazadan farklı olarak online mağaza üzerinde farklı satış taktikleri geliştirmeniz gerekir. Bire bir tüketici ile temas edemediğiniz için web sitenizdeki bilgiler ile tüketicileri etkilemeniz gerekir. Bu noktada da ürün sayfalarınızı mümkün olduğunca detaylandırmanız gerekir. Buradaki bilgiler ve içerikler, fiziki mağazanızdaki satış görevlilerinin yaptığı işi yapmakla yükümlüdür. Tüketiciler bu sayfaları ziyaret ettiklerinde ürünün onlara ne sunacağını, onların hangi sorunlarını çözeceklerini görebilmeliler.
Bununla beraber ürünü bire bir görme şansları olmadığı için de ürün fotoğrafları oldukça önemli bir konu olmaktadır. Farklı açılardan çekilmiş ürün fotoğrafları kullanmanız ve yüksek çözünürlüklü görseller tercih etmeniz, tüketicilerin ürünleri satın alma fikirlerini daha olumlu etkiler. Bu nedenle de e-ticaret sitenizde dikkat etmeniz gereken konulardan biri de budur.
İlgili rehber: En etkili ürün satış sayfasını hazırlamak için bilmeniz gerekenler
İlgili rehber: Satışlarınızı artırmanızı sağlayacak ürün açıklama yazım ipuçları
İlgili rehber: Örneklerle ürün fotoğraflarınızı daha iyi hale getirme yöntemleri
Pazarlama ve reklam bütçenizi belirleyin
Pazarlama ve reklam çalışmaları online mağaza açarken de gerekli olan çalışmalar arasında yer alır. Pazarlama çalışmaları yapmadan, online mağazanızı tanıtmanız ve tüketicilere ulaşmanız pek mümkün değildir. İnternet üzerindeki rekabetin yüksek olması ve tüketicilerin Google arama sonuçlarında çıkan firmalara yönelmeleri ya da bildikleri markaları tercih etmeleri nedeniyle pazarlama çalışmalarına ihtiyacınız vardır.
Marka ve ürün bilinirliğini artırmanın yanı sıra yeni müşteri kitlelerine ulaşmak için dijital pazarlama yöntemlerinden yararlanmanız gerekir. Tabii ki bu çalışmaları yaparken de belli bir bütçeye ihtiyacınız olacaktır. Online mağaza yönetimi ve tanıtımı için belli bir bütçe ayırmanız bu çalışmaları daha verimli yapmanıza olanak tanır.
İlgili rehber: Dijital pazarlama çalışmalarının 4 temel taşı
İlgili rehber: Dijital pazarlama bütçenizi nasıl oluşturmalısınız?
Stok ve ürün yönetimini iyi yapın
Fiziki mağaza ve online mağaza yönetiminde dikkat edilmesi gereken konulardan biri de stok ile ürün yönetimidir. Fiziki mağazanızda bir satış yaptığınızda, ürünün stok durumunu e-ticaret sitenizde de güncellemeniz önemlidir. Aksi taktirde bu stok yönetimini yapmadığınızda e-ticaret sitenizde stokta görünen bir ürün aslında stoklarınızda olmayabilir ve bir tüketici bu ürünü sipariş verdiğinde ve ona ürünü gönderemediğinizde marka imajınız ciddi şekilde etkilenir. Bu da güvenilirliğinizi sarsacağı için üzerinde durulması gereken önemli bir konudur.
İlgili rehber: Yeni başlayanların e-ticarette stok yönetiminde dikkat etmesi gerekenler
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler