
E-ticarette bütçe yönetimi oldukça önemli bir kavramdır. Gelir ve giderlerin iyi bir şekilde tutulması, şirket içi harcamaların, maaşların ve vergilerin kontrol edilip, bütçeyi bu kriterlere göre ayarlamak e-ticaret şirketlerinin uzun vadede ayakta kalabilmesinde kritik bir rol oynamaktadır.
Finansmanı doğru bir şekilde ele almak için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu rehberde, genel olarak firmaların bütçe yönetiminden ne gibi hatalar yaptıklarının üzerinde duracağız.
Muhasebe bölümünün kontrol edilmemesi
Şirketlerin muhasebe bölümleri çok da ilgi çekici alanlar olmayabilir; fakat şirket yöneticilerinin bu bölümleri yakından takip etmeleri oldukça önemlidir. Bu alanda görevli birinin olması tek başına yeterli değildir. Muhasebe çalışmalarının düzenli olarak raporlanması ve bu raporların kontrol edilmesi gerekiyor.
Elinizdeki para iyi yönetilmezse, şirket gelirlerinizi artırsanız bile şirket olarak büyümede sıkıntı yaşarsınız. Bu raporlar sıkıcı ve angarya olarak görünebilir; ancak bu kontrolleri yapmadığınız zaman mali olarak sıkıntılar yaşamaya başlarsınız.
Gereksiz yatırım ve harcamalar
Günlük hayatımızda ihtiyacımız olmayan birçok şeye para harcayabiliyoruz. Bunun benzeri şirketlerde de görülebiliyor. Yeni bir ofise geçmek, yeni ekipmanlar almak, ihtiyaç olmadığı halde işe çalışan almak, yazılımlar satın almak, ofis ürünlerine yatırım yapmak gibi birçok harcama ortaya çıkabilir.
Elinizdeki bütçeyi iyi bir şekilde değerlendirebilmek için gereksiz harcamaların önüne geçmelisiniz. Ofisinizde bir sorun yoksa ve yeni bir ofise geçmek için geçerli bir sebebiniz yoksa ofis değişikliği yapmanıza gerek olmaz. Elinizdeki iş gücü yeterli ise yeni çalışanlar almanıza da gerek yok. Yeni çalışanlarınız için ödeyeceğiniz maaşın yanı sıra, bu kişilerin sigorta ve diğer masraflarını da unutmamanız gerekiyor.
Ofisinizde işinizde ihtiyacınız olmayan yeni cihaz ve yazılımlara da gerek duymadıkça yatırım yapmamalısınız. Bu tür giderler, ilk başta göze batmasa da bütçenize ciddi zararlar verebilir.
Görünmeyen maliyetleri hesaba katmamak
Bir şirket açtığınızda, işin arkasında birçok gizli maliyetler de vardır. Vergiler, ofis kirası, ofis masrafları, çalışanların maaş ve vergileri, ofisteki cihazların bakım ve yenilemeleri, yazılımlar, lisanslar, izinler ve benzeri birçok gizli maliyet şirketleri yakından ilgilendirir.
Bu gizli masrafları göz ardı ettiğinizde, bütçenizde açıklar vermeye başlayıp, zarar etmeye başlarsınız. ilk başlarda farkında olmayabilirsiniz; fakat zaman içinde bu giderler iyi bir şekilde planlanmadığında ciddi sorunlara yol açabilir.
Plansız olmak
Her konuda olduğu gibi elinizdeki sermayeyi iyi bir şekilde planlamanız gerekiyor.
- Şirket için ödeyeceğiniz vergiler,
- Çalışanların maaşları ve sigorta masrafları,
- Gelir gider oranının uzun vadedeki ön görüsü,
- Şirket içi masrafalar,
- Pazarlama, satış ve reklam için ayıracağınız bütçeler
- Operasyonel alandaki yatırımlarınız için ayırdığınız bütçe
Yukarıdaki gibi birçok kalemin önceden planlanması gerekiyor. Aksi takdirde, karşınıza beklenmedik masraf ve harcamalar çıkabilir. Bu harcamaların fazla olması da zarar etmenize neden olacaktır.
Vergiler için kenara para ayırmamak
Yukarıdaki maddelerde de devamlı değindiğimiz konulardan biri de vergiler. Şirket olarak birçok farklı vergi ödemeniz gerekecektir. Aylık ve yıllık planlamalarınızı yaparken, ortalama olarak ne kadar vergi ödeyeceğinizi hesaplamanız gerekiyor.
Vergi borcunuzun olmaması için, elinizdeki bütçeyi iyi görmeniz ve vergiler için para ayırmanız gerekiyor. Vergi borcunuzun olması durumunda, şirketinize cezalar gelebilir ve bu cezalar nedeniyle zor bir duruma girebilirsiniz.
Muhasebe için bir yazılıma, teknoloji ya da birine güvenmek
Şirketlerin hesaplarını tutan ve bunları raporlayan birçok farklı yazılım ve teknoloji bulunuyor. Ancak bu teknolojiler tek başına yeterli olmayacaktır. Aynı şekilde ilk maddede değindiğimiz gibi muhasebe bölümündeki tek bir kişinin bu işleri yönetmesi de yeterli olmayacaktır.
Muhasebe ile ilgili işlerin kontrolünü bireysel olarak da yapmanız, bu bölümün daha iyi bir şekilde kontrol edilmesini sağlayacaktır. Hesaplamalarda yapılacak yanlışlar, büyük sorunlara neden olabileceği için, şirket yöneticilerinin de bu alana özellikle dikkat etmeleri gerekiyor.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler