Rekabet stratejisi, e-ticarette üzerinde durulması gereken ve uzun vadeli başarı için de uygulanması gereken bir çalışmadır. Günümüzde birçok sektörde rekabetin ciddi şekilde artması, tüketicilerin marka sadakatlerinin azalarak, farklı alternatifleri denemeye açık olmaları da rekabeti zorlaştıran etkenler arasında yer alıyor. Bu süreçte de doğru bir strateji ile ilerlemek de size bir takım avantajlar sunacaktır.
Rekabet staretejisi nasıl hazırlanır?
Kendi işletmenizle ilgili çalışmalar
Rekabet stratejisi ve analizi öncesinde kendi şirketinizle iligli bir takım çalışmalar yapmanız gerekiyor. Kendi işinizle ilgili topladığınız veriler, rekabet planınızı oluştururken de işinize yarayacaktır.
Müşterilerinizi anlayın
Öncelikli olarak müşterilerinizi, hedef kitlenizi ve ideal müşteri profilinizin beklentilerini anlamanız gerekiyor. Müşteri profilinizin beklentilerini ve isteklerini anlamanız, iş stratejilerinizi, pazarlama, reklam ve satış ile ilgili planlarınızı şekillendirmenizi sağlayacaktır. Bunun yanı sıra tüketicilerin ürünlerden neler beklediğini, onların hangi sorunlarını çözmelerini istediklerini de araştırarak, stratejilerinizi bu yönde geliştirmeniz gerekir.
Güçlü ve zayıf yanlarınızı belirleyin
Güçlü ve zayıf yanlarınızın analizini de bu süreçte yapmanız gerekir. SWOT analizi olarak da bilinen bu işlem de şirketinizin hangi alanlarda iyi olduğunu hangi alanlarda ise eksik olduğunu net bir şekilde belirlemeniz gerekebilir. Örneğin ürün kaliteniz, web sitedeki kullanıcı deneyimi gibi konularda iyi olabilir; ancak müşteri destek işlemlerin de geliştirmelerin yapılması gerekebilir. SWOT analizi yaparken tüm bu konuların üzerinde durmanız önemli. Aşağıdaki rehberimizde bu konu hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
İlgili rehber: SWOT analiz nedir, nasıl yapılır ve e-ticaret şirketleri için neden önemlidir?
Rakip analizi yapın
Rekabet stratejisi üzerinde çalışırken tabii ki rakiplerinizi de analiz etmeniz önemli. Rakip analizi sürecinde, rakip firmalarla ilgili de bir SWOT analizi yapmanız gerekecektir. Hangi konularda iyi hangilerin de eksik olduklarını belirlemeniz, kendi stratejilerinizi oluştururken size avantaj katacaktır. Bunları yaparken, rakiplerinizin sizden daha iyi yaptıkları işleri ve hizmetleri de dikkate alarak, rekabette aynı seviyeye gelebilmek için neler yapmanız gerektiği üzerinde de bir takım çalışmaların üzerinde durmalısınız.
İlgili rehber: E-ticarette rakip analizi yapmak için neler yapmalısınız?
Rekabet stratejisi üzerindeki çalışmalar
Kendi işiniz ve rakip firmaların özellikleri üzerine çalıştıktan sonra rekabet stratejiniz için çalışmalar yapmaya başlayabilirsiniz. Bu süreçte de şu noktaların üzerinde durmanızda yarar var.
Güçlü olduğunuz yönlerin üzerinde durun
SWOT analizinizde ortaya koyduğunuz güçlü yönlerinizi öne çıkartarak işe başlayabilirsiniz. Güçlü olduğunuz bölümler, pazarlama ve reklam stratejilerinizde de rakiplerinizin önüne geçmek için kullanılacağı için güçlü yanlarınızı destekleyecek planlar yapmanız önemli. Örneğin ürün kaliteniz çok iyiyse, pazarlama çalışmalarınızda bunu özellikle vurgulayarak, rakip firmalardan farklılıklarınızı ortaya koyabilirsiniz.
Güçsüz olduğunuz alanları geliştirin
Güçlü olduğunuz yanları pazarlarken, bir yandan da güçsüz olduğunuz ve gelişmeye açık olan yerleri de rekabet stratejisi hazırlarken ele almanız gerekir. Arka planda bu konuları nasıl geliştirebileceğinizi araştırmanız önemli. Özellikle bu konularda sizden iyi olan rakip firmalar bulunuyorsa, bu firmaların yaptıklarından dersler çıkarabilir ve kendi güçsüz yanlarınızı geliştirimek için de benzer taktiklerden yararlanabilirsiniz. Rakip firmalar da kendi güçlü oldukları alanların pazarlamasını yaparken, sizin güçsüz olduğunuz konular üzerinden bu çalışmaları yapacağı için, güçsüz olduğunuz alanların üzerine gitmeniz ve geliştirmeler yapmanız bir hayli önemli.
Maliyetleri düşürün
Şiret maliyetlerinizi düşürmeniz de rekabette bir avantaj elde etmenizi sağlayacaktır. Çünkü giderleriniz azaldığı için ürünlerinizin fiyatlarını da daha fazla esnetebilir ve kar marjınızdan kayıp yaşamadan rekabet edebilirsiniz. Bu sebeple de üretim, tedarik, nakliye, operasyonel konularda maliyetlerinizi düşürebilecek çalışmalar yapmanız, gereksiz şirket harcamalardan kaçınmanız da bir hayli önemli.
Rekabet stratejisi, maliyetler üzerinde de size bir takım değerleri görmenizi sağlar. Şirket masraflarınızı elden geçirmeniz ve maliyetlerinizi düşürmeniz aynı zamanda işinizi geliştirmek için yeni teknolojilere de yatırım yapmanıza olanak tanır.
Hizmet kalitenizi artırın
Rekabet stratejisi hazırlarken, verdiğiniz hizmetin kalitesini de göz önünde bulundurmalısınız. Tüketiciler günümüzde hizmet kalitesine çok önem vermekteler. Bir kere mutsuz kaldıkları bir firmadan ikinci kez alışveriş yapmayacakları için tüm müşterilerinize aynı standartta bir hizmet sunmanız gerekir. Mutsuz müşteriler kendi çevrelerinde ve sosyal ağlar üzerinde de mutsuzluklarını anlatacakları için bu size olumsuz olarak bir geri dönüş olacaktır.
Önceliğinizi hizmet kalitenizi artırmak olarak belirlemeniz, satış öncesi ve sonrasında çok kanallı olarak tüketicilere verdiğiniz destek kalitesini de artırmanız, rekabette öne geçmenize yardımcı olacaktır.
İlgili rehber: Çok kanallı müşteri hizmeti sunma ile ilgili bilmeniz gerekenler
Tüketicilerin hangi sorunlarını çözdüğünüzü öne çıkartın
Rekabet stratejisi üzerinde çalışırken değinmeniz gereken konulardan biri de tüketicilerin hangi sorunlarını çözdüğünüzdür. Tüketicilerin problemlerini çözecek hizmetler sunmanız, ürünlerinizin değerini artıracağı gibi rekabette de size bir artı değer katacaktır. Bununla beraber çözdüğünüz bu problemleri pazarlama ve reklam çalışmalarınızda da vurgulayacak içeriklere dönüştürmeniz, pazarlama çalışmalarınızdan alacağınız geri dönüşümleri de artırmanıza yardımcı olacaktır.
Farklı olduğunuz yanları ortaya koyun
Çözdüğünüz problemlerin yanı sıra rakip firmalardan farklı olduğunuz yanlarınızıda bu plan içerisine dahil etmeniz önemli. Ürünlerdeki farklılıklarınız, hizmet kaliteniz, satış öncesi ve sonrası destek farklılıklarınız, ürün paketleriniz, gönderim süreleriniz gibi birçok farklı konudaki farklılıklarınızı ortaya koymanız gerekir.
Yukarıda bahsettiğimiz konularda olduğu gibi bu alandaki farklılıklarınızı da yine pazarlama ve reklam çalışmalarınıza dahil etmeniz rekabette öne geçmenize yardımcı olacaktır.
Rekabet stratejisi hazırlamak tek başına yeterli değildir. Doğru bir pazarlama ve reklam planı da bu süreçte markaların ihtiyaç duyduğu bir çalışmadır. Doğru pazarlama çalışmalarını yapmadan, tüketicilere ulaşmanız, farklılıklarınızı anlatmanız ve bir talep yaratmanız mümkün değildir. Bu süreçte de kapsamlı bir dijital pazarlama planı hazırlamanız ve rekabet stratejinizdeki önemli bölümleri de bu pazarlama planıyle entegre bir hale getirmeniz, rekabette öne çıkmanıza yardımcı olur.
İlgili rehber: 2020'de ihtiyacınız olan dijital pazarlama stratejisi
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler
Benzer yazılar