
Online bir mağaza sahibi olduğunuzda, sadece ürünlerinizi site üzerinde sergilemeniz ve müşterilerle iletişime geçerek, pazarlama çalışmaları yapmanız yeterli değildir. Tüm bu çalışmaların başarılı bir şekilde yürütülebilmesi ve düzenli olarak satışların yapılarak, firmanın büyümesi için operasyonel süreçlerin de iyi bir şekilde yürütülmesi gerekir.
E-ticarette operasyon yönetimi site üzerinde yapılacak tüm işlerin önceden planlanarak süreçlerin doğru ve sürdürülebilir bir şekilde yürütülmesi demek oluyor. Bu süreçteki en önemli konulardan biri de lojistik yönetimi olarak öne çıkıyor. Doğru bir şekilde planlanmış lojistik yönetiminizin olmaması, e-ticaret sitenizde yaptığınız diğer tüm çalışmaların boşa gitmesine neden olabilir. Bu sebeple de e-ticarette lojistik yönetimi bir hayli önemli bir rol oynar.
Lojistik sürecinin iyi planlanması ve yönetilmesi, e-ticaret şirketinin daha verimli çalışmasını ve temellerinin sağlam olmasını sağlıyor.
Lojistik nedir?
E-ticarette lojistik yönetimi belli başlı temel yapılardan oluşuyor. Bunlar:
- Ürünlerin taşınması,
- Ürün envanterlerinin tutulması,
- Ürün stok durumunun kontrol edilmesi,
- Ürünlerin idaresinin yapılması,
- Ürünlerin depolanması ve bu süreçlerin takip edilmesi,
- Ürünlerin paketlenme sürecinin takibinin yapılması,
- Depo ve ürün takip maliyetlerinin kontrol edilmesi,
- Ürünlerin müşterilere ulaştırılması.
E-ticarette lojistiği bu şekilde özetleyebiliriz. Tüm bu çalışmalar, operasyon yönetiminin bel kemiğini oluşturuyor da diyebiliriz. Çünkü ürün yönetiminin doğru yapılmaması ve ürünün tedariğinden, müşteriye ulaşana kadarki sürecin iyi yönetilmemesi uzun vadede e-ticaret firmalarına zarar verebilir.
E-ticarette lojistik neden önemlidir?
E-ticarette lojistik süreci maliyetleri de artırmaktadır. Bu sebeple de lojistik konusu üzerine özenle çalışmak gerekmektedir. Lojistik sürecinde, hem depo maliyetlerini, hem çalışan personel maliyetlerini hem de tedarikçilerle olan anlaşmaları ve bunların maliyetlerini kontrol altında tutmak önemlidir.
Yatay e-ticaret modelinde iş yapan firmalar depo yönetimi konusunda özellikle dikkatli olmak zorunda oluyorlar. Çünkü ürün gamının artması depo masraflarının da artmasına neden olabiliyor. Bu sebeple de kendi depolarını kurmak yerine firmalar kimi zaman tedarikçilerin depolarından yararlanarak, ürünlerini doğrudan bu firmalar üzerinden müşterileriyle buluşturabiliyorlar.
Tabii ki tedarikçilerin depolarından yararlanmak ve kargo süreçlerini onlara bırakmak müşteri memnuniyeti ve teslimat süreleri konusunda sıkıntılar yaratabiliyor. Bu süreç sizin elinizde olmadığı için, kontrolleri dilediğiniz gibi yapmayabiliyorsunuz. Bu da kimi durumlarda firmaların sıkıntı yaşamasına neden oluyor. Bu nedenle de çok satan ürün gamlarında, firmalar kendi stoklarını tutarak, hem kontrolü sağlıyor hem de daha hızlı gönderilerle müşteri memnuniyetini artıracak çalışmalar yapabiliyor.
Lojistik sürecinde aynı zamanda ürünlerin stok kontrollerinin ve depo yönetiminin yapılması da önemli bir roldür. Stoğu biten ürünleri takip etmek ve yenilerini tedarik etmek, talep gören ürünleri analiz ederek, stok alt limitlerini belirlemek satışların sürdürülebilir şekilde devam etmesine olanak tanır.
Ürün sayısının ve kategorilerinin artması da doğal olarak stok takibini zorlaştırmaktadır. Bu sebeple de otomasyon yazılımlarını kullanmak ve depo yönetiminde raf düzenlerini iyi bir şekilde hazırlamak kritik bir rol oynamaktadır. Otomasyon yazılımları e-ticaret sitesi üzerinde görülen ürün stok sayılarıyla depoda bulunan ürünler arasında bir koordinasyon sağlar ve ürün takiplerinin daha kolay bir şekilde yapılmasını sağlar. Aynı zamanda belirlenen stok alt limitlerinde gerekli uyarıların yapılmasını sağlayarak tedarikçilerle iletişime geçilmesi konusunda firmayı da uyarır.
Envanter yönetimi de lojistiğin önemli dallarından biridir. Raf düzenlerinin iyi yapılmaması kargo sürecinde yanlış ürünlerin müşterilere gönderilmesine de neden olabilir. Bu da hem müşteri memnuniyetini olumsuz etkiler hem de ekstra kargo maliyetleri çıkartacağı için firmanın zarar etmesine neden olur.
Lojistikle ilgili en önemli konulardan biri de doğru ürünlerin müşterilere ulaşmasını sağlamak, paketleme ve kargo sürecini yönetmektir. Müşterileriniz firmanın arka planda olan işlerini düşünmeyecektir. Onlar için önemli olan sipariş ettikleri ürünün hasarsız ve hızlı bir şekilde ellerine ulaşmasıdır. Aynı zamanda güzel bir kutu açma deneyimi yaşamaktır. Bu sebeple de lojistik yönetiminde bu konuya da özenli bir şekilde yaklaşmanız gerekir.
Site üzerinde sipariş aldıktan sonra, depo üzerinde doğru ürünleri bularak, iyi bir paketleme işleminden sonra kargo sürecini yönetmeniz gerekir.
Lojistik bölümün iş süreci sipariş verilen ürünün müşteriye ulaşmasıyla tamamlanmış olur. Bu sebeple de bu bölümün çalışma süreci, ürünün tedarik aşamasında başlar ve ürün müşteriye ulaşana kadar devam eder.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler