Sitemap (Site Haritası) Oluşturmak

Site Haritası Nedir?

Arama motorları (Google, Bing v.s.) sitenizdeki tüm sayfaları teker teker dolaşarak, arama motorunun sahip olduğu kendi algoritmasına göre kategorilendirir ve ziyaretçinin karşısına arama sonuçları olarak getirir. Ancak siz arama motorlarının sitenize gelmesini beklemeden, tüm ürünlerinizin ve sayfalarınızın bağlantı adresini site haritası olarak sunabilirsiniz. Böylece daha hızlı arama sonuçlarında yer alabilirsiniz. Bu ürünlerinizin ve kategorileriniz bağlantı adreslerini barındıran çıktıya Site Haritası yani Sitemap denir. 

Google arama motoru, eklenen bir web sitesi ile ilgili istatistikleri, arama sonuçlarını, hakkında olumsuz bir durum varsa o durumu bilgilendiren bir altyapıya sahip. Bu sistem Google Site Yöneticisi Araçları'dır. Buraya sitenizi kayıt etmeli ve site haritalarınızı göndermelisiniz. 

Web Yöneticisi Merkezi'ne kayıt olduğunuzada bu alana sitenizdeki ürünlerin ve sayfaların bir çıktısını yani sitemap dosyanızı göndermeniz gerekmektedir. Bunun için ise ilk önce sitemap dosyanızı oluşturmalısınız. 

Üstteki ekran görüntüsündeki gibi Ayarlar>> Genel Ayarlar>> SEO Ayarları menüsünde yer alan Sitemap (Site Haritası) Oluştur butonuna tıklayarak site haritanızı oluşturabilirsiniz.

Sistem sizi kısa bir süre bekletecek ve site haritası yani sitemap oluşturacaktır. Oluşan site haritanızı Ayarlar>> İş Kuyruğu menüsü üzerinden görüntüleme butonu ile açabilirsiniz.

Oluşan bu linklerden product xml ürünleri, category xml kategorileri, brand xml markaları, static xml sistemde oluşturulan sayfaları, tag xml ise seo etiket sayfalarını, blogpost blog sayfalarını barındırmaktadır. Burada oluşan product xml adedi, ürün sayınıza göre oluşur bu nedenle çıkan site haritalarınız 1 tane de olabilir 5 tane de olabilir.

Dilerseniz bağlantı adreslerini kopyalayıp internet tarayıcınıza yapıştırarak bakabilirsiniz.

Önemli Not: Sitenizde SEO etiket sistemini kullanmıyorsanız boş olarak oluşacaktır bu durumda tag xmli eklemenize gerek yoktur. Aynı şekilde eğer blog yazılarını kullanmıyoranız blog post ml boş olacaktır. Boş olarak eklerseniz search console hesabında hata oluşacağı için eklemeniz gerekmemektedir.
Destek talebi oluşturmak için tıklayın. IdeaSoft Destek Sistemi
IdeaSoft e-ticaret çözümlerini incelemek için tıklayın. IdeaSoftE-ticaret Paketleri

Şu anda okuduğunuz makale

  • Sitemap (Site Haritası) Oluşturmak

Destek talebi oluştur

Kullanıcı girişi yaparak destek talebi oluşturabilir, sorularınızı e-ticaret uzmanlarımıza sorabilirsiniz.

Müşteri Merkezi

IdeaAkademi eğitimleri

Her hafta ücretsiz olarak gerçekleşen eğitimlerimiz ile e-ticaret hakkında cevaplanmayan soru bırakmıyoruz.

Eğitim Programı

Sık sorulan sorular

E-ticaret panelinin kullanımı ile alakalı en çok merak edilip, sık sorulan soruları ve cevaplarını okuyabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular