Entegrasyonlar için aşağıdaki yazıyı inceleyebilirsiniz.
- Entegrasyonlar
- Kaynak ve Tanımlama Menüsü
- Güncelleme Menüsü
- Katalog Güncelleme
- Stok Güncelleme
- Fiyat Güncelleme
- Detay Güncelleme
- Resim Güncelleme
Entegrasyonlar
Sitenize bir Entegrasyon kurulmuş ise çalıştırmak için kullanacağınız menü Entegrasyonlar menüsüdür. Bu menüye ulaşım için Entegrasyonlar>Entegrasyonlar alanından erişebilirsiniz.
Çalıştırmak istediğiniz entegrasyonu seçtikten sonra o entegrasyonu çalıştıracağınız alan ekrana gelecektir. Bu alanlarda dikkat etmeniz gereken menüleri inceleyelim. Entegrasyon paneline giriş yaptığınız zaman karşınıza temel olarak 2 menü çıkacaktır.
- Kaynak ve Tanımlama Menüsü
- Güncelleme Menüsü
Entegrasyonu çalıştırmadan önce sırasıyla ilk önce 1. menüden daha sonra 2. menüden yapmanız gereken işlemler bulunur. Ayrıntılı olarak inceleyelim.
1-Kaynak ve Tanımlama Menüsü
Bir entegrasyon işlemi, tedarikçi firmanızın size vermiş olduğu bir XML dosyası üzerinden kurulur. Tedarikçi firmanızın size vereceği XML bağlantı adresiniz sistemde Dosya Çekme Menüsü alanına yapıştırmalısınız.
Her tedarikçinin URL adresleri farklı olacaktır. Bu alanda tedarikçinizin size verdiği xml bağlantı adresi olduğuna emin olmanız gerekir. Farklı bir xml dosyası sisteme aktarılamayacaktır, çünkü entegrasyon sadece size verilen xml dosyasının desenine göre düzenlenmiştir. Farklı bir xml için farklı bir entegrasyon kurulmalıdır.
Entegrasyonu çalıştırmadan önce ilk yapmanız gereken URL adresinizin altındaki Dosyayı Çek butonuna tıklamak olacaktır.
Bu işlem, tedarikçi firmanızın güncel stok,fiyat,ürün bilgilerini sisteme indirmenizi sağlar.
Başarılı bir şekilde indirme işlemi gerçekleşirse ekran görüntüsündeki gibi bir menü sizi karşılayacaktır.
Eğer indirme işlemi başarılı bir şekilde gerçekleşmemiş ise, bu durumun olası sebepleri ile ilgili hazırladığımız yardım sayfası için buraya tıklayınız.
Dosyayı başarıyla indirdikten sonra Kaynak ve Tanımlama Menüsü içerisinde bir işlem yapmanıza gerek yoktur.Geri Dön butonu ile tekrar entegrasyon menüsüne dönebilirsiniz. İndirilen XML dosyasının içinde hangi veriler olduğunu görmek isterseniz Kaynak dosya listesindeki xml dosyasının sağ tarafındaki simgeli indirme butonuna tıklayabilirsiniz.
Tedarikçi firmanız sürekli ürünlerin stoklarını,fiyatlarını değiştirecektir ve yeni ürün ekleyip bazı ürünleri sistemlerinden kaldırabilir, bunun için her entegrasyonu çalıştırmadan önce Dosya Çekme Menüsü üzerinden Dosyayı Çek butonuna basarak güncel verileri sisteme indirmelisiniz.
Kaynak Dosya Listesi xml dosyasının en son ne zaman çekildiğinin gösterildiği bölümdür. Böylece son çekmiş olduğunuz dosyanın güncelliğini buradan kontrol ederek sistemde çalıştırdığınız verinin güncelliğini kontrol edebilirsiniz.
Yedek Kaynak Dosya Listesi ise dosya çek ile sisteminize eklediğiniz xml dosyasının yedeğinin tutulduğu bölümdür. Dosya Çek işlemi yaptığınızda, bir önceki xml dosyası yedeklenerek bu bölüme eklenir. Eğer tedarikçiniz tarafından gelen xml içerisinde eksik ürün, ürün bilgisi ya da bir hata varsa ve xml dosyasını bir önceki haline geri yüklemek istiyorsanız bu bölümde sağ kısımda bulunan simgeli butonuna basmanız yeterli olacaktır.
Başarılı bir şekilde XML dosyasını sisteme indirdikten sonra sitenize herhangi bir ürün gelmez veya güncellenmez. Bu işlemin ardından Güncelleme Menüsü içerisinde yapmanız gereken işlemler bulunur.
2-Güncelleme Menüsü
Kaynak xml dosyasını sistem içerisine çekme işlemi ardından ürünleri sitenize entegre ettiğiniz bölümdür. Sitenize Dosya Çek işlemi ile yüklediğiniz xml içerisindeki ürünleri ve ürünlerin stok, fiyat ve detay bilgileri ile resimlerini sitenize bu modül içindeki sekmelerden tanımlayabilirsiniz.
2.1 Katalog Güncelleme
Ürünleri sitenize eklemek için yapılan işlem Katalog Güncelleme işlemidir. Katalog güncellemesi yaparken karşınıza 4 seçenek gelecektir.
- Varsayılan entegrasyon ayarlarına GERİ DÖN!
- Etiketleri Güncelle
- Kategori bağlarını kaldır
- Kaynak dosyada olmayan ürünler silinsin
Varsayılan entegrasyon ayarlarına GERİ DÖN!: Entegrasyondan ürünler geldikten sonra ürünlerinizin, kategorilerinizin adını veya kategorilerinizin yerlerini değiştirmiş olabilirsiniz. Bu seçenek tercih edildiğinde yapmış olduğunuz bütün değişiklikler iptal olarak XML dosyasındaki veri ne ise, ürünlerinize o veriler aktarılacaktır.
Etiketleri Güncelle: Eğer tedarikçi firmanız bir ürünün veya kategorinin adını değiştirmiş ise normal şartlarda o ürünün veya kategorinin ismi sizin sitenizde değişmez. Bu seçeneği tercih ederseniz, ürünlerinizin, kategorilerinizin, markalarınızın adı tedarikçi firmanızın gönderdiği şekle dönecektir. Eğer siz bazı ürünlerin,kategorilerin isimlerini değiştirmişseniz bu seçenek ile değişiklikleriniz iptal olacaktır.
Kategori bağlarını kaldır: XML den gelen her ürün sadece bir kategeori altında gelir, güncellemelerden sonra ürünleri farklı kategorilere de atamış olabilirsiniz bu seçeneği işaretlerseniz sizin sonradan eklemiş olduğunuz ek kategoriler ürünlerden kaldırılmış olacaktır.
Bir örnekle açıklayalım;
XMLden gelen 12345 stok kodlu ürünümüz güncelleme yaptığımızda Ayakkabı >> Spor Ayakkabı>> Bayan Spor Ayakkabı kategorisinde geldiğini düşünelim. Daha sonra sitemizden manuel olarak sezon sonu isimli açmış olduğumuz kategoride de bazı ürünlerin görünmesi için düzenlenme yaptıysak yapılan bu düzenlemenin bozulmaması için bu seçeneği işaretlememiz gerekir.
Kaynak dosyada olmayan ürünler silinsin: Tedarikçi firmalar belirli aralıklarla yayınladıkları xml üzerinde değişiklik yaparlar. Bu değişiklik sonucu bazı ürünler xml içerisinden; stok bittiği zaman, ürün tedarik edilemediği zaman ya da benzer bir sebeple çıkartılarak yayından kaldırılır. Böyle bir durumda tedarikçiniz artık o ürünü bayilerine sunmadığ için sizin de sitenizden kaldırmanız gerekebilir. Bu seçeneği tercih ederseniz, artık tedarikçi firmanızın XML dosyası içerisinde iletmediği ürünler sizin sitenizden de kaldırılacaktır.
Sadece bu işlemleri gerçekleştirmeniz ürünleri sitenizde satışa hazır hale getirmez. Sitenize ürünler eklenir, kategoriler ve markalar açılır ancak ürünlerin stokları, fiyatları, detayları ve resimleri gelmeyecektir. Bu işlemler diğer sekmelerden güncellenecektir.
Bazı entegrasyonlarda katalog güncelleme yaparken ürün grubu seçimi yapılması istenir.Bu seçenek ile, tedarikçinizden gelen ürünlerin sitenizdeki hangi kategori içerisine gelmesini isterseniz o kategoriyi seçmelisiniz.Örnek olarak giyim ürünleri satan bir tedarikçinin entegrasyonunu kullanıyorsunuz, tedarikçinizden gelen ürünleri sitenize aktarmadan önce hemen kendinize Giyim diye bir kategori açarak bunun içerisine çalıştırabilirsiniz.
Ancak bazı xml dosyaları bu işlemi yapmanıza imkan sağlamaz bu nedenle Ürün Grubu seçeneğini her entegrasyonda göremeyebilirsiniz. Tedarikçinizin ilettiği XML verisine göre eğer kategori seçimi yapılmasına uygun ise kullanım esnasında kategori seçeceğiniz alan gelecektir.
Eğer ürün grubu seçimi entegrasyonunuzda yok ise, entegrasyon çalıştırıldığında tedarikçinizden gelen tüm kategoriler,sisteminize ana kategori olarak aktarılacaktır. Dilerseniz kategorilerinizi entegrasyonu çalıştırdıktan sonra farklı kategorilere taşıyabilirsiniz. Kategori taşıma ile ilgili hazırladığımız yardım sayfası için buraya tıklayın.
2.2 Stok Güncelleme
Katalog Güncelleme işlemi ile sitenize eklediğiniz ürünlere stok bilgilerini eşleştirmek için kullanılan bölümdür. Stok güncelleme yapmazsanız ürünlerinizin stokları "0” olarak görüntülenecektir. Eğer periyodik olarak Dosya Çekme Menüsü altında bulunan Dosya Çek butonu ile güncel xml dosyasını sitenize çekmişseniz bu bölümden güncelleme yaparak en güncel stok bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Kaynak Dosyada Olmayan Ürünler Silinsin: Tedarikçi firmalar bazen stok verisinin sisteme işlendiği kaynak xml içerisinden bazı ürünleri kaldırmışlar ise, bu seçeneği tercih ederek stok bilgilerinin verilmediği ürünlerin sitenizden otomatik silinmesini sağlayabilirsiniz.
2.3 Fiyat Güncelleme
Bu bölüm entegrasyondan gelen ürünlerinize fiyat ataması yapabileceğiniz bölümdür. Bu bölüm Fiyat, Fiyat Türü ve Oran kısımlarından oluşmaktadır.
Bir ürün için yeni bir ürün ekleme menüsünden hatırlayacağınız üzere, 5 adet fiyat tanımlayabilirsiniz. Entegrasyondan gelen ürünlerin de fiyat1, 2, 3, 4 ve 5 değerlerinden hangilerini değiştirmek istediğinizi bu menüden ayarlayabilirsiniz.
İlk önce hangi fiyatı güncelleyeceğinizi Fiyat sütunundan işaretleyin, ekran görüntüsünde Fiyat 1 işaretlenmiştir.
Ardından Fiyat Türü sütunundan ise, tedarikçinizin size verdiği hangi fiyat üzerinden aktarım yapacağınızı seçin. Tedarikçi firmalar yayınladıkları xml içerisinde ürünler için Alış Fiyatı, Bayi Fiyatı, Satış Fiyatı ya da Son Kullanıcı Fiyatı vb. şekilde farklı fiyatlar gönderebildikleri gibi sadece tek bir fiyat da gönderebilir. Tedarikçi firmanızın ilettiği XML verisine göre bu alanda hiç seçim yapamayacağınız tek bir fiyat türü de olabileceği gibi, 2,3 adet fiyat türü de olabilecektir.Ekran görüntüsünden Ürün Alış Fiyatı yani xml'deki karşılığı buyingPrice seçilmiştir.
Son olarak ise seçmiş olduğunuz Fiyat Türü üzerinden sitenize güncelleme yapılırken belirli bir oran ile çarpılmasını isterseniz oran alanını kullanmalısınız.
Örnek olarak bir ürünün tedarikçi firma tarafından Alış Fiyatı 100 TL gönderiliyor olsun. Siz bu ürünü sitenizde %10 kar payı ile satmak isterseniz oran kısmına 1.10 yazabilirsiniz, böylece ürünlerin fiyatı güncellenirken 1.10 ile çarpılır ve 100 olan ürün 100 x 1.10 = 110 TL olacak %10 artacaktır. Aynı şekilde eğer bir ürünü alış fiyatınızın %10 altında satmak isterseniz oran kutucuğuna 0.90 yazabilirsiniz.
Fiyat 1, 2, 3, 4 ve 5 değerlerinden herhangi bir fiyatı seçmezseniz o fiyat yine de güncellenecektir. Seçim yapıp yapmamanız güncelleme yapılıp yapılmamasını sağlamaz sadece fiyatın hangi değerler ile çarpılıp çarpılmayacağını belirlemenize yarar. Eğer seçmediğiniz bir fiyat var ise, o fiyat, ürünün bulunduğu kategori oranı ile çarpılacaktır.
Kategori oranının ne olduğunu bilmiyorsanız konu ile ilgili hazırladığımız yardım sayfası için buraya tıklayarak fiyat oranı alanını okuyabilirsiniz.
Fiyatları hatalı gelen (0 veya negatif değer alan) ürünleri pasifleştir : Bu seçeneği fiyat güncelleme sırasında seçmenizi tavsiye ederiz. Bu seçenek yardımıyla tedarikçi firma tarafından gönderilen xml içerisinde eğer hatalı fiyata sahip ürünler varsa bu ürünler pasif hale getirilecektir. Böylece fiyatı 0 olan ya da hatalı şekilde fiyatı eksi (-) olarak gönderilen ürünler satışa çıkmayacak ve yanlış satışlara sebebiyet vermeyecektir.
2.4 Detay Güncelleme
Detay Güncelleme entegrasyonla gelen ürünlere, ürün bilgilerini ekleyebileceğiniz bölümdür. Eğer ilk defa Detay Güncelleme işlemini gerçekleştiriyorsanız "Sadece ürün bilgisi olmayan ürünlerin bilgilerini güncelle" seçeneğini işaretlemenize gerek yoktur ancak daha sonraki güncellemelerinizde sadece yeni eklenen ürün bilgilerini güncellemek isterseniz bu seçeneği işaretleyebilirsiniz. Bu özellik, eğer bir ürünün sitenizde detayı var ise, o ürünü atlayacak detayı olmayan ürünleri güncellemeye çalışacaktır.
Eğer bu özelliği seçerseniz, eğer tedarikçi firmanız bir ürünün detayını değiştirmiş ise, sitenize yansımayacaktır. Çünkü detayı olan ürünleri atlayacak olmayanlar güncellenmeye çalışacaktır. Eğer bu özelliği seçmezseniz, detayı olmayan ürünlere siz kendiniz düzenleyerek ürün bilgisi girmişseniz, tedarikçinin verisinde ürün detaysız olarak bulunduğu için sizin yazdığınız detaylar da silinecektir.
2.5 Resim Güncelleme
Entegrasyonla gelen ürünlere, ürün resimlerini ekleyebileceğiniz bölümdür.
Sadece resmi olmayan ürünlerin resimlerini güncelle. (Seçilmesi tavsiye edilir.) : İlk defa Resim Güncelleme işlemi gerçekleştiriyorsanız bu seçeneği işaretlemenize gerek yoktur ancak daha sonraki güncellemelerinizde sadece yeni eklenen yani resmi olmayan ürün resimlerini güncellemek isterseniz bu seçeneği işaretleyebilirsiniz. Bu seçenek işaretli olduğu zaman, bir ürünün resmi var ise, o ürün atlanacak, resmi olmayan ürünler güncellenmeye çalışılacaktır.
Eğer bu özelliği seçerseniz tedarikçiniz bir ürünün resmini değiştirmiş ise sitenize yansımayacaktır. Çünkü resmi olan ürünler bu özellik seçildiğinde atlanır. Eğer bu özelliği seçmezseniz ise, resmi olmayan bir ürüne siz bilgisayarınızdan resim yüklediğinizde, tedarikçi firmadan bu ürün resimsiz olarak geldiği için eklediğiniz resim silinecektir.
Resim kaynağında bulunmuyorsa eski resmi koru : Resim güncellemesi yaptığınızda eğer ürünün kaynak sitede resmi bulunmuyorsa, silinmişse ya da tedarikçi tarafından kaldırılmışsa, bu resimler sistemden de silinmektedir. Eğer silinmesini istemiyorsanız bu seçeneği işaretleyebilirsiniz. Tedarikçilerin zaman zaman resimler üzerinde değişiklik yapabilme ihtimaline karşın bu seçeneği işaretlemenizi öneririz.
Son Entegrasyon Bilgileri
Entegrasyonu son çalıştırdığınız veriler içerisinde kategori sayısı, marka sayısı, ürün sayısı gibi bilgileri birim halinde size sunar. Bu şekilde yaptığınız güncellemeler sonrasında sitenize gelen verileri sayısal olarak takip edebilirsiniz.
Destek talebi oluşturmak için tıklayın.
IdeaSoft Destek Sistemi
IdeaSoft e-ticaret çözümlerini incelemek için tıklayın.
IdeaSoftE-ticaret Paketleri
Şu anda okuduğunuz makale
- XML Entegrasyon Kullanımı
Destek talebi oluştur
Kullanıcı girişi yaparak destek talebi oluşturabilir, sorularınızı e-ticaret uzmanlarımıza sorabilirsiniz.
Müşteri MerkeziIdeaAkademi eğitimleri
Her hafta ücretsiz olarak gerçekleşen eğitimlerimiz ile e-ticaret hakkında cevaplanmayan soru bırakmıyoruz.
Eğitim ProgramıSık sorulan sorular
E-ticaret panelinin kullanımı ile alakalı en çok merak edilip, sık sorulan soruları ve cevaplarını okuyabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular