E-Ticaret Site Tasarımında Flat Design Nedir?
Flat design, son birkaç yıldır web site ve arayüz tasarımlarında sıklıkla kullanılmaya başlandı. Özellikle 2012 ve 2013 yıllarında Windows 8 ve iOS7’de bu tasarım ögelerinin kullanılması, flat design’ın popülerliğini artırmaya başladı. Arayüzlerden sonra web site tasarımlarında da flat design çalışmalarının yapılmasıyla beraber birçok site bu tasarımlara geçiş yapmaya başladı.
İÇİNDEKİLER
Flat Design Nedir? Nasıl Yapılır?
Flat design, minimal bir tasarımı öne çıkartacak, kalabalık ve karmaşık görünümden uzaklaşmayı ön planda tutuyor. Bu tasarım yaklaşımda temiz, açık alanların kullanımı, keskin köşeli grafiklerin kullanımı ve canlı renkler ön plana çıkıyor. Flat design’ın en önemli yanı tasarımlarda kullanıcı deneyimini ön plana çıkartmak oluyor.
Flat Design’da Hangi Unsurlar Önemlidir?
Arka plan tasarımı, flat design uygulamasında büyük bir yere sahiptir. Bu dizaynın temel özelliği kullanıcıya anlaşılır ve fonksiyonel bir alan sunmasıdır. Bu özelliklere sahip bir tasarım sunmak için arka planı minimal ögelerle yapılandırmak gerekir.
“Flat design ne demek?” sorusunu yanıtlarken tasarımın fonksiyonelliğine değinmek faydalı olur. Butonların tasarımı bu açıdan büyük bir öneme sahiptir. Bu prensiple dizayn edilen bir sitede butonlar minimal ve fonksiyonel olarak yapılandırılır. Bu ögeler, sayfada kolay erişebilir bölümlere yerleştirilir. Menü tasarımı da butonların oluşturulması kadar önemli bir konudur. Flat design ile yapılandırılan sitelerde responsive olarak adlandırılan menüler kullanılabilir. Bu ögeler, site içerisindeki bütün sayfalara tek bir panel üzerinden erişme olanağı sağlar.
Flat Design Özellikleri Nelerdir?
Flat Design terimi Türkçe’ye düz tasarım olarak çevrilir. Bu tasarım anlayışı, minimalist ve işlevsel ögelere dayanır. Flat design temalarında açık alan ve keskin kenarlar kullanılır. Bu tasarım tarzı iki boyutlu bir özelliğe sahiptir. Derinlikli objeler ve karmaşık renkler bu yapılarda tercih edilmez.
Kullanışlılık, flat design avantajları arasında ilk sırada sayılabilir. Bu temalarda hızlı kullanım sağlayan minimal ögeler yer alır. Arka plan, içerik ve fonksiyonunu sunumu için sade bir biçimde dizayn edilir. Parlak renk kullanımı da flat design özellikleri arasında yer alır. Bu temalarda dikkat çeken fakat göz yormayan bir görsellik tercih edilir.
Efektlerden Arındırılmış Olmak
Flat design temalarında arka plan, sunumun bir parçası değildir. Bu tasarımlarda esas olan içerikleri ve sitede sunulan fonksiyonları ön plana çıkarmaktır. Görsel ve işitsel efektler flat design tasarımlarında kullanılmaz. Bu temalarda sade geçişler tercih edilir.
Bu yapının genellikle e-ticaret ve sosyal medya mecralarında kullanıldığını düşününce efekt kullanılmaması anlaşılabilir. Örneğin; bir ürün içeriğini incelerken görsel efektlerin ve hareketli geçişlerin olması dikkat dağıtabilir. Flat design temaları dikkat dağıtmayacak biçimde dizayn edilir. Bu yüzden ses ve görüntü efektleri uygulanmaz.
Sade Nesneler
Minimal tasarım flat design temalarının temel özelliğidir. Bu temalarda, karmaşık ve anlaşılması güç ögelerden uzak durulur. Esas olan, kullanıcının istediği bütün fonksiyonlara saniyeler içinde erişebilmesidir. Bu yüzden düz tasarımlarda arka plan ögeleri, butonlar, geçişler ve sitede yer alan bütün unsurlar, sade bir biçimde dizayn edilir.
Buton tasarımı flat design temalarının karakteristik özelliklerinden biridir. Bu prensiple tasarlanan sitelerde buton olarak sade, dikkat çekici ve anlaşılır ikonlar kullanılır. Facebook, düz tasarım anlayışının başarılı bir örneği olarak kabul edilebilir. Sitede yer alan butonların çoğu iki boyutlu olarak tasarlanır. Bu sayede kullanıcı istediği her fonksiyona rahatlıkla erişimi sağlayabilir.
Flat design temalarında uyumluluk sadelik kadar önemlidir. Bu tasarımlarda, nesneler birbirleriyle uyumlu bir biçimde seçilir. Butonlar arka planlarla, menü tasarımı sitenin üst dizaynıyla uyum içinde olur. Böylece sade bir tasarım uygulanırken estetik korunur.
Canlı Renkler
“Flat design ne için kullanılır?” sorusunu yanıtlarken canlı renklerden bahsedebiliriz. Düz tasarımlar, işlevsel ve minimal olmanın yanı sıra estetik bir yapıdadır. Estetik görünüm ise büyük ölçüde renk uyumuyla sağlanır. Canlı, harekete geçirici ve uyumlu tonlar flat design temalarının ayrılmaz bir parçasıdır.
Düz tasarımlarda genellikle mat ve pastel tonlar kullanılır. Bu renkler, harekete geçirici bir yapıda oldukları için tercih edilir. Özellikle e-ticaret sitelerinde genel olarak sarı, turuncu, mor gibi pastel renklerin seçildiğini görebiliriz. Söz konusu tonlar, göz yormaz ve tasarıma hareketli, canlı bir görünüm kazandırır.
Uyumlu Tipografi
Tipografi, flat design temalarının belirleyici unsurlarından biridir. Bu tasarımlarda yazıların okunabilir ve anlaşılabilir olması önemli bir husustur. Doğru font seçimi, kullanıcı deneyimini olumlu anlamda etkiler.
Flat design temalarında genellikle serifsiz fontlar tercih edilir. Bu fontlarda harflerin kenarlarında tırnakçıklar ve sivri noktalar bulunmaz. Helvetica, Montserrat, Quicksand gibi yazı tipleri düz tasarımlar için ideal bir yapıdadır.
Büyük harfler de bu tasarımlarda sıklıkla tercih edilir. Özellikle başlıklarda, linklerde ve menülerde büyük harfler kullanılır. Tipografi, düz tasarımlarda diğer görsel unsurlarla uyumlu bir biçimde kullanılır. Bu temalarda genellikle düz, giriftli ya da kıvrımlı olmayan, kolay anlaşılabilir harfler tercih edilir.
Flat Design Tasarımlar E-ticaret Sitelerine Nasıl Fayda Sağlamaktadır?
E-ticaret sitenizin tasarımında flat design ögelerine yermeniz trendi yakalamanızın yanı sıra kullanıcıların da site üzerindeki kullanıcı deneyimini geliştirmeniz açısından oldukça faydalı olacaktır.
Karmaşıklıktan Uzaklaşırsınız
Flat design ögelerini kullanmaya başladığınızda sitenizde daha temiz ve sade bir görünüm sergilemeye başlarsınız. Karmaşıklığın ortadan kalmasıyla beraber daha akıcı ve göze çarpan bir sayfa tasarımınızın olması, site ziyaretçilerinizin site üzerinde daha rahat bir şekilde vakit geçirmelerini sağlarken, aynı zamanda sayfa üzerindeki içerikleri de daha iyi anlamalarını sağlar. Karmaşık tasarımlar, odağı birden fazla alana çektikleri için verilmek istenen mesajın tam olarak algılanamamasına neden olur. Ancak flat design kullanımıyla sayfa görünümü sadeleştiği için mesajlarınızı daha net bir şekilde iletebilir ve kullanıcıların odağını istediğiniz belli bir noktaya yoğunlaştırabilirsiniz.
Site Performansını Artırırsınız
Karmaşık tasarımlardan kaçınmaya başladığınızda, sayfalar üzerinde kullanılan öge sayısını da azaltmış olursunuz. Bu da sayfaların performansını artırmanızda önemli bir rol oynar. Sayfa üzerindeki ögelerin azalması, sayfaların dosya boyutlarını küçültür ve böylelikle sayfalarınız daha hızlı bir şekilde yüklenmeye başlar. Günümüzde hızlı yüklenen sayfalar oldukça önemli bir rol oynamaktadır ve flat design çalışmaları sitenizin performansını artırma da önemli bir görev görür.
Farklı Cihazlara Göre Uyumluluk Daha Kolay Sağlanır
Site tasarımının sadeleşmesi, kullanılan grafiklerin ve görsellerin vektörel olarak farklı çözünürlüklere daha kolay adapte olabilmesi, web sitenin farklı çözünürlükteki cihazlara daha kolay bir şekilde adapte olmasını sağlar. Özellikle mobil ve tablet görünümlerinde flat design tasarımlar uyumluluğu daha kolay sağladığı için, mobil site tasarımlarını bir hayli kolaylaştırmaktadır.
Kullanıcı Deneyimini Geliştirmenizi Sağlar
Tasarımın sadeleşmesi ve odak alanının daralmasıyla beraber site üzerinde kullanıcı deneyimini de daha iyi bir hale getirebilirsiniz. Flat design çalışmaları genellikle kullanıcı arayüzlerinin sadeleştirilmesi ve işlevselliğin artırılması için kullanıldığında, web site üzerinde de bu uygulamaları yapmak kullanıcıların site üzerinde daha rahat gezinmelerini ve içerikleri daha kolay bulmalarını sağlar.
İçeriklerin Okunurluğu Kolaylaşır
Bu tip yapıların önemli özelliklerinden biri de Tipografi üzerine yapılan çalışmalardır. Farklı metin ve fontları kullanmak ve rahat okunan font seçimleriyle yapılan Tipografi çalışmaları site üzerinde yer alan içeriklerin daha rahat ve kolay bir şekilde okunması sağlar. boş alanlardan yararlanılması da bu fontların daha çok dikkat çekmesini sağladığında, kullanıcılara mesajlarınızı daha iyi bir şekilde iletmeye başlarsınız.
SEO Çalışmalarına Yardımcı Olur
Flat design doğrudan olmasa da SEO çalışmalarınızın da verimini artırmanıza yardımcı olur. Tasarımınızın sadeleşmesi, kullanıcı deneyiminin gelişmesi, ziyaretçilerin site üzerinde daha fazla vakit geçirmesi ve her bir oturum başına daha fazla geri dönüşüm almanız, sitenizin değerini artıracaktır. Bunlara ek olarak sayfa yüklenme sürelerinizin de kısalması, Google’ın sitenizin sorunsuz bir şekilde çalıştığını görmesini sağlar. Bu faktörler birleştiğinde de dolaylı yoldan SEO çalışmalarınıza katkıda bulunmuş olursunuz.
E-ticaret Sitenize Uygun Flat Design’ı Nasıl Seçebilirsiniz?
Flat design seçimi yapmadan önce bir hedef kitle araştırması gerçekleştirmeniz faydalı olur. Sitenizin kullanıcı ihtiyaçlarına yanıt vermesi önemli bir husustur. Bu yüzden sayfanızı ürünlerinizi satın alma potansiyeli olan kitleye göre dizayn edebilirsiniz. Örneğin; moda ürünleri satan bir e-ticaret siteniz varsa renkli ve canlı tasarımları tercih edebilirsiniz. Kurumsal müşterilere hizmet vermeyi düşünüyorsanız mat renklerle oluşturulmuş bir flat design sizin için daha uygun olabilir.
Fonksiyonellik de flat design tasarımlarında önemli bir konudur. Site altyapısı seçerken optimizasyon olanağı olan temalara ön planda tutabilirsiniz. Örneğin; sitenize satış ve içerik görüntüleme dışında özellikler ekleyecekseniz bunu destekleyen bir tema seçmeniz faydalı olur. Sitenin görsel tasarım açısından optimize edilebilmesi de önemlidir. Kendi ikonlarınızı ve görsel ögelerinizi geliştirmek isterseniz de bu tip yeniliklere açık bir site altyapısını kullanmanız gerekir.
Popüler Videolar