E-Ticaret ile E-İhracat Arasındaki Farklar Nelerdir?

23 Ağustos 2022
Savaş Çetinkaya
E-Ticaret ile E-İhracat Arasındaki Farklar Nelerdir?
Online alışverişe olan ilgi özellikle pandemi döneminden sonra büyük bir ivme kazanmıştır. Ürünlerinizin satışını internet üzerinden yaparak markanızı geniş bir kitleye ulaştırabilir ve kâr edebilirsiniz. Online satış operasyonlarınıza başlamadan önce e-ticaret ve e-ihracat kavramları hakkında biraz bilgi edinmeniz faydalı olabilir. Markanızın başarılı bir grafik çizmesi için öncelikle faaliyet bölgesine karar vermeniz ve buna göre bir çalışma yürütmeniz gerekir. Yurt içi ve yurt dışına yönelik yapılan online satış etkinliklerinin farklı prosedürleri ve gereklilikleri vardır. Sizin için kaleme aldığımız bu yazıda e-ticaret ve e-ihracat arasındaki farklardan bahsettik. İçeriğimizi okuyarak bu faaliyetlerin gereklilikleri hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Hayata geçirmeyi planladığınız bir online satış projeniz varsa e-ticaret sitesi kurma rehberi başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

E-ticaret ve E-ihracat Nedir? Nasıl Yapılır?

Ürün satışlarının internet ortamında yapılması E-ticaret olarak adlandırılır. Başka bir biçimde ifade etmek gerekirse, e-ticaret fiziki satış zorunluluğunu ortadan kaldıran bir aktivitedir. Bu faaliyette fiziksel mağaza yerine pazaryeri platformu, web sitesi ya da aplikasyon vardır. Müşteri ürünleri internet üzerinden sipariş edip ödemesini yaptığında satış faaliyeti gerçekleşir. Söz konusu aktivitede ürün satışı, dağıtım, lojistik takibi, ödeme, reklam ve pazarlama faaliyetleri internet üzerinden gerçekleştirilir. E-ticaret nedir ve nasıl yapılır? başlıklı içeriğimizi okuyarak bu konuda detaylı bilgi edinebilirsiniz. E-ticaret sistemi üzerinden yurt dışına yapılan satışlar e-ihracat olarak adlandırılır. Bu faaliyetlerde Türkiye dışında yaşayan tüketiciler hedeflenir. Başka bir ifadeyle, geleneksel ihracatın elektronik destekli biçimi bu şekilde adlandırılır. E-ticaret ve e-ihracat hizmetleri arasındaki farklar öncelikle yasal mevzuatlarla belirlenir. Online ihracat faaliyeti yürüten şirketler E-Ticaret Gümrük Beyannamesi’ne uyma yükümlülüğündedir. Bunun dışında, uluslararası satışlarda farklı ödeme kanalları ve lojistik sistemleri kullanılması gerekir.

E-ticaret Yapmanın Çeşitleri Nelerdir?

E-ticaret ve e-ihracat faaliyetleri alıcı ve satıcıya göre çeşitlenir. Bu çeşitleri aşağıdaki dört başlıkta inceleyebiliriz:
  • B2C (Business To Customer - Firmadan son tüketiciye): Standart perakende satış faaliyetleri bu şekilde tanımlanır. Örneğin; market ile müşteri arasındaki satış aktivitesi bu sınıfa girer. B2C satışlarda ürün doğrudan son tüketiciye ulaşır. Reklam ve pazarlama kampanyaları da ürün veya hizmete ihtiyaç duyan kitleye yönelik yapılır.
  • B2B (Business To Business - Firmadan firmaya): Satış işleminin iki firma arasında yapılması bu şekilde adlandırılır. Örneğin; kumaş imalatı yapan bir firmanın ürünlerini bir giysi fabrikasına satması B2B satış olarak tanımlanır. Perakende satışlar bu başlıkta yer almaz.
  • C2B (Consumer To Business - Son tüketiciden şirkete): İkinci el ürünlerin satışını yapan web siteleri ve şirketler bulunur. Bunların bazıları ürünlerini imalatçıdan veya diğer şirketlerden değil, doğrudan tüketiciden tedarik eder. Örneğin; evindeki eski eşyaları antika satışı yapan bir siteye veren tüketici bu faaliyet içindedir.
  • C2C (Consumer to Consumer - Tüketiciden tüketiciye): İki farklı tüketici arasında yapılan satışlar bu şekilde adlandırılır. İkinci el satışlar genellikle bu kategoridedir. Sahibinden, LetGo, GittiGidiyor gibi platformlarda gerçekleştirilen satışlar C2C aktivitelere örnek gösterilebilir.
Yukarıdaki aktiviteleri detaylı bir biçimde öğrenmek ve online satış biçimleri hakkında bilgi edinmek için e-ticaret modelleri nelerdir? başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

E-ihracat Yapmanın Çeşitleri Nelerdir?

E-ticaret ve e-ihracat çeşitleri satış yapılan platforma göre de sınıflandırılabilir. Yurt dışına yönelik online ticaret faaliyetleri bu açıdan ikiye ayrılır.
  • Uluslararası pazar yerleri üzerinden e-ihracat: Walmart, Amazon, Ebay, Aliexpress ve Etsy gibi uluslararası mecralarda faaliyet gösteren e-ticaret siteleri üzerinden yapılan satışlar bu şekilde adlandırılır. Buralarda satış yaptığınızda pazaryeri platformlarının lojistik ve ödeme sistemlerinden yararlanabilirsiniz.
  • Web sitesi üzerinden e-ihracat: Firmaya ait olan e-ticaret sitesi üzerinden yapılan satışlar bu şekilde tanımlanır. Bu aktivitede, lojistik süreçleri ve ödeme sistemlerinin entegrasyonu sizin kontrolünüzde olur.
Yurt dışı piyasalarına ilk defa adım atacaksanız uluslararası pazar yerlerinde faaliyet göstermeyi düşünebilirsiniz. Ancak markanızın piyasadaki temsili için bir e-ticaret sitesine sahip olmanız da faydalı olacaktır.

E-ticaret ve E-ihracatın Yapılması Neden Önemlidir?

“E-ticaret ve e-ihracat nasıl yapılır?” sorusunu yanıtlamadan önce bu aktivitelerin öneminden bahsetmek faydalı olur. Resmi rakamlar 2021 yılında online satışların ülkemizde %69 oranında arttığını gösterir. E-ticaret, dünyanın her yerinde yükselen bir trenddir. Online alışveriş, müşterinin istediği ürüne zahmetsizce ulaşmasını sağladığı için tercih edilir. Bu açıdan, e-ticaret markanızı ürünlerinize ihtiyaç duyan kitleye ulaştırmak için büyük olanaklar sağlar. Online satış olanaklarının artması ticaretteki sınırları büyük ölçüde kaldırmıştır. E-ihracat yaparak ürünlerinizi yurt dışında satabilirsiniz. Bu faaliyetlerle markanızın uluslararası mecrada tanınır olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca online ihracat ile döviz kur farkını avantaja dönüştürmek de mümkündür. Yurt dışına satış yapmayı düşünen firmalar için yürürlüğe konan teşvikler ve krediler de mevcuttur. Bu konuda detaylı bilgi almak için e-ihracat teşvik rehberi başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

E-ticaret Sitenizi E-ihracat İçin Nasıl Hazırlarsınız?

E-ticaret ve e-ihracat yapmak için öncelikle iyi bir hedef kitle araştırması gerekir. Faaliyet göstereceğiniz piyasanın ihtiyaçlarını, beklentilerini ve ürünlerinizi satmak istediğiniz kitlenin isteklerini analiz etmek operasyonlarınızda avantaj kazandırır. Bunun için öncelikle sitenizin satış yaptığınız ülkenin dilinde yayın yapması gerekir. Ürün detaylarının bu dilde yazılması bu hususta önem arz eder. SEO çalışmaları da söz konusu bölgede ve dilde popüler olan arama terimlerine göre planlanmalıdır. Yurtdışı satış operasyonlarınızın sorunsuz yürümesi için yasal yükümlülüklere de dikkat etmeniz gerekir. E-ticaret ve e-ihracat gümrük işlemleri zamanında yapılmalı ve gereken izinler alınmalıdır. Faaliyet gösterilen ülkenin kanunlarına uyulması ve gereken vergilerin ödenmesi de önemli bir husustur. Yurt dışı satışlarına başlamadan önce operasyon bölgesinde faaliyet gösteren kargo firmalarıyla anlaşmanız gerekir. Bu sayede ürünlerinizin müşterilerinize sorunsuz bir biçimde ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Diğer yandan, müşterilerinizin sitenizden alışveriş yapabilmesi için banka ve ödeme entegrasyonlarını da zamanında yapmanız gerekir. Operasyon detaylarını önceden belirleyerek yurtdışı faaliyetlerinizde başarı elde edebilirsiniz. Bu konuda detaylı bilgi edinmek için e-ticaret siteniz e ihracata hazır mı? başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

E-ticaret ve E-ihracat Yaparken Nelere Dikkat Edilmesi Gereken Farklılıklar Nelerdir?

“E-ticaret ve e-ihracat nedir?” sorularını yanıtlarken dikkat edilmesi gereken bazı hususlardan bahsetmek faydalı olur. Her iki faaliyette markanızın birtakım yasal izinleri alması gerekir. E-ticaret ve e-ihracat belgesi faaliyete başlamadan önce alınmalıdır. Yurt dışına online satış yapmak için İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterlikleri ve Ekonomi Bakanlığı’na başvurarak edinilen bir belgeye ihtiyacınız olur. Satış faaliyetlerinize başlamak için gereken başvuruları bu belgeyle yapabilirsiniz. Ticari aktivitenin kayıt altına alınması yasal bir zorunluluktur. E-ticaret ve e-ihracat fatura portalı ve prosedürleri birbirinden farklıdır. Online satışlara başlamadan önce gerekli yasal beyanlarda bulunmanız ve faturalandırma sistemini önceden ayarlamanız önemlidir. Ayrıca e-ticaret ve e-ihracat KDV oranı da değişiklik gösterir. Operasyon planı ve maliyet hesaplaması yaparken bu hususları dikkate almak önemlidir. Türkiye’de ve yurtdışında trend olan ürünler de farklılık gösterebilir. Operasyonlara başlamadan önce satışı yapılacak ürünlere karar vermek faydalı olur. Bu konuda bilgi edinmek için e-ticarette ne satabilirsiniz? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

E-ticaret mi E-İhracat mı Yapacağınıza Nasıl Karar Verebilirsiniz?

Faaliyet bölgenize karar vermeden önce ürün ve hizmetlerinizi gözden geçirmeniz faydalı olur. Ürettiğiniz veya tedarik ettiğiniz ürünlerin hangi bölgelerde rağbet gördüğünü öğrenerek yurt içinde ya da yurt dışında satış yapma konusunda karar verebilirsiniz. Türkiye dışında trend olan ürünler hakkında bilgi edinmek için e-ihracatta en çok satan ürünler nelerdir? başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz. Piyasa ihtiyaçlarını araştırarak etkin bir çalışma yürütmek mümkündür. E-ticaret ve e-ihracat için gereken masraflar da farklılık gösterir. Satış operasyonlarının lojistik, ödeme entegrasyonu ve vergilendirme gibi masrafları vardır. E-ticaret ve e-ihracat vergisi de farklı oranlarda olur. Ülke içinde ya da dışında satış yapmak için bütçe konusunu da iyi araştırmanız gerekir. Şirketinizin bütçesine, büyüme hedeflerine ve hitap ettiği kitleye bakarak faaliyet alanınıza karar vermeniz daha kolay olur.
IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.

En çok okunan yazılar

Savaş
Yazar hakkında detaylı bilgi

Popüler Videolar

Benzer yazılar

Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz video düzenleme programları
Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz video düzenleme programları
Video düzenleme programları, e-ticaret siteniz için videoları düzenlemenize yardımcı olmakta. Özellikle video içerik üretmek ancak bir ajans ya da influencer ile çalışmak için yeterli bütçesi bulunmayan firmalar olabilmektedir....
12 Haziran 2019
Ferad Osman Sali
SEO haricinde sitenize trafik çekmenizi sağlayacak yöntemler
SEO haricinde sitenize trafik çekmenizi sağlayacak yöntemler
E-ticaret sitenize trafik çekmek için sadece SEO çalışmalarından yararlanmanız gerekmiyor. Farklı alternatif yöntemlerden yararlanarak da web sitenize çektiğiniz trafiği artırma şansınız olur. Trafiğinizi artırmak için arama...
29 Mayıs 2018
Ferad Osman Sali
E-Ticaret İçin En İyi Tedarikçi Nasıl Seçilir ( 2023 Güncel Rehber )
E-Ticaret İçin En İyi Tedarikçi Nasıl Seçilir ( 2023 Güncel Rehber )
E-ticaret günümüzde pek çok kişinin ilgisini çeken bir sektördür. Bu kapsamda her geçen gün pek çok girişimci de buraya adım atmaktadır. Ne var ki bir girişimciyseniz, bunun anlamı çoğunlukla kendinizin ürettiği bir ürün...
18 Mayıs 2023
Ferad Osman Sali
Yapay Zeka Nedir?
Yapay Zeka Nedir?
Yapay Zeka Nedir? Makinelerin veya bilgisayarların insan zekasını taklit ederek ortaya koyduğu zeka türüne yapay zeka adı verilmektedir. Bu teknoloji ile makineler; tıpkı bir insan gibi dil anlama, öğrenme, nesneleri tanıma, yanıt...
3 Ağustos 2021
Savaş Çetinkaya
E-Ticarette Ürün Yönetimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
E-Ticarette Ürün Yönetimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
E-ticarette ürün yönetimi, uzun vadede başarılı bir e-ticaret sitesi yönetmenin altın anahtarlarından biri. Stokların kontrolü, popüler ürünlerin beğenilmesi, ürünle ilgili talep yaratılması gibi birçok konu ürün yönetimi...
18 Ağustos 2022
Savaş Çetinkaya
İlgi çekici bir etkinlik videosu nasıl hazırlanır?
İlgi çekici bir etkinlik videosu nasıl hazırlanır?
Etkinlik videosu, firma olarak katıldığınız ya da kendiniz düzenlediğiniz etkinlikleri öne çıkartmanızı ve tanıtımlarınız yapmanızı sağlar. Etkinliklerinizde çekeceğiniz farklı görüntülerle, sosyal ağlar veya e-ticaret...
28 Mart 2020
Ferad Osman Sali