Dijital pazarlama hem fiziki mağazalar hem de e-ticaret şirketleri için oldukça önemli bir konudur. Doğru yapıldığında farklı hedef kitlelere ulaşılarak, marka ve ürün bilinirliğini artırma konusunda oldukça etkilidir. Ancak dijital pazarlamayla ilgili yanlış bilinen birçok bilgi de bulunuyor. Bu yanlış bilgiler nedeniyle de kimi zaman firmalar dijital pazarlama stratejilerini doğru bir şekilde kurgulayamıyor. Bu rehberimizde de dijital pazarlama ile ilgili yanlış bilinen bilgiler üzerinde duruyor olacağız.
“Dijital pazarlama tek başına yeterlidir”
Dijital pazarlama önemli olsa da genel olarak pazarlama çalışmalarına dahil edilmesi gerekir. Tek başına dijital pazarlama yeterli olmayabilir. Dijital pazarlama çalışmalarınızı diğer pazarlama çalışmalarınızla desteklemelisiniz. Tek başına dijital pazarlama çalışmaları yeterli olmayacaktır.
“İçerik pazarlama çok da önemli değil”
Sanılanın aksine içerik pazarlama çalışmaları dijital pazarlamada önemli bir role sahiptir. Dijital pazarlama çalışmalarını destekleyebilmek için siteniz üzerinde ürünleriniz, hizmetleriniz ve yaptığınız işlerle ilgili kaliteli içeriklerin olması gerekir. Düzenli olarak kaliteli içerik pazarlama çalışmaları yapmak hem sitenizin arama motorlarındaki sayfa değerini artırır hem de tüketicilerle etkileşime geçmek için markanızla ilgili içeriklerin oluşturulmasına yardımcı olur.
İlgi çekici içerikler üretmek, takipçilerinizin markanızla etkileşime geçmesini, içeriklerinizi paylaşarak kulaktan kulağa pazarlamaya katkıda bulunmalarını sağlar.
“Tek bir sosyal medya hesabı yeterli”
Günümüzde internet kullanıcılarının en çok vakit geçirdikleri alanlar sosyal mecralar. Farklı sosyal platformlar üzerinde farklı hedef kitlelerin bulunuyor oluşu da tek bir sosyal mecrayı markalar için yeterli kılmıyor. Tüm mecralarda yer alma fikri özellikle küçük firmalar için zor olsa da, etkileşim ve kullanıcı sayıları yüksek olan ve markanın hedef kitlesinin yer aldığı birden fazla sosyal mecrada yer almak, sosyal medya pazarlama konusunda daha verimli çalışmaların yapılmasına olanak tanır.
“Kişiselleştirme yapmak gereksiz”
Dijital pazarlama çalışmalarında kişiselleştirme çalışmaları yapmak birkaç yıl öncesine kadar pek de kolay değildi; ancak günümüzde doğru yazılımlar ve araçlarla dijital pazarlama çalışmalarında da kullanıcılara daha kişisel mesajlar yönlendirmek mümkün. Kişiselleştirme yapmak firmaları rakiplerinden bir adım öteye çıkartabilecek bir özellik. Günümüzde online alışveriş yapan ya da yapmayı düşünen kişisel, kendilerine daha kişisel öneriler yapılmasını beklemekteler ve bu sebeple de kişiselleştirilmiş reklam ve fırsatlar online alışveriş yapanların daha çok ilgisini çeker.
“SEO tek seferlik bir çalışmadır”
Yanlış bilinenlerden biri de SEO çalışmalarının tek seferlik yapılan çalışmalar olarak düşünülmesi. Birçok firma sitenin kurulumunda yapılan SEO uygulamalarının yeterli olacağını düşünür; ancak işin aslı pek de öyle değil. SEO devamlı olarak geliştirilmesi gereken bir uygulamadır ve site üzerinde dönemsel olarak değişikliklerin yapılması, yeni sayfalar üzerinde farklı SEO uygulamalarının yapılması, iç ve dış yönlendirme linklerinin takibinin yapılması gerekir. Tek seferlik SEO belli bir süre sitenizin sayfa değerini yükseltir; ancak devamlılığı olmadığında pek de etkisi olmaz.
”Rekabetim internet ortamında değil; o yüzden bu çalışmaları yapmama gerek yok”
Özellikle fiziki mağazalar internet üzerinde varlık göstermekte zorlanabiliyor. Rekabetin internet ortamında olmadığını düşünmeleri nedeniyle kendileri de dijital pazarlama çalışmaları yapmıyorlar. Ancak bu durumda online varlık gösteren ve dijital pazarlama çalışmaları yapan firmalar, sektörde öncü olarak, internet üzerinden bu ürünleri arayan kişilere ulaşma fırsatını bulabilirler. Bu sebeple de işiniz fiziksel ya da online fark etmeksizin dijital ortamda yer almak size avantajlar sağlar.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler
Benzer yazılar