Corona virüs sonrası e-ticaret nasıl şekillenecek?

30 Nisan 2020
IdeaSoft
Corona virüs sonrası e-ticaret nasıl şekillenecek?

Dünya corona virüs salgınının bitmesini beklerken bir taraftan da salgın sonrası dünyanın nasıl şekilleneceği, şirketlerin izleyeceği yollar ve planlamalar merak konusu oldu. Corona virüs sonrası e-ticaret konusu da bunlardan biri… Her krizde avantajlı çıkan sektör ve firmalar olduğu gibi pandeminin yarattığı krizde de e-ticaret tüketiciler için çıkış yolu oldu. Öyle ki Covid-19 sürecinde hiç internetten alışveriş yapmamış kişiler bile temassız alışverişi mümkün kılan e-ticareti keşfetti.

Peki corona virüs sonrası e-ticarete talep bu dönemdeki gibi kalacak mı? E-ticaret firmaları salgın sonrasına nasıl hazırlanmalı? Tedarik zinciri nasıl işleyecek? Yazımızda birkaç başlıkla bu konuları konuşacağız.

Online ve fiziki mağazalardan temassız alışveriş sürecek

Pandemide deneyimlediğimiz pek çok dijital yeniliği işletmeler kullanmaya ve geliştirmeye devam edecek, şüphesiz etmeli de. İşe ticari işletmeler tarafından bakıldığında para ile temasın neredeyse tamamen bittiği temassız alışverişe geçildiği, hatta alıcı ve teslimat aracıları ile bile yüz yüze gelmediğimiz bir süreçteyiz.

Salgın sonrasında da temassız alışverişin kalıcılığını koruyacağı beklenirken sanal paranın yerini sağlamlaştıracağı öngörülüyor. İnsanların para ile temas etmeme isteği devam edeceği gibi tüm e-ticaret ve fiziki firmaların ödeme sistemlerini bu yönde geliştirmeleri gerekiyor.

E-ticaret firmalarının ödeme seçeneklerini alternatifli tutması onlara avantaj sağlarken, kapıda ödemenin salgın sonrasında da daha az tercih edileceği tahmin ediliyor. Gerek fiziki gerekse online mağazalar bu yöndeki yenilikleri şimdiden gerçekleştirip salgın sonrasındaki müşteri kaybının önüne geçebilir.

Pandemi sonrasında alışveriş alışkanlıklarımıza yenileri eklenecek

Uzmanlara göre pandemi sonrası ‘yeni normal’ oluşacak ve pandemi sırasında edindiğimiz pek çok alışveriş alışkanlığımızı sonrasında da gerçekleştireceğiz. Tabi ki bu ihtiyaçlarımızın yanına artık yavaş yavaş normale döndüğümüz zamanların oluşturacağı ihtiyaçlarımız da eklenecek.

Tüketicilerin alışveriş davranışları incelendiğinde 3 kilit noktadan etkilendiği görülüyor. Bunlar; anlık ihtiyaçlar, günden güne değişen ihtiyaçlar ve yeni davranışlar… Salgının başlaması ve evde olduğumuz süre zarfından bu yana her tüketicide farklı/benzer davranışlar oluştu. Bunun akabinde 2 aya yakın sürede ihtiyaçlar düzene girdi.

Google Trends’in nisan verilerine göre; Google’da en çok; yemek pişirme, kişisel bakım, evde vakit geçirme, ev dekorasyon fikirleri, evcil hayvan edinme ve yaza hazırlık konusunda aramalar yapıldı. Bu arama sonucuna bakıldığında da kişiler var olan düzene alışsa da yaz için planlamalar yapmaya başladı. Bu da yeni ihtiyaçların kapıda olduğunu gösteriyor.

Corona virüs sonrası e-ticaret oluşan talebe karşılık verebilecek mi?

Ticaret uzmanlarına göre salgın sonrasında dünya genelinde tüketici talebinde değişiklikler yaşanacak. Pandemi süresince yeni oluşan pek çok talebe e-ticaret firmaları anında karşılık vermek için pek çok esnek çözüm geliştirmişti. Salgın sonrasında oluşabilecek yeni talebe karşı tedarik zincirinin geliştirilmesi, tüketicilere geniş ürün gamının sunulması, yeni iş modelleri geliştirilmesi konusunda e-ticaret firmalarının projeler geliştirmesi ve salgın sonrası süreci de doğru bir şekilde yönetmesi gerekiyor. Ayrıca pandemi döneminde eksiklerini gören birçok büyük market zinciri ve fiziki mağazanın da hızla e-ticarete geçerek, yeni bir yapılanmaya gidecekleri düşünülüyor.

Salgın sonrasında e-ihracatta Türkiye’nin konumu nasıl olacak?

Uzmanlar Türkiye’nin pandemi süresince yönettiği; güvenlik, stratejik ürünler, arz zinciri, lojistik gibi alanlardaki başarısının e-ihracatta Türkiye’yi öne çıkaracağını savunuyor. Küresel ticarette Çin’in yerini alabilecek ülkelerden biri olabilecek Türkiye’deki firmaların üretim, değişim, finans ve tedarik konusunda hızlı aksiyon alan firmaların küresel ticarette yer alacağını söylüyor.

IdeaSoft corona virüs sonrasına güçlü girmek isteyen işletmeleri bekliyor

IdeaSoft geliştirdiği güvenli e-ticaret yazılımları ve eşliğinde sunduğu birçok hizmet ile koronavirüs sürecinde ve sonrasında da işletmelerin yanında oluyor. İşletmelerin ihtiyaç duyduğu, zorlu dönemlerde sektörde yer edinmesini sağlayan e-ticaret çözümleri için Akıllı E-ticaret Paketleri sizleri bekliyor. Dilerseniz öncesinde ücretsiz DEMO talebi ile hizmetlerimizi deneyebilirsiniz.
IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.

En çok okunan yazılar

Admin
Yazar hakkında detaylı bilgi

Popüler Videolar

Benzer yazılar

M-ticaret yaparken geri dönüşümlerinizi nasıl artırabilirsiniz?
M-ticaret yaparken geri dönüşümlerinizi nasıl artırabilirsiniz?
M-ticaret yani mobil ticaret, günümüzde internetten alışverişlerde önemli bir role sahip ve akıllı telefonlar üzerinden yapılan satın alma işlemleri her yıl artmakta. M-ticaret söz konusu olduğunda firmaların yapması gereken...
23 Temmuz 2019
Ferad Osman Sali
Arama motoru optimizasyonu ve pazarlaması arasındaki farklar
Arama motoru optimizasyonu ve pazarlaması arasındaki farklar
Arama motoru optimizasyonu ve arama motoru pazarlama, e-ticaret firmalarının sitelerine trafik çekmek ve geri dönüşüm sağlamak için kullandıkları yöntemlerdendir. Arama motoru optimizasyonu çalışmalarını, arama motoru pazarlama...
4 Mayıs 2019
Ferad Osman Sali
Stok Devir Hızı Nedir,Neden Önemlidir?
Stok Devir Hızı Nedir,Neden Önemlidir?
Ürünlerin stokta kalma süresi satış performansı hakkında fikir edinmeniz için önemli bir veridir. Söz konusu süre stok devir hızı kavramıyla ifade edilir. Yıl içerisindeki yenilenme süresi ve bu stoklar için harcanan miktarın yıl...
30 Eylül 2022
Savaş Çetinkaya
Sosyal mecralar kampanya tanıtımları için nasıl kullanılır?
Sosyal mecralar kampanya tanıtımları için nasıl kullanılır?
Sosyal mecralar ürün, marka ve kampanya tanıtımları yapmak için uzun süredir firmalar tarafından sıklıkla kullanılmakta. Günümüzde tanıtım için en sık kullanılan dijital pazarlama yöntemlerinden biri olması nedeniyle...
6 Eylül 2020
Ferad Osman Sali
Yeni E-ticaret Kanunu 2022 ile Müşterileri ve Satıcıları Neler Bekliyor?
Yeni E-ticaret Kanunu 2022 ile Müşterileri ve Satıcıları Neler Bekliyor?
E-Ticaret’in düzenlenmesine ilişkin yapılan “Değişiklik Kanunu” teklifinin 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanıyor. Tüketiciyi ve satıcıyı ilgilendiren yeni E-Ticaret Kanun kapsamında aracı hizmet sağlayıcıların...
3 Aralık 2022
Ferad Osman Sali
Influencer marketing çalışmalarında mikro hesaplarla çalışmak neden önemli?
Influencer marketing çalışmalarında mikro hesaplarla çalışmak neden önemli?
Influencer marketing son yıllarda öne çıkan ve önümüzdeki yıl da popülerliğine devam edecek olan pazarlama kanallarından biri. Yeni hedef kitlelere ulaşma, marka ve ürün bilinirliği artırarak farkındalık yaratmak için bu...
13 Aralık 2017
Ferad Osman Sali