E-ticaret sektörünün büyümesi ve kullanıcıların online alışverişe daha fazla yönlenmeye başlaması haliyle sektörde büyük bir rekabet ortamının oluşmasına neden oldu. Birçok firma kendi e-ticaret sitesi üzerinden satış yaparak, hedef kitlelerine ulaşmaya çalışıyor.
Rekabetin artmasıyla beraber özellikle yeni ve küçük girişimler pazarda ayakta durmak da zorlanabiliyorlar. Büyük ve sektörde belli bir süredir yer alan firmalar, pazarın büyük bir bölümüne ulaştıkları için küçük firmalar bu rekabetle baş edemiyor. Ancak yine de büyük firmalarla rekabette yapabileceğiniz bir takım çalışmalar da bulunuyor. Pazarın belli bir bölümüne hitap etmek ve kendinizi bu rekabetten sağ çıkartmak için bu stratejileri deneyebilirsiniz.
Pazar payının ne kadarına ulaşmak istediğinize karar verin
Pazarın ne kadarlık bölümünü hedeflediğiniz oldukça önemlidir. Pazar payınız artıkça daha büyük bir rekabetle karşılaşacağınız gibi aynı zamanda reklam, pazarlama ve şirket yönetimi konularındaki harcamalarınız da artacaktır. Bu maliyetleri karşılayabilecek güçte olmanız bu bakımdan önemlidir.
Bu pazar payına sahip olabilmek için güçlü temelleri bulunan bir stratejinizin ve bu stratejiyi destekleyebilecek maddi gücünüzün olması gerekir.
Sizi farklı yapan özellikleri öne çıkartın
Yeni bir şirket olarak pazara girmeyi planlıyorsanız, diğer firmalardan bir farkınızın olması oldukça önemlidir. Sıradan ve birbirine benzeyen firmalar genellikle bu tür rekabetlerde başarısız oluyorlar. Tüketici gözünden bakacak olursak, farklı bir özeliği olmayan firmalardan alışveriş yapmak yerine, tüketiciler bildikleri ve güvendikleri bir firmadan alışveriş yapmayı tercih edecektir.
Bu sebeple de tüketicilerin sizi tercih etmelerine sebep olacak bir farklılığınızın olması gerekir. Bunu sağlayamadığınız durumlarda da tüketicileri çekmek için bir sebebiniz olmaz. Ürünlerinizin kalitesi, müşteri desteğiniz, kişisel çözümler gibi birçok hizmet sizi diğer rakiplerinizden ayırabilir ve bunları öne çıkartmanız gerekir.
Adapte olmaya hazır olun
Büyük şirketler bir takım çözümleri hayata geçirebilirler ve bu çözümler tüketicilerin gözünde hızlı bir şekilde değer kazanabilir. Sizin de bu çözüm değişimlerine adapte olabilmeniz gerekebilir. Bu çözümler, daha iyi bir müşteri servisi, kargo gönderimlerinde yapılan değişiklikler ya da site üzerindeki kullanıcı deneyimi gibi değişiklikler olabilir. Tüketicilerin ilgisini çeken ve onların hoşuna giden bu değişimlere adapte olamamanız müşteri kaybetmenize neden olabilir.
Hizmetlerinizi kişiselleştirin
E-ticarette kişiselleştirme çalışmaları son dönemlerde tüketicilerin de ilgisini çekmeye başladı. Tüketicilere daha kişisel reklamlar ve ürün öneriler sunmak, onlardan elde edeceğiniz geri dönüşümleri de artırmakta. Büyük firmalar bu kişiselleştirme çalışmalarında biraz daha zorlanıyorlar. Bu da küçük şirketlerin lehine bir durum olarak kullanılabilir.
Büyük firmaların müşteri tabanlarının geniş olması ve çok fazla kişiye ulaşmaları bu kişiselleştirme çalışmalarını tam olarak yapamamalarına neden oluyor. Küçük firmalar daha niş hedef kitlelere ulaştıkları için ve müşteri tabanları daha limitli olduğu için bu kişiselleştirme çalışmalarını yapmaları daha kolay. Müşterilerinizin ilgi alanlarına ve önceki alışverişlerine göre, onlara ürün önerileri yapmanız ya da onlara bu alanlara reklamlar göstermeniz, onların ilgisini yakalamanızı sağlayacaktır.
Müşteri hizmetlerinizi geliştirin
Online alışverişlerde tüketicilerin en çok şikayetçi oldukları durumlardan biri de müşteri hizmetleri bölümüdür. Telefonda uzun süre beklemek, gönderilen mesajlara yanıt verilmemesi ya da görüşmelerin çözüm sürecine ulaşmaması, tüketicilerin büyük sorunlarından biridir.
Özellikle büyük firmalar tüm müşterilerine iyi bir hizmet vermekte zorlanabiliyor. Hedef kitle ve müşteri tabanının büyük olması, müşteri destek sürecinde zorluklara neden olabiliyor. Bu sebeple de küçük işletmeler olarak müşteri hizmetleri konusunda kendilerini geliştirmeleri oldukça önemlidir.
Satış öncesi ve sonrasındaki müşteri desteğinizi güçlendirmeniz, kullanıcıları fazla bekletmeyerek, onların sorunlarını hızlı bir şekilde çözmeniz ve onlarla iletişim halinde kalmanız, sadık kitlelere yaratmanızı sağlayacak faktörler arasındadır.
İnternet üzerindeki görünürlüğünüzü artırın
Büyük firmalarla rekabet edebilmek için marka bilinirliğinizi de artırmanız gerekecektir. Bunun için de internet üzerindeki görünürlüğünüzü artıracak çalışmalar yapmanız gerekiyor.
Hem arama motorlarında hem de sosyal mecralardaki görünürlüğünüzü artırmanız, daha fazla kişinin markanızı görmesini sağlayacağı için oldukça önemlidir.
Bunu yapmak için internet siteniz üzerinde blog çalışmaları yaparak, sayfa otoritenizi artırabilir aynı zamanda SEO çalışmaları yaparak, organik arama sonuçlarıyla sitenize trafik çekmeye çalışabilirsiniz.
Sosyal mecralar üzerinde de içerik çalışmaları yapmak organik olarak erişimlerinizi artırabilir; fakat sosyal platformlardaki görünürlüğünüzü artırmak için reklamlara da ihtiyaç duyacaksınız. Sosyal mecraların reklam platformları üzerinden markanız, ürünlerini ve hizmetlerinizle ilgili farklı reklam kampanyaları oluşturarak, farklı hedef kitlelere ulaşmayı hedefleyebilirsiniz.
Aynı zamanda Google Adwords reklamları hazırlayarak, Google üzerindeki görünürlüğünüzü de artırarak sitenize trafik çekebilirsiniz.
Tüm bu çalışmaları yapabilmek içinde, yıllık planınızda reklam ve pazarlama bütçenizi belirlemeniz oldukça önemlidir. Yıllık bir reklam ve pazarlama planı yapmak ve bunu bütçelendirmek, marka bilinirliğinizi artırma konusunda size oldukça faydalı olacaktır. Sosyal medya yönetimi, pazarlama planı oluşturma, Adwords reklamları ve SEO çalışmaları hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki kategorilerimize bakabilirsiniz.
Arama motoru optimizasyonu rehberleri
Sosyal medya yönetim rehberleri
Pazarlama ve reklam rehberleri
İçindekiler
En çok okunan yazılar
- E ihracat nedir? E ihracat nasıl yapılır?
- E ticaret nedir, E ticaret nasıl yapılır
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- E-ticarette ne satılır? E-ticarette internetten en çok satılan ürünler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
Popüler Videolar
Benzer yazılar