
Bütçe planlama, işletmelerin ellerindeki sermayeyi daha iyi yönetmelerine yardımcı olur ve uzun vadede eldeki sıcak parayı tutmayı sağlar. Eldeki sermayenin doğru bir şekilde yönetilmemesi, gelir ve gider kaynaklarının takibinin yapılmaması, şirketin para kaybetmesine neden olabilir. Harcanan paranın takip edilememesine de neden olması nedeniyle bütçe planlama özellikle üzerinde çalışılması gereken konular arasında yer almakta.
Bütçe planlama ipuçları
Mevcut durumunuzu ve riskleri gözden geçirin
Bütçenizi planlarken, öncelikle şirketinizin mevcut nakit durumunu gözden geçirmelisiniz. Nakit akışı konusunda sıkıntılarınızın olup olmadığını belirlemeniz, şirket borçlarının durumunu göz önünde bulundurmalısınız. Bunlara ek olarak risk durumlarını da dikkate almanız gerekir. Özellikle bugünlerde yaşanan salgın nedeniyle birçok firma bu duruma hazırlıksız yakalanmış durumda.
Olası kriz durumlarının analizlerini yaparak bu dönemler için bütçenizi hazırlamanız gerekir. Kriz dönemlerinde şirketin devamlılığını sağlayabilecek, kasanızda belli bir nakitin bulunması gerekir. Bunun için de bazı çalışmaları yapmanız gerekiyor. Bunları da yazının devamında ele alıyor.
İlgili rehber: E-ticaret firmaları neden yedek bir finansal planlama yapmalılar?
Gelir ve gider hesaplarınızı yapın
Kasanızda sıcak para tutabilmeniz, zor dönemlerde şirketinizin devamlılığını sağlamanız açısından önemlidir. Bu sebeple de gelir ve gider hesaplarınızı detaylı bir şekilde çıkartmanız önemlidir.
Aylık olarak kazancınızı ve sıcak para akışınızı önceki dönemlerle kıyaslayarak ortalama bir tutar olarak hesaplayabilirsiniz. Böylelikle tahmini olarak aylık kazancınız hakkında bir veri sahibi olabilirsiniz.
Gelir hesaplarınızı yapmanın yanı sıra şirket giderlerinizi de detaylı bir şekilde tutmanız önemlidir. En küçük harcamadan en büyük harcamalara kadar kalem kalem tüm giderlerinizi kayıt altına almanız önemlidir. Böylelikle aylık raporlarınızda hangi kalemlere daha fazla para ödediğinizi ve bu giderleri en aza indirgemek için neler yapabileceğinizi görebilir; gereksiz harcamalarınız varsa bunların önüne geçmek için çalışmalar yapabilirsiniz.
Gereksiz harcamalarınızı belirleyin
İşletmelerin, takip etmekte zorlandıkları ya da fark edemedikleri gereksiz harcamaları bulunabiliyor. Bütçe planlama sürecinde, gider kalemlerinizi ince eleyip sık dokumanız bu açıdan oldukça önemli. Gözden kaçan ya da fark edilmeyen gereksiz harcamalar, kasanızdaki sıcak paranın azalmasına neden olacaktır.
Satış sirkülasyonunuza dikkat edin
Kasanıza sıcak para akışının devamlılığını sağlamak için satış sirkülasyonunuzu da takip etmeniz gerekli. E-ticaret siteniz üzerinde yapılan satışları takip ederek, bu satışlardan gelecek ödemeleri ve ödemelerin vadelerini hesaplamanız, gelirlerinizi de takip etmenize yardımcı olacaktır.
Satış döngüsünün bozulması ya da aksaması, gelirlerinizi azaltacağı için bu süreci yakından takip etmelisiniz. Özellikle bugünlerde yaşanan sorunlar nedeniyle satışlarınızda düşüş olmuş olabilir ve bu da nakit akışınızı etkileyecektir. Bu durumda nakit akışını sağlamak için giderlerinizi kısmanın yanı sıra kredi almayı da göz önünde tutabilirsiniz.
Pazarlama ve reklam bütçelerinizi takibe alın
Bütçe planlama sürecinde pazarlama ve reklam harcamalarınızı da dikkate almalısınız. Hangi çalışmaların size geri dönüş sağladığını hangilerinin düşük geri dönüş sağladığını hangilerinin de sağlamadığını takip ederek, elinizdeki bütçeyi daha verimli kullanacak yatırımlar yapmanız gerekli.
Sosyal medya reklamlarının yanı sıra, Adwords kampanyalarını ve eğer yapıyorsanız influencer pazarlama çalışmalarınızın geri dönüşümlerini hesaplayarak, müşteri kazanım maliyetlerinizi ve yatırım getirilerinizi herbir kampanya ve çalışma için hesaplayarak, size iyi sonuçlar getirmeyen kampanyaları durdurarak, verim aldığınız çalışmalar için bütçenizi kullanmanız daha faydalı olacaktır.
İlgili rehber: Pazarlama bütçenizi nasıl yönetmeniz gerekiyor?
Sezonluk değişimlere hazırlıklı olun
Sezonsal olarak e-ticarette belli ürün gruplarına ve sektörlere olan talep değişiklik göstermektedir. Bu sezonsal durumlar kriz anlarında da değişiklik gösterebilir. Kullanıcı taleplerinin değişmesi ve farklı ürün gruplarına yönelmeleri, nakit akışının azalıp artmasına ve satış sirkülasyonun değişmesine neden olur. Bütçenizi planlarken sezonluk değişimleri de göz önüne almanız önemlidir. Düşük geçen sezonlar için planlar yaparak, mümkün olan en az kayıpla bu dönemleri atlatacak çözümleri de almanız önemli.
Bütçe planlama ile ilgili sık sorulan sorular
Bütçe planlaması nedir?
Bütçe planlaması, elinizdeki sermayeyi en iyi şekilde yönetmenizi sağlayacak strateji ve çalışmaların belirlenerek bir plan dahilinde hazırlanmasıdır. Bütçe planlama, şirketler için oldukça önemli olduğu gibi bu planlamalar kişisel olarak da yapılabilir.
İlgili rehber: Düşük bütçeyle e-ticarete başlamak mümkün mü?
Bütçe planlaması yaparken yapılan hatalar
Küçük giderleri dikkate almamak ve hesaba katmamak, acil durumlar için bir plan ve bütçe oluşturulmaması, vergileri dikkate almamak, pazarlama ve reklam giderlerini dikkate almamak bütçe planlaması yaparken sıklıkla kaşılaşılan hatalar olarak öne çıkmakta.
İlgili rehber: E-ticaret şirketlerinin yaptığı bütçe yönetim hataları
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler