Blog yazılarınızı geliştirmenizi sağlayacak yöntemler

15 Ekim 2022
Savaş Çetinkaya
Blog yazılarınızı geliştirmenizi sağlayacak yöntemler

Blog yazmak, hedef kitlenize yönelik bilgi akışı sağlamak için etkili bir yöntemdir. Düzenli içerikler üreterek sitenizin hedef kitlesi için bir bilgi kaynağı olmasını sağlayabilirsiniz. Blog yazıları aynı zamanda SEO açısından da büyük avantaj sağlar. Bu içerikler, sayfanızın arama motorlarında üst sıralarda listelenmesine yardımcı olur.

Planlı bir çalışma yaparak içeriklerinizin etkisini arttırmanız mümkündür. Blog yazılarınızı konu, anlatı, üslup ve biçim bakımından geliştirerek etkili hâle getirebilirsiniz. Bunun için ise belli püf noktalara dikkat etmeniz yeterlidir. Hazırladığımız bu içeriği okuyarak blog yazmaya başlamak için ihtiyaç duyduğunuz bilgileri edinebilirsiniz.

Blog Yazısı Nedir?

Blog, İngilizcede internet günlüğü anlamını taşıyan “weblog” sözcüğünden gelir. Kelimenin kökeni, bu içerik türü hakkında bir fikir edinmemize yardımcı olabilir. Genel bir tanım yapmak gerekirse web tabanlı platformlarda düzenli periyotlarla yayınlanan, düşünce ve bilgi aktarma amacı taşıyan içerikler blog olarak adlandırılır.

Gazetelerde yayınlanan köşe yazılarıyla blog içerikleri arasında bir benzerlik kurmak mümkündür. Söz konusu yazılarda olduğu gibi blog metinlerinde de bilgi ve düşünceler samimi bir üslupla ifade edilir. Bu içeriklerde, teknik bilgi ve akademik üslup kullanmak gerekmez. Köşe yazıları gibi blog metinleri de belli bir konuyla ilgilenen genel okuyucu kitlesine hitap eder.

Blog Yazısı Yazmanın Temel Kuralları Nelerdir?

Düzenli içerik üretimi, blog yazmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken temel kurallardan biridir. Okuyucunun ilgisini sürekli hâle getirmenin yolu bu kurala riayet etmekten geçer. İçeriklerinizin yayın periyodu, SEO açısından da büyük bir önem taşır. Sitenize eklediğiniz yazılar, sektörünüzle ilgili anahtar kelimelerde üst sıralara çıkmanızı kolaylaştırır. İçerik başlıklarını ve yayın tarihlerini önceden belirleyerek bu konuda etkin bir planlama yapabilirsiniz. Bu konuya dikkat ederek sitenizin hedef kitleniz için bir bilgi kaynağı hâline gelmesini sağlayabilirsiniz.

Üslup ve anlatı, blog içerikleri için oldukça önemlidir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu metinlerde akademik veya didaktik bir üslup tercih etme zorunluluğu yoktur. Diğer yandan, gereğinden fazla samimi ve mizahî bir dil kullanmak da okuyucunun ilgisini kaybetmesine sebep olabilir. Üslup ve anlatı biçiminizi; sektörünüze, ele aldığınız konulara ve hitap ettiğiniz kitleye göre belirleyebilirsiniz.

Hitap Edeceğiniz Kitleyi Belirleyin

Sadık bir okuyucu kitlesi yaratmak için öncelikle kimlere hitap edeceğinize karar vermeniz gerekir. Hedef kitlenizin sınırlarını doğru çizdiğinizde içeriklerinizin anlatısını ve konularını belirlemeniz kolaylaşır. Bu sayede blog yazmak konusunda başarılı bir yol haritası izleyebilir ve içeriklerinizin doğru kişilere ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Sektörünüzle ilgili yayın yapan bloglar ve sosyal medya sayfaları hedef kitle belirlemenize yardımcı olabilir. Bu kaynakları inceleyerek ulaşmak istediğiniz kişilerin ilgi alanlarını ve tercihlerini öğrenme şansı yakalabilirsiniz. Elde ettiğiniz veriler, içeriklerinizi ulaşmak istediğiniz kişilere uygun bir biçimde planlamanıza yardımcı olur.

Blog yayını yaparken hedef kitleniz dışındaki kişilerin de dikkatini çekebilirsiniz. Hatta zamanla okuyucularınızın çoğunu bu kişiler oluşturabilir. Örneğin; tarım üreticilerini hedef alan bir blogunuz varsa hobi bahçeciliğiyle ilgilenen kişilerin dikkatini çekmeniz mümkündür. Böyle bir durumda hedef kitlenizi revize etmeniz ve içeriklerinizi buna göre planlamanız faydalı olur.

Yazacağınız Konuyu Belirleyin

İçeriklerinizin belirli bir konsept dâhilinde olması yayınlarınıza olan ilgiyi sürekli kılmak için son derece önemlidir. Birbiriyle bağlantısız konularda kaleme alınmış blog yazıları yayınladığınızda okuyucu kitlesi kazanmanız zor olur. Bunun yerine dar bir alan belirleyerek spesifik ve dikkat çekici konular seçebilirsiniz. Bir örnekle açıklamak gerekirse teknoloji konsepti okuyucu çekmek için yeterince spesifik olmayabilir. Bunun yerine mobil yazılım gibi sınırları belli olan bir alana odaklanarak yazılarınızın okunurluğunu arttırabilirsiniz.

Blog yazmak için konular arasından seçim yaparken sektörünüze ve hedef kitlenize uygun konseptlere yönelmeniz faydalı olur. Sitenizde yer alan her içeriğin doğrudan satış veya pazarlamaya yönelik olması gerekmez. Bunun yerine hitap ettiğiniz kitlenin gündelik ihtiyaçlarına, beklentilerine ve ilgilerine hitap eden konular seçebilirsiniz. Örneğin; kırtasiye ürünleri satan bir şirketiniz varsa sitenizde “Ofiste Zaman Yönetiminin İpuçları” gibi blog başlıklarına yer verebilirsiniz.

Seçtiğiniz Konuya Dair Anahtar Kelime Araştırmanızı Yapın

İçeriklerinizi hedef kitlenize ulaştırmanın yolu arama motorlarında görünür olmaktan geçer. SEO uyumlu blog yazısı yazmak için söz konusu dizinlerde aratılan anahtar kelimeleri kullanmanız gerekir. Sektörünüzle alakalı arama terimlerini yazılarınıza ekleyerek sitenizin dizinde listelenmesini sağlayabilirsiniz. Anahtar kelime araştırması yapabileceğiniz başlıca kaynaklar şunlardır:

  • Google Analytics
  • Ubersuggest
  • Keywordtool.io
  • Ahrefs

Anahtar kelime bulmak, SEO uyumlu blog yazmak için tek başına yeterli değildir. Başka bir ifadeyle söz konusu kelimelerin yüksek arama oranlarına sahip olması, blog yazılarınız için uygun oldukları anlamına gelmez. Mesela kaleme aldığınız içerikte ürün yönlendirmesi yapmayı düşünmüyorsanız “satın al” ile biten bir kelime grubu kullanmanız iyi bir fikir olmaz. Kelimeleri arama amaçlarına göre kullanarak içeriklerinizi arama motorlarına uygun hâle getirebilirsiniz.

Düzgün Bir Taslak Oluşturun

Taslak oluşturmak, yazılarınızın kuvvetli bir temele sahip olmasını sağlar. İçeriklerinizi belli bir şablonun üzerine inşa ederek akıcı ve dikkat çekici hâle getirebilirsiniz. Bu sayede bilgi ve düşüncelerinizi kuvvetli temellerle şekillendirerek aktarabilirsiniz.

Alt başlık belirleyerek etkili bir yazı taslağı oluşturmak mümkündür. İçeriğinizi kelime sayısına veya konunun ilerleyişine göre alt başlıklara bölebilirsiniz. Konuyla ilgili aldığınız notları başlıklara maddeler hâlinde ekleyip yazım aşamasını kolaylaştırabilirsiniz. Bu yöntemi izleyerek metinlerinizin akıcı, anlaşılır ve etkili olmasını sağlayabilirsiniz.

Akıcı ve Anlaşılır Bir Dil Kullanın

Nitelikli bilgi akışı, blog içerikleri için önemli olsa da tek başına yeterli değildir. Okuyucunun bu bilgiye ulaşabilmesi için metinlerinizin anlaşılır olması gerekir. Doğal ve akıcı bir dil kullanarak yazılarınızın okunmasını kolaylaştırabilirsiniz.

Akıcı bir dil oluşturmanın yolu düşüncelerinizi mümkün olan en sade biçimde ifade etmekten geçer. Teknik terimlerle dolu metinler veya uzun cümleler, okuyucunun dikkatinin dağılmasına sebep olabilir. Bunun yerine anlaşılır ve kolay takip edilebilir cümleler kurmanız faydalı olur. Bu sayede okuyucuların içeriklerinizi herhangi bir dikkat dağınıklığı olmadan okumalarını sağlayabilirsiniz.

Yazım ve İmla Kurallarına Özen Gösterin

İmla kurallarına özen gösterilmeden yazılmış bir içerik, nitelikli bilgi içeriğine sahip olsa bile okuyucunun dikkatini çekmez. Noktalama işaretleri, ekler, bağlaçlar ve diğer imla unsurları yazının okunmasını ve anlaşılmasını kolaylaştıran ögelerdir. Bu unsurları kullanmadığınız zaman içeriğinizin akıcı ve anlaşılır olması mümkün olmaz.

Metinlerinizi yayınlamadan önce kontrol ederek bu konudaki hataların önüne geçebilirsiniz. Blog yazmak için kullanılan birçok sistemde imla denetimi bulunur. Örneğin; WordPress ve Google’ın blog uygulamalarında hatalı yazılmış kelimeler altı çizili bir biçimde gösterilir. Söz konusu araçları kullanarak hızlı yazımdan kaynaklanan hataların önüne geçebilirsiniz.

Uygun Büyüklükte Font Kullanın

Uzun süre boyunca ekrana bakmak okuyucular açısından yorucu olabilir. Gereğinden fazla küçük, büyük ve okunması zor harfler söz konusu yorgunluğu arttırır. Böyle bir durumda okuyucunun dikkatinin dağılması ve içerikle ilgilenmekten vazgeçmesi olasıdır. Font büyüklüğü konusunda doğru seçimi yaparak bu durumun önüne geçebilirsiniz.

Blog yazmak ideal font aralığı 16px ile 24px arasıdır. Bu aralıkta yer alan fontlar, bilgisayarda ve mobil cihazlarda kolaylıkla okunabilir. Harflerin büyüklüğünü sayfanızın tasarımına göre ayarlayabilirsiniz.

Okuyucuların İlgisini Çekebilecek Başlıklar Tercih Edin

İçeriklerinize net, spesifik ve çözüm sunan başlıklar ekleyerek okuyucuların dikkatini çekebilirsiniz. Böylece okuyucularınız metinlerinizin içeriği hakkında başlıklarınıza bakarak fikir edinir. Oluşturduğunuz başlıklarda okuyucunun sorularına yanıt vermeyi veya entelektüel meraklarını tatmin etmeyi vadederek yazılarınızı ilgi çekici hâle getirebilirsiniz.

Manipülatif, yanıltıcı ve metinle alakasız başlıklar kullandığınızda markanıza olan güvenin kırılmasına sebep olabilirsiniz. Clickbait olarak tanımlanan bu içerikler, metinlerinizin kalitesinin sorgulanmasına sebep olur. Başka bir ifadeyle başlıklarınız abartılı değil, vurucu olmalıdır. Blog yazısı konuları ile ilgili dikkat çekici başlıklar seçmek bu açıdan faydalı olur.

Uzun ve Anlaşılması Zor Paragraflardan Uzak Durun

Uzun paragraflar, metnin akışını bozar ve okumayı güçleştirir. Dikkat çekici bir içerik üretmiş olsanız bile uzun paragraflar kullandığınızda okuyucuyu çekmek konusunda başarısız olabilirsiniz. Bu şekilde kurgulanmış bir metnin takibi oldukça zordur. Yazılarınızı kısa paragraflarla kurgulayarak akıcı hâle getirebilirsiniz. Böyle bir kurgu yazım aşamasını da kolaylaştırır.

Paragrafları kelime sayısına göre organize ederek yazılarınızın akıcılığını sağlayabilirsiniz. Örneğin; 1000 kelimelik bir blog yazmak istiyorsanız içeriğinizi 50 ila 100 kelime arasındaki paragraflara bölebilirsiniz. Bu sayede içeriğinizdeki alt başlıkları kolaylıkla kurgulayabilir ve konunun belli bir akış içinde ilerlemesini sağlayabilirsiniz.

Metin İçerisinde Görsel Kullanmaktan Çekinmeyin

Görsellik, içeriğinizin anlatısını kuvvetlendirir. Ele aldığınız konuyla alakalı resim, fotoğraf ve illüstrasyonlar kullanarak yazınızın çekiciliğini arttırabilirsiniz. Bu sayede yazınızın akıcılığını arttırabilir ve metnin daha kolay takip edilmesini sağlayabilirsiniz.

Görsel seçimi SEO açısından da avantajlıdır. Resim açıklamalarına anahtar kelimeleri girerek sitenizin Google görsel aramalarda listelenmesini sağlayabilirsiniz. Yazılarınızı resim ve fotoğraflarla zenginleştirirken telif konusuna dikkat etmeniz önemlidir. Yasal açıdan sorun yaşamamak için telifsiz ve ücretsiz kullanıma açık olan görselleri tercih edebilirsiniz. Aşağıdaki kaynaklardan telif hakkı olmayan görsel ve videoları bulabilirsiniz.

  • Freepik
  • Pixabay
  • Pexels
  • Unsplash

Blog yazmak için görsel kullanırken yerleşim konusuna dikkat etmekte fayda vardır. Eklediğiniz resimler yazınızın okunmasını zorlaştırmayacak biçimde ve doğru yerlere yerleştirilmelidir. Yüksek çözünürlüklü ögeler ise sitenin yüklenmesini zorlaştırır. Görselleri içeriklerinize eklemeden önce boyutlarını küçülterek bu sorunun önüne geçebilirsiniz.

Blog Yazım Tekniğinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?

Blog yazmak istiyorsanız bir okuma planı yapmanızı tavsiye ederiz. Düzenli okuma yapmak, yazım tekniğinizi geliştirmenin en iyi yoludur. Yalnızca belli bir branşla ilgili okumalar yapmak yazım tarzınızın gelişimini engeller. Edebi eserler bu konuda harika bir yardımcıdır. Branşınızla ilgili kaynakların yanı sıra hikâye, roman gibi türleri okuyarak kelime dağarcığınızı ve anlatınızı kuvvetlendirebilirsiniz.

Metin üretimi, pratik yapmayı gerektiren bir iştir. Etkili içerikler üretmek için yazılarınız üzerinde düzenli olarak çalışabilirsiniz. Metinlerinize okuyucu gözüyle baktığınızda hatalarınızı ve eksik yönlerinizi fark etmeniz kolaylaşır. İçeriklerinizi düzenli pratik ve sık kontrol ile geliştirebilirsiniz.

Okuyucuların İlgisini Çekecek Bir Blog Sayfası Nasıl Tasarlanır?

Blog sayfalarında yazılar ön planda olmalıdır. Karmaşık arka plan ögeleri, göz yorucu renkler ve dengesiz yerleşim yazıların okunmasını zorlaştırır. Minimal bir tasarım uygulayarak blog yazmak için ideal bir sayfa hazırlayabilirsiniz. Arka planda düz, sade ve mat bir renk kullanmak bu açıdan faydalı olur. Bu sayede sitenizin göz yormayan bir yapıya sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

İnternet kullanıcılarının büyük bir kısmı akıllı telefonlar üzerinden bağlantı sağlar. Dolayısıyla sitenizin mobil uyumlu olmaması büyük bir kitleyi kaybetmenizle sonuçlanır. Sayfanız için akıllı cihazlara uyumlu bir sürüm yayınlamak bu açıdan faydalı olur. WordPress, Google gibi blog sistemlerinde mobil versiyon tasarım desteği mevcuttur. Bu konuda detaylı bilgi edinmek için Blog Sayfası Tasarlama başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Blog Yazısında Diğer Kaynaklardan Alıntılar Nasıl Yapılır?

İçeriklerinizde kullandığınız kaynaklardan alıntı yapmanız gereken durumlar olabilir. Başka bir kaynakta geçen ifadeyi değiştirmeden kullanmak isterseniz tırnak içine alarak italik fontla yazabilirsiniz. Bu sayede alıntının metnin geri kalanından ayrılmasını sağlayabilirsiniz. Kullandığınız kaynağı ise alıntı metninin hemen altına veya dipnot vererek içeriğinizin sonuna ekleyebilirsiniz.

IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.

En çok okunan yazılar

Savaş
Yazar hakkında detaylı bilgi

Popüler Videolar

Benzer yazılar

İnternetten para kazanma rehberi
İnternetten para kazanma rehberi
İnternet son 20 yılda milyonlarca insan için para kazanma ve ticaret aracı haline geldi. İnternet, bu alanı tamamen bir kariyer olarak görenler için de, yan projeler ile ek gelir kazanmak isteyler (Genç girişimciler, çalışanlar,...
9 Kasım 2016
Savaş Çetinkaya
Reklam metinleri yazarken dikkat etmeniz gerekenler
Reklam metinleri yazarken dikkat etmeniz gerekenler
Reklam metinleri, dijital pazarlama ya da offline kanallardaki reklamlarınızın getirisini ve geri dönüşümünü etkilediği için özenle hazırlanmalıdır. Reklam metni hazırlarken bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken birçok konu...
3 Temmuz 2019
Ferad Osman Sali
E-Ticaret Siteleri İçin Kasım İndirim Kampanyaları
E-Ticaret Siteleri İçin Kasım İndirim Kampanyaları
E-ticaret dünyasında Kasım ayı büyük bir öneme sahip. Alışverişleri artıran birçok kampanya ve fırsat Kasım ayında oluyor ve büyük bir satış hacmi yaratıyor. Müşteriler satın alma işlemlerini özellikle bu dönemde yaparak...
20 Ekim 2023
Ferad Osman Sali
İlgi çekici fırsat ürün tanıtımları nasıl yapılır?
İlgi çekici fırsat ürün tanıtımları nasıl yapılır?
Fırsat ürün tanıtımlarını ilgi çekici hale getirmek, kampanyalı ürünlerinizi daha fazla öne çıkartmanızı sağlarken, geri dönüşümlerinizi de artırır. Kampanyalı ürünlerinizi öne çıkartmak için kullanabileceğiniz...
3 Nisan 2020
Ferad Osman Sali
E-Ticaret İşletmelerinde KDV Oranları ve Uygulamaları
E-Ticaret İşletmelerinde KDV Oranları ve Uygulamaları
E-ticaret dünyasına adım atmayı planlayanlar için birçok konunun dikkate alınması gerekmektedir. Bu konulardan biri de vergilendirmedir. E-ticarette vergilendirme, çeşitli biçimlerde uygulanabilir ve genel olarak aşağıdaki gibi...
19 Haziran 2023
Ferad Osman Sali
Konum bazlı reklamlar neden önemli?
Konum bazlı reklamlar neden önemli?
Mobil cihazlarda gösterilen konum bazlı reklamlar, tüketicilere ulaşma ve onlara fırsatlar sunma konusunda e-firmalara kolaylık sağlıyor. Konum bazlı reklamlar hem e-ticaret hem de fiziki mağazası bulunan firmalar için oldukça...
17 Şubat 2017
Ferad Osman Sali