İçerik pazarlama çalışmaları yaparken bir plana sadık olmanız ve bu plan dahilinde çalışmalarınızı yapmanız, uzun vadede içerik çalışmalarınızın daha sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır.
Tabii ki içerik planı yapmadan önce de bu konu hakkında nasıl bir yol izleyeceğiniz konusunda bilginiz olması gerekiyor. Bu plan gözünüzü korkutmasın; çünkü bu planın amacı, aylık olarak blog tarafında neler yapıyor olacağınızı gösteren bir tablo şeklinde olacak.
İçerik planını nasıl oluşturmalısınız?
Detaylara girmeden önce bu planı nasıl tutabileceğinizle ilgili birkaç bilgi verelim. Bu planı bir Excel dosyası üzerinde, bir takvim şeklinde hazırlayabilirsiniz. Aylık bir takvim şablonu hazırlayıp, bunu günlere göre ayırdığınızda, içerik planınızı bu takvim üzerinde tutabilirsiniz. Her ay için yeni bir takvim şablonu ekleyerek de sonraki aylar için planınızı devam ettirebilirsiniz.
Ayda kaç içerik oluşturabileceksiniz?
İçerik planınızı oluşturmadan önce, elinizdeki iş gücünü ya da bu işi dışarıya yaptırmak için ne kadarlık bir bütçe ayıracağınıza karar vermeniz gerekiyor. Aylık olarak e-ticaret sitenizde kaç içeriğin olacağına bu nedenle karar vermelisiniz.
Bu plana karar vermek için bir günde kaç içerik oluşturabileceğinizi düşünmelisiniz. Her gün içerik üretmekte zorlanacaksanız, buna haftalık olarak karar vermeniz gerekiyor. Haftada kaç içerik üreteceksiniz? Sonrasında bunu aylık planınıza dahil edebilirsiniz.
Örnek olarak, haftada 3 içerik üretimi ve paylaşımı yapacaksanız, bir ayda toplamda 12 ile15 içerik üretimi yapacaksınızdır. Bu da e-ticaret siteniz için oldukça iyi bir içerik sayısı. Hem etkileşim oranlarınızı artırma konusunda size yardımcı olur hem de sitenizin Google’da daha güncel kalmasını sağlar. Aşağıda bir içerik takvim örneğini paylaşıyoruz.

Hangi içerik türlerinden yararlanacaksınız?
Blog içeriği üretirken, farklı formatlardan yararlanabilirsiniz. Bu formatların bir tanesine de yoğunlaşabileceğiniz gibi, her birini de farklı içerikler üretmek için kullanabilirsiniz. Bu içerik formatları:
- Rehberler (How-To içerikleri)
- Listeler
- Ürün karşılaştırma içerikleri
- Şirket haberleri
- Ürün tanıtımları
- Sıkça sorulan sorulara yanıtlar
Bu formatlardan hangisini ya da hangilerini oluşturabileceğinize karar vermelisiniz. İçeriklerinizin iyi bir dağılımı olması için, bu formatların hepsinden yararlanmanız faydalı olacaktır.
Konularınızı belirleyin
İçerik takviminizi önceden hazırlayabilmek için içerik konularınızı belirlemeniz gerekmektedir. Bu sebeple de şirketinizde bu konu ile ilgili olacak kişilerle beraber oturarak, içerikler üzerine bir çalışma yapın.
Bu toplantılarda aklınıza gelen ve şirketiniz, ürününüz ve hizmetlerinizle ilgili olabilecek tüm konuların bir listesini yapın ve ayrı bir Excel dosyası üzerinde bu içerikleri listeleyin. Bunu bir adım daha öteye götürmek için, içeriklerde kullanılabilecek anahtar kelimeleri de, konu başlıklarının yanına not edin. Bu sayede SEO odaklı çalışmalar yaparken, hangi anahtar kelimeleri öne çıkartacağınız konusunda da çalışma yapmış olursunuz.
Bu toplantılarda çıkartabildiğiniz kadar konu çıkartmaya çalışın, böylelikle bir ay için ya da sonraki aylarda da kullanabileceğiniz konu başlıkları elinizde olmuş olur. Daha sonrasında bu içerikleri kategorize ederek, farklı kategorilere ayırabilirsiniz.
Bu çalışmaları bulut tabanlı bir sistemde tutmanız, konuyla ilgili çalışan herkesin bu dosyalara erişmesini kolaylaştırır. Google Drive’ın Excel tabloları bu iş için oldukça ideal. Böylelikle, dosyayı güncellediğinizde, bu dosyaya erişimi olan herkes bu güncellemeleri görebilir.
İçerikleri takvime yerleştirin
İçerik formatınızı ve konu başlıklarınızı belirledikten sonra, artık içeriklerinizi hazırladığınız takvim şablonuna ekleyebilirsiniz. Buradaki önemli nokta, benzer formattaki içerikleri arka arkaya koymayın. Farklı formatları kullanmak, içerik çeşitliliği sağlayacaktır.
Belli kategoriler oluşturmanız ve bu kategoriler aylık plan içinde iyi bir şekilde dağıtmanız da bir o kadar önemli. Böylelikle aynı konu başlıkları üzerinde arka arkaya yazmamış olursunuz.
Süreklilik bu işte çok önemli.
İçerik takvimi oluşturmak sürekliliğinizi sağlamanızı kolaylaştıracaktır. İçerik çalışmaları sürekli yapılmadığında yararlı olmaz, bu nedenle de belli bir plan dahilinde sürekli olarak bu işi yapmanız gerekiyor.
Birçok kişi ve firma, ilk başta hızlı bir şekilde günde 1-2 tane içerik paylaşmaya başlıyor; ancak bir süre sonra iş güçleri buna yetmiyor ya da yazacak konu oluşturamadıkları için içerik çalışmalarını yarıda bırakıyorlar.
Bu sorunun önüne geçmek için, içerik planı oluşturmalısınız. Konu başlıklarınızı çıkartın ve sonrasında kullanmak için bunları farklı bir dosyaya kaydedin. Böylelikle hem iş gücü dağılımını daha iyi yapmış olursunuz hem de daha uzun vadede içerik üretimi yapmış olursunuz.
İçindekiler
En çok okunan yazılar
- E ihracat nedir? E ihracat nasıl yapılır?
- E ticaret nedir, E ticaret nasıl yapılır
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- E-ticarette ne satılır? E-ticarette internetten en çok satılan ürünler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
Popüler Videolar
Benzer yazılar