
SEO konusu B2B firmaları için de bir hayli önemlidir. B2C firmaları gibi doğrudan son tüketiciye ulaşılıyor olmasa da, sektörde öne çıkmak ve organik olarak hedef kitleye ulaşmak için SEO çalışmalarından yararlanılması gerekiyor.
Dünkü yazımızda B2B ve B2C iş modelleri arasındaki SEO uygulama farklarına ve B2B firmaları için önemli olan sayfalar üzerinde durmuştuk. B2B firmaları için SEO önerileri rehberimizin ikinci bölümünde internet sitenizde uygulayabileceğiniz SEO çalışmalarını ele alıyor olacağız. Serinin ilk bölümüne aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
B2B firmaları için SEO önerileri - 1. Bölüm
İnternet sinizde HTTPS’e geçiş yapın
İnternet siteleri genellikle HTTP üzerine kuruludur ve kişisel bilgilerin yer aldığı ya da ödeme sayfalarında HTTPS kullanılır. HTTPS ekstra güvenlik sunan bir protokol olduğu ve veri transferinin şifreleyerek yapılmasından dolayı daha güvenli bir bilgi transferi sunmaktadır.
Güvenli bilgi transferinin yanı sıra Google, artık tüm site üzerinde HTTPS’e geçiş yapan firmaların sayfa değerlerini yükseltmeye başlıyor. Kaliteli içerik ve güvenli veri transferi sağlanıyor olması, sitenizin güvenilirliğini hem tüketici hem de Google gözünde artırmaktadır. İdeasoft olarak müşterilerimize bu hizmeti ücretsiz olarak sunmaktayız. Müşterilerimizin bu konuda yapmaları gerekenleri ve HTTPS’in sağladığı diğer avantajları öğrenmek için aşağıdaki rehberimizi okuyabilirsiniz.
HTTPS’e geçmenin e-ticaret sitenize katacağı avantajlar
İçeriklerinize ulaşılmasını kolaylaştırın
Siteniz üzerindeki sayfalara erişimin ve bu sayfaların navigasyonunun kolay olması da SEO çalışmalarınıza olumlu etki sağlayacaktır. Site üzerindeki sayfa tıklama ya da yeni pencerede açılan sayfa sayısını aza indirgemek, navigasyon kolaylığı sağlayacaktır. Böylelikle kullanıcılar site üzerinde daha fazla vakit geçirebilir. Bu konuyu biraz daha detaylandırmak için aşağıdaki şema üzerinden ilerleyelim.
Soldaki yapı bir ağaç gibi dallara ayrılmış durumdadır. Böyle bir sayfa kurgulanmasının yapılması durumunda, bir sayfaya ulaşma süresi artacaktır ve bu da kullanıcı deneyimini zorlaştıracaktır. Sağdaki yapıda ise sayfalar daha düz ve birbirinden bağımsız bir yapıdadır. Sayfaların birbirinden bağımsız olması navigasyonu kolaylaştırırken, sayfaların daha iyi bir şekilde arama motorlarında indekslenmesine yardımcı olur.
Tabii ki site üzerinde bir kategori sistemi oluşturmak faydalı olacaktır; ancak ürün bölümleri haricindeki sayfaları, birbirinin altına kaydırmak, arama motorlarındaki indeksleme için faydalı bir yöntem olmayabilir. Bu sebeple de düz bir yapıda bu sistemi kurmak size fayda sağlayabilir.
Mobil aramalara uyumlu olun
Google son birkaç yıldır, mobile uyumlu olan sitelerin aranma sonuçlarındaki görünürlüklerini artırmaya başladı. Kullanıcıların her geçen gün mobil cihazlara biraz daha kayması nedeniyle mobilden gelen trafik de bir hayli önemlidir. E-ticaret sitenizi mobile uyumlu yapmak, mobilden gelecek trafiğinizin de artmasına yardımcı olacaktır.
Sayfa başlıklarında (H1, H2 , H3) anahtar kelimeler kullanın
İnternet sitelerinde her bir sayfada bir tane başlık bulunur. Bu ana başlık “H1”dir. Google bir sayfayı tararken öncelikle H1 başlığa bakar ve bu sayfanın ne ile ilgili olduğunu anlamaya çalışır. Bir sayfada birden fazla H1 kullanılmaz; aksi takdirde Google hangi başlığı indeksleyeceğini bilemez. Sayfa içinde kullandığınız diğer başlıklar H2 ya da H3’tür. (H6’ya kadar başlık kullanmak mümkün) Bir sayfa içerisinden birden fazla H2 ya da H3 kullanabilirsiniz.
Bu başlıkları kullanırken de sayfayla ilgili olacak anahtar kelimeleri bu başlıklarda kullanmalısınız. Bu kelime gruplarını yığınlar halinde yazmak oldukça yanlış bir tutumdur. Bu sebeple de anlamlı cümleler içerisinde bu anahtar kelimeleri geçirmeye çalışmalısınız. Aksi takdirde arka arkaya devamlı bu kelime öbeklerini kullanmak Google’dan ceza almanıza neden olabilir.
Anahtar kelime kullanımında bir soruya yanıt veren, anlamlı cümleler oluşturmak daha değerli ve doğru bir yaklaşımdır. Bu sebeple de başlık yapılarınızı kurgularken bu noktaya özellikle dikkat etmelisiniz.
URL’lerinizde anahtar kelimelere yer verin
Anahtar kelimelerinizi sayfanın URL’lerinde de geçirmeye özen göstermelisiniz. Sayfa başlığını aynen aktarabileceğiniz gibi, bu başlığın uzun olması durumunda, bu başlığı kısaltıp önemli anahtar kelimeleri içeren daha kısa bir URL kullanabilirsiniz. URL yapınızın mümkün olduğunca kısa olması da sizin için bir avantajdır.
Arama motorları sayfanızı indekslerken URL yapınızı da kontrol ettiği için rastgele sayılardan ya da harflerden oluşan bir URL yerine, anahtar kelime içeren linkler kullanmak SEO konusunda size fayda sağlamaktadır.
B2B SEO önerileri serimizin ikinci bölümünün burada sonuna geliyoruz. Yarınki yazımızda da serinin son bölümünü ve diğer ipuçlarını sizlerle paylaşıyor olacağız.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler