Uzun vadeli başarı için B2B firmalarının SEO konusuna özellikle yatırım yapması gerekiyor. İşlem hacmi konusunda B2C firmalarına kıyasla daha büyük olmaları nedeniyle, doğru stratejilerin belirlenmesi, B2B tarafında firmaların gelirlerini önemli bir şekilde artırmaktadır.
Bu rehber serimizde B2B ve B2C firmalarının SEO konusunda ne gibi farklılıkları olduğunu, B2B firmalarının SEO konusundaki en önemli sayfalarını ve B2B firmalarının SEO çalışmaları konusunda neler yapmaları gerektiğinin üzerinde duracağız.
B2B ve B2C SEO çalışmaları arasındaki farklar nelerdir?
B2B ve B2C sadece iş modeli olarak farklılık göstermezler. Aynı zamanda bu iki iş modeli için uygulanan çalışmalar da farklılık göstermektedir. Bu sebeple de SEO konusunda da yapılacak olan çalışmalar mantık olarak farklılık gösterir. Bu iki iş modelinde de amaç anahtar kelime, satış ve trafik sağlama odaklı olsa da, uygulanacak olan metodlar ve yöntemler farklılık göstermektedir.
Bu farklılıkları biraz daha iyi anlamak için doğrudan bu iki iş modelinin SEO konusundaki beklentileri ve uygulamalarını karşılaştırmak gerekiyor.
- B2B firmaları söz konusu olduğunda, satın alma kararını veren birden fazla kişi bulunur; ancak B2C’de satın alma kararı (büyük bir oranla) tek bir kişidedir.
- B2B ürünler, B2C ürünlerine göre (genellikle) daha pahalıdır.
- Satın alma süreçleri B2B firmalarında daha uzundur. (Karar verme, araştırma ve onay süreçlerinden dolayı.)
- B2B ve B2C’de de bir ürün araştırma süreci olsa da, B2B firmalarından toptan ürün alınıyor olması, ürün araştırma sürecinin daha da uzamasına neden olmaktadır.
- İçerik üretimi söz konusu olduğunda, B2B firmaları eğitim ve bilgilendirme odaklı içeriklere yoğunlaşmaktadırlar. Ürünleri tanıtırken bir yandan da bu ürünlerin kullanımı, teknik detayları, kullanım alanları gibi konularda bilgilendirici içerikler oluşturmaya odaklanırlar. B2C firmaları ise daha çok backlink almak, sayfa değerini yükseltmek ve trafik sağlamak için içerik çalışmalarına odaklanırlar.
- Anahtar kelime özelinde bakıldığında ise, B2B firmaları endüstri ve sektör odaklı kelime gruplarına odaklanırken, B2C firmalar daha jenerik, belli dönemlerde öne çıkan anahtar kelimelere ve günlük olarak değişkenlik gösterebilecek kelime gruplarına odaklanmaktadırlar.
Bu tür farklılıklardan dolayı da SEO uygulamaları ve yöntemleri her iki iş modelinde de farklılık göstermektedir.
B2B firmaları için en önemli sayfalar hangileridir?
Sitenizin doğru kurgulanması ve her sayfasında doğru SEO yapısının kurulması oldukça önemli olsa da; bazı sayfalarınız SEO’nun yanı sıra hedef kitleye ulaşma ve işiniz ile ürünlerinizi onlara anlatma konusunda daha önemli bir hal almaktadır.
Ana sayfa
Sitenizdeki en önemli alan ana sayfanızdır. Hem SEO konusunda hem de kendiniz tanıtmanız için bu sayfanın yapısının iyi kurulması gerekir. Sade ve açıklayıcı bir tasarımınızın olması, kendinizi, ürünlerinizi, sunduğunuz çözümleri ve hangi sorunları çözen ürünler üzerine odaklandığınızı bu sayfa üzerinde net ve açıklayıcı bir şekilde sunmanız gerekir.
Bu sayfa üzerinde hedef kitlenizi ikna etmeniz, sunduğunuz çözümlerin ne kadar iyi olduğunu ve neden sizi tercih etmeleri gerektiğini hedef kitlenize anlatmanız gerekir.
Çözüm ve ürün özellikleri sayfaları
Siteniz üzerindeki önemli sayfalar arasında çözümlerinizi ve ürün özelliklerini anlattığınız sayfalardır. Çözüm sayfalarınız üzerinde, neden en iyi hizmeti sunduğunuzu, farklılıklarınızı ve firmalara karşı ne gibi çözümler sunduğunuzu detaylandırarak anlatmalısınız. Böylelikle potansiyel müşterilerinize çözümlerinizi anlatarak onları ikna edebilirsiniz.
Ürün özellikleri sayfalarınızda da ürünlerinizin teknik detaylarının yanı sıra, tüketicilerin hangi problemlerini çözdüğünü, firmalara bu ürünü satmanın ne gibi avantajlar sağlayacağını anlatmalısınız.
Bu sayfalar hem hedef kitlenizi bilgilendirir hem de SEO konusunda sayfa değeri oluşturmanızı sağlar. Doğru SEO kurgusuyla, bu sayfaların değerlerini artırarak, aranma sonuçlarında üst sıralara çıkartabilirsiniz. Hedef kitleniz, doğrudan sitenize gelmeyebilir; bu sebeple de ürün sayfalarınızın açıklayıcı ve ikna edici olması potansiyel müşterilerinizi site üzerinde daha fazla tutmanıza yardımcı olur.
Blog sayfaları
Blog sayfalarınız da SEO değeri olarak yüksek sayfalardır. Rehber (how-to) içeriklerinizle ürünlerinizin ne gibi değerler kattığını ve hangi sorunları çözdüğünü anlatabilir ve ürünlerinizi tanıtmak için blog içeriklerinden yararlanabilirsiniz. Bu içerikler hem Google’daki arama sonuçlarında öne çıkarak size trafik sağlar hem de ürünleriniz hakkında bilgilendirme sunar.
İletişim sayfaları
B2B’de iletişim bir hayli önemlidir. Toptan ürün satın alımlarında, firmalar e-ticaret sitesine bağlı kalmadan doğrudan şirket yöneticileriyle ya da ilgili kişilerle görüşmek isteyebilirler. Bu sebeple de iletişim sayfalarınızı da detaylı hazırlamanız önemlidir.
Satış, ürün müdürleri ve diğer ilgili bölümlerin iletişim adreslerini paylaşmanız, size en kolay ulaşılacak iletişim kanallarını belirtmeniz, geri dönüşler açısından oldukça önemlidir.
B2B SEO ipuçları rehberimizin giriş bölümünün burada sonuna geliyoruz. Yarın yararlanabileceğiniz SEO ipuçlarını paylaşarak serimize devam ediyor olacağız.
İçindekiler
En çok okunan yazılar
- E ihracat nedir? E ihracat nasıl yapılır?
- E ticaret nedir, E ticaret nasıl yapılır
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- E-ticarette ne satılır? E-ticarette internetten en çok satılan ürünler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
Popüler Videolar
Benzer yazılar