B2B, B2C’ye kıyasla daha zor bir alandır; ancak hacim olarak bakıldığında B2B’ler üzerindeki işlem hacmi daha fazladır. B2B e-ticaret sitelerinin hazırlanışında ve yönetiminde yapılan bazı hatalar da bu işlem hacminin düşmesine neden olabiliyor. Site yönetimi ve strateji belirleme ile ilgili hatalar B2B e-ticaret sitesinden beklenen performansların alınamamasına neden olabiliyor. Bu rehberimizde de sık yapılan bu hatalar üzerinde duracağız.
B2B’ye özel ödeme yöntemlerinin sunulmaması
Yapılan hatalardan biri B2B’ye özel ödeme yöntemlerinin site üzerinde müşterilere sunulmamasıdır. B2C’ye kıyasla B2B firmalar üzerinde yapılan işlem hacmi yüksek olduğu için, alışveriş yapacak olan firmalar farklı şekillerde ödeme yapmak isteyebilirler. Bu sebeple de e-ticaret siteniz üzerindeki ödeme yöntemlerini bu şekilde optimize ederek, müşterilerinize fakrlı ödeme yöntemleri sunmalısınız.
Kullanıcı deneyimine önem vermemek
B2B sitelerinde de kullanıcı deneyiminin yeri büyüktür. Site tasarımı ve site içi navigasyon konusunda B2C ile benzer bir yaklaşım içerisinde olmak daha doğrudur. Ziyaretçiler siteye geldiklerinde kafa karışıklığı yaşamadan rahatlıkla ürünleri inceleyebilmeli ve site içerisinde gezinebilmeliler. Kullanıcı deneyimini arkaplanda tuttuğunuzda, sitenin kullanımını zorlaştıracağınız için, ziyaretçileriniz aradıkları ürünleri kolay bir şekide bulamayabilirler. Bu sebeple de site tasarımının yapımı sırasında kullanıcı deneyimini ön plana çıkartacak unsurlara dikkat etmenizde fayda var.
Yetersiz ürün bilgileri sunmak
Sitenizde ürünlerle ilgili kapsamlı bilgileri müşterilerinize sunmanız gerekir. Eksik ve yetersiz bilgiler, müşterilerinizin ürünü satın alma kararlarını olumsuz etkiler. Toptan ürün alımları yapılacağı için müşterileriniz ürünün tüm detaylarını görebilmeyi isterler. Ürün açıklamalarınızda:
- SKU
- Ürün ismi
- Ürün açıklaması
- Ürününün boyutları ve ağırlığı
- Kaliteli ve yüksek çözünürlüklü fotoğraflar
- Görsel isimleri
- Ürünün fiyatı
- Ürünün kategorisi
- Ürünle ilgili dökümanlar (garanti belgeleri, kullanım kılavuzlar vb.)
Gibi bilgilere yer vererek, ürününüzü en iyi şekilde tanıtmanız ve mümkün olduğunca müşterilerinize ürünle ilgili fazla bilgi vermelisiniz.
Yetersiz iletişim bilgileri paylaşmak
B2B üzerinden satın alma işlemi yapacak kişiler, yüz yüze ya da telefonda görüşme yapmak da isteyebilirler. Bu sebeple de e-ticaret siteniz üzerinde ilgili personelin ve ilgili yöneticilerin iletişim bilgilerinin yanı sıra doğrudan şirketinize ulaşılabilecek iletişim kanallarını paylaşmalısınız.
Müşterilerinizle bire bir iletişim kurmanız onların ihtiyaçlarını daha iyi anlamanızı sağlayacağı gibi; onlarla daha iyi bir şekilde pazarlık yaparak satışlarınızı gerçekleştirmenize de yardımcı olur.
Pazarlamaya zaman ve bütçe ayırmamak
Pazarlama B2B tarafında da önemli bir yere sahiptir. Müşterilerinize ulaşabilmek, yeni hedef kitleleri bulabilmek ve ürün ile marka bilinirliğinizi artırmak için pazarlama çalışmaları yapmanız gerekir. B2B için bir pazarlama stratejilerisi oluşturmanız gerekiyor.
Gerekli sosyal ağların yanı sıra Google Adwords çalışmalarıyla dijital pazarlama çalışmalarınızı destekleyebilir; offline kanallar üzerinden reklam çalışmaları yaparak ürünlerinizi tanıtabilir; etkinliklere katılarak marka bilinirliğinizi artırabilirsiniz.
B2B firmalarının pazarlama tarafında yapabilecekleri birçok çalışma bulunuyor. Geri dönüşümlerinizi artırma adına pazarlama tarafına belli bir bütçe ayırarak, bir strateji belirlemeniz oldukça faydalı olacaktır.
Henüz bir e-ticaret siteniz yoksa ve kendi işinizi kurmayı düşünüyorsanız, İdeasoft e-ticaret paketlerinden yararlanabilirsiniz. 15 günlük demo talebinde bulunarak hizmetlerimizi denemeye başlayabilirsiniz.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler
Benzer yazılar