
E-ticaret sitenizin SEO performansını düzenli olarak kontrol etmeniz, organik arama sonuçlarından el edeceğiniz web trafiği için oldukça önemlidir. Ne yazık ki SEO çalışmaları bir kez yapılan bir uygulama değildir ve devamlı olarak üzerinde çalışılması gerekir.
E-ticaret sitenizin SEO performansını her ay düzenli olarak kontrol etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde gözden kaçan bazı detaylar site performansınızı aşağıya çekebilir. Bu rehberimizde de her ay düzenli olarak sitenizde yapmanız gereken SEO kontrollerini sizinle paylaşacağız.
Sitenizi tarayın
Öncelikle sitenizi tarayarak işe başlayabilirsiniz. Sitenizin SEO performansı konusunda taramak için Screaming Frog SEO Spider aracını kullanabilirsiniz. Bu araç size sitenizdeki bozuk linkleri, kopya içerikleri, meta açıklamalarını ve sayfa başlıklarını çıkartacak. Öncelikli olarak bu taramaları yapmak, sitenizin genel durumunu gözden geçirmenize yardımcı olacaktır.
Meta açıklamalarını kontrol edin
Sitenizin Google’daki görünürlüğünü etkileyen meta açıklamaları da kontrol etmelisiniz. Yaptığınız genel taramaların ardından kontrol etmeniz gereken bazı öğeler ve sayfalar öne çıkabilir. Burada başlık etkiketleri, canonical etkiletleri, başlıklar, meta açıklamaları gibi detayları kontrol etmelisiniz.Yanlış ya da eksik girilen bilgiler varsa bunları kontrol edip, düzenlemelisiniz.
XML site haritası ve robots dosyalarını kontrol edin
E-ticaret sitenizin site haritasının ve robots dosyalarının düzgün çalışıyor olması oldukça önemli. Burada yer alan linklerin güncellemelerinin tam olup olmadığını kontrol etmelisiniz ve eğer eksik dosyalar bulunuyorsa bunları elden geçirerek güncellemelisiniz. Böylelikle siteniz Google’da daha iyi indekslenecektir.
Back linkleri kontrol edin
Sitenize gelen back linkleri de kontrol etmeniz oldukça önemli. Hangi siteler üzerinde sitenize geri linkler verildiğini görmelisiniz. Düşük kaliteli sitelerden sitenize çok fazla back link verilmişse bu durum SEO performansınızı düşürecektir. Google Search Console, Majestic ya da Moz’un araçlarını kullanarak bu çalışmaları yapabilirsiniz.
Sayfalarınızdaki trafik değişimlerini inceleyin
Belli dönemlerde bazı sayfalarınız diğer sayfalara kıyasla çok yüksek, kimileri de çok az trafik alabilir. Bu durum çeşitli sebeplerden oluşabilir ve bu sayfaların aldıkları trafikler farklı zaman dilimleri çerçevesinde azsa çok, çoksa az olabilir. Bu sayfaların bu dönem aralıklarında neden böyle bir trafik dalgalanmasına girdiğini araştırarak, sayfalar üzerinde geliştirmeler yapabilir ya da bu sayfaları öne çıkartacak çalışmalar yapabilirsiniz.
Referral trafiklerinizi incelleyin
Başka sitelerden, e-ticaret sitenize yönlendirme trafikleri geliyor olabilir. Size trafik gönderen yeni siteleri inceleyebilirsiniz ve aldığınız back linklerin kalitesini kontrol edebilirsiniz.
Rakip sitelerin çalışmalarını araştırın
SEO’da rakip analizi oldukça önemlidir. Aylık olarak rakiplerinizin hangi anahtar kelimeler üzerine yoğunlaştıklarını da takip etmelisiniz. Böylelikle kendi çalışmalarınızla kıyaslamalar yapabilir ve stratejinizi geliştirebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için “SEO’da rakip analizi nasıl yapılır?” isimli yazımıza bakabilirsiniz.
Bir sonraki ayı planlayın
Bir sonraki ayda SEO konusunda neler yapacağınızı planlamalısınız. Hangi sayfaların geliştirmeye ihtiyacı olduğunu araştırmalı ve bir aylık süre içerisinde bu çalışmaları nasıl yapacağınızı planlamalısınız.
Anahtar kelimelerinizi güncelleyin
Yapmanız gereken bir diğer çalışma ise hali hazırda üzerine yoğunlaştığınız anahtar kelimeleri güncellemek olacak. Aylık olarak anahtar kelime trendleri değişiklik göstermeyecektir; fakat her geçen gün sizi ilgilendirebilecek yeni anahtar kelimeler ortaya çıkabilir. Bu kelime öbeklerini araştırmak ve bunları planlamak, firmanızın SEO performansını artıracaktır.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler