Artırılmış Gerçeklik (AR) Nedir? E-ticarette Nasıl Kullanılır?

29 Temmuz 2021
Savaş Çetinkaya
Artırılmış Gerçeklik (AR) Nedir? E-ticarette Nasıl Kullanılır?

Artırılmış Gerçeklik (AR) Nedir?

Günümüz teknoloji dünyasının en dikkat çeken konularından biri olarak öne çıkan artırılmış gerçeklik, gerçek hayatı sanal öğelerle güçlendirerek bambaşka bir deneyim sunmayı amaçlamaktadır. Gerçek ile sanal dünyanın bir araya geldiği artırılmış gerçeklik uygulamaları, fiziksel dünyayla farklı etkileşimler kurabilmeye olanak sağlar. Video, ses, GPS ve benzeri sanal yazılımlar fiziksel dünyaya entegre edilir ve böylece benzersiz bir deneyim oluşturulur.

AR deneyiminin sunulabilmesi için bir cihaza ihtiyaç duyulur. Akıllı telefon, tablet veya AR gözlükleri sayesinde artırılmış gerçeklik yazılımlarını kullanmak mümkündür. Bunun yanında artırılmış gerçekliğin kullanılabilmesi için cihaza yardımcı bir uygulama yüklemek gerekir. Akıllı telefon ve tabletin uygulama mağazasında AR teknolojisini farklı şekillerde kullanan çok sayıda uygulama yer almaktadır.

Mobil cihazlarda bulunan artırılmış gerçeklik uygulaması açıldığında önce bulunulan çevrenin taratılması gerekir. Kamera yardımıyla çevreyi haritalandıran yazılım, zemini ve çevredeki nesneleri algılayarak buna göre sanal öğeler sunar. Artırılmış gerçeklik örneklerine bakacak olursak çok sayıda oyun ve uygulamanın bu alanda bulunduğunu görebiliriz. Örneğin bir masanın üstünü oyun alanı olarak belirleyebilir ve burada oyun oynayabilir ya da gerçekten olan devasa bir yapıyı evinizin ortasına dikebilirsiniz. Uygulamaların yapabildikleri, yazılımcıların neler sunmak istediğine göre değişiklik gösterir. Teknik açıdan bakıldığında ise artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanarak yapılamayacak herhangi bir uygulama veya oyun bulunmamaktadır.

Mobil cihazların güçlenmesi ile birlikte AR teknolojileri daha iyi işler çıkarır hâle gelmiştir. Özellikle akıllı telefonların yüksek çözünürlüklü kameralara sahip olması ve derinliği algılayabilen modellerin piyasaya sürülmesi, AR teknolojisinin gelişmesine katkıda bulunmuştur.

AR teknolojilerini destekleyen cihazların çoğalması ile birlikte artırılmış gerçeklik ve pazarlama alanlarının sıklıkla birlikte anılmaya başladığını söylemek mümkündür. Bu etkileyici teknolojiyi yaratıcı uygulamalarla harmanlayan markalar, milyonlarca kullanıcıya erişen, birbirinden başarılı uygulamalar geliştirmeye başlamıştır. Günümüzdeki büyük çaplı firmaların çok önemli bir kısmı artırılmış gerçeklik alanlarına yatırımlar yapmış ve yapmaya da devam etmektedir.

Artırılmış Gerçekliğin Kullanım Alanları Nelerdir?

Son yılların revaçta olan teknolojisi artırılmış gerçekliğin girmediği sektör kalmadı dersek yanılmış olmayız. Etkileyici uygulamalar geliştirebilmeyi sağlayan bu teknoloji, birçok farklı sektördeki şirketin yeni müşterilere ulaşmasını ve var olan müşterilerin de yeni ürünlere yönlendirilmesini mümkün kılmaktadır. Sosyal medyadaki görüntü filtrelerini oluşturmak için sıklıkla kullanılan bir teknoloji olan artırılmış gerçeklik bunun haricinde birçok farklı alanda da karşımıza çıkmaktadır. Fabrikalarda yeni çalışmaya başlayan işçilerin kolayca eğitilmesi için geliştirilen uygulamalar, tıp ve eğitim alanındaki eğitim uygulamaları ve oyunlar da bu teknolojinin sıklıkla kullanıldığı alanlardır.

Pazarlamada da kullanıldığı için artırılmış gerçeklik kullanım alanları yalnızca birkaç sektöre sıkışıp kalmamış, birçok kategoride birbirinden başarılı artırılmış gerçeklik çalışmaları yapılmıştır. Aşağıda artırılmış gerçeklik teknolojisinin kullanıldığı bazı alanları bulabilirsiniz.

  • E-Ticaret
  • Pazarlama
  • Reklamcılık
  • Turizm
  • Sinema
  • Sağlık
  • Emlak
  • Tıp
  • İnşaat
  • Eğitim
  • Lojistik
  • Oyunlar
  • Dekorasyon
  • Cihaz tamiri ve kurulumu

Artırılmış Gerçekliğin Avantajları Nelerdir?

Artırılmış gerçeklik son zamanların en önemli teknolojilerinden biridir. Bu teknoloji eğitimden inşaata, turizmden sağlığa kadar birçok farklı alanda önemli avantajlar sunar. Söz konusu avantajlar, her sektöre yalnızca AR teknolojisinin kullanımı ile mümkün olabilecek artılar katar.

Pazarlama alanında artırılmış gerçeklik kullanımı ile ürünlerin tanıtımı çok daha iyi bir şekilde yapılabilir. Artırılmış gerçeklik kullanan markalar, kullanıcılarına ev konforunda yeni ürünlerini inceleme fırsatı sunar. Gerçek boyutlarda ve tasarımda olan ürün sayesinde kullanıcılar satın alma işlemi öncesinde daha kolay bir şekilde karar verebilir.

Artırılmış gerçeklik avantajlarının sergilediği bir diğer alan ise eğitim sektörüdür. Eğitimler genelde yazılar ve görseller üzerinden yapılsa da anlatılan konuyu canlı olarak görmek kadar etkili olmaz. Örneğin ilkokul öğrencilerine doğayla ilgili eğitim verilirken kaplanlardan bahsedildiğini farz edelim. Konu görselle ve yazıyla desteklense bile bu gerçek bir kaplan görmek kadar etkileyici bir deneyim sunmaz. Artırılmış gerçeklik ile sınıfın ortasına bir kaplan animasyonu yerleştirilebilir ve çocukların yakından incelemesi sağlanabilir. Artırılmış gerçeklik, teorik anlatımla geçilen derslerin daha anlaşılır hâle gelmesini sağlar. Ayrıca artırılmış gerçekliğin dikkat çekici bir teknoloji olması çocukların derse olan ilgisini de artırmaktadır.

Gerçek ile sanal dünya arasındaki çizgileri kaldıran artırılmış gerçeklik teknolojisinin avantajlarından biri de herkes için uygun olmasıdır. Yediden yetmişe her kullanıcıya hitap eden teknolojinin kullanıcı kitlesi çok geniştir. Herkes için uygun olduğu için bu alanda yapılan uygulamalar milyonlarca kişiye ulaşır. Her kullanıcı ilgilendiği türde içerikleri kolayca bulabilir ve kullanmaya başlayabilir.

Simülasyon uygulamaları artırılmış gerçeklik ile çok daha iyi bir şekilde hayata geçirilebilir. Sanal dünyada yapılan simülasyonlar doğrudan gerçek hayatla ilişkili olmadığı için yeterince verimli olmayabilir. Fakat artırılmış gerçeklik uygulamaları tamamen gerçek hayat deneyimini zenginleştirdiği için bu alanda fark yaratmaktadır. Doktorlar yapacakları ameliyatı önceden simüle edebilir, inşa edilecek bir binanın yapımının nasıl ilerleyeceğiyle ilgili simülasyon oluşturulabilir veya buna benzer uygulamalarda AR teknolojisi kullanılabilir.

E-Ticarette Artırılmış Gerçeklik Nasıl Kullanılıyor?

E-ticaret alanında artırılmış gerçeklik teknolojilerinin ayrı bir yeri vardır. Online platformlardan yapılan alışverişler her yıl katlanarak artarken kullanıcılar gerçek alışveriş deneyimine yakın bir süreç için artırılmış gerçeklik uygulamalarını tercih etmektedir. Artırılmış gerçeklik ile satın alacağınız ürünü yakından görebilir, tüm detaylarına hakim olabilirsiniz.

Satın almak istediğiniz bir saat, kıyafet veya ayakkabıyı artırılmış gerçeklik teknolojisiyle anında yanı başınızda görebilir, kamerayı hareket ettirerek her noktasını detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

E ticarette artırılmış gerçeklik kullanmanın avantajları şunlardır:

  • Müşteriler ile etkileşim kurmayı sağlar ve alışveriş sürecini daha keyifli bir hâle getirir.
  • Satışların artmasını sağlar.
  • Marka bilinirliğini yükseltir ve yeni müşterilere ulaşmaya yardımcı olur.

Hangi Markalar Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları Kullanıyor?

Dünyaca ünlü markalar artırılmış gerçeklik reklamları ile müşterilerine farklı bir kanaldan ulaşmaya başlamıştır. Her marka bu teknolojiyi kullanarak ürünlerini ön plana çıkarmaktadır. Ayrıca ürünlerini satın almak isteyen kullanıcılara yakından deneyimleme fırsatı da vermektedir.

IKEA

IKEA’nın AR uygulaması sayesinde mobilyaları daha satın almadan yakından inceleyebilir ve bu mobilyaların yaşam alanınızda nasıl duracağını görme fırsatı bulabilirsiniz. IKEA bu uygulamayla birlikte kullanıcıların online alışveriş deneyimini daha kolay bir hâle getirmektedir.

Converse

Önde gelen ayakkabı üreticilerinden Converse’in artırılmış gerçeklik uygulaması, binlerce ayakkabı modelini yakından inceleme imkânı sunuyor. Fotoğrafını gördüğünüz ürünün gerçekte nasıl duracağını öğrenmenin kullanıcılar için heyecan verici bir deneyim olduğunu söylemek mümkün.

Gap

Gap’in artırılmış gerçeklik yazılımı sayesinde soyunma odasında kıyafet denemenize gerek kalmıyor. Akıllı telefonda yer alan uygulama ile çok sayıda kıyafeti gerçek boyutlarında görebilir, beden seçimi yapabilir ve satın aldığınızda tam olarak nasıl görüneceğinizi önceden bilebilirsiniz.

Sephora

Sephora’da makyaj malzemelerini uygulama üzerinden test etmek mümkün oluyor. Kullanıcılar makyaj malzemesini seçtikten sonra AR seçeneği ile görüntüsünü gerçeğe dönüştürüyor. Rengini tam olarak anlayabilmek zor olduğu için internetten satın alırken tereddüt oluşturan makyaj malzemeleri, Sephora’nın bu uygulamasıyla güvenle satın alınabiliyor.

Amazon

Dünyanın en büyük e-ticaret sitesi konumunda olan Amazon da AR kervanına katılmış markalardan biri. Amazon uygulamasındaki artırılmış gerçeklik özelliği ile çok sayıda mobilya ürününü evinize sanal olarak yerleştirebilir, nasıl görüneceğini öğrenebilirsiniz.

Nike

Nike’ın artırılmış gerçeklik uygulaması ile satın almak istediğiniz ayakkabının nasıl görüneceğini anında anlayabilirsiniz. Çok sayıda ayakkabı çeşidinin yer aldığı Nike, AR teknolojisi ile alışveriş yapmayı son derece kolay hâle getirmiş durumda.

IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.

En çok okunan yazılar

Savaş
Yazar hakkında detaylı bilgi

Popüler Videolar

Benzer yazılar

Fiziki mağazalar yeni normal dönemi nasıl yönetmelidir?
Fiziki mağazalar yeni normal dönemi nasıl yönetmelidir?
Corona virüse yönelik yönetilen normalleşme süreci kapsamında kapatılan alışveriş merkezleri ve fiziki mağazalar geçtiğimiz günlerde belirli kurallar dahilinde açılmaya başladı. Pandemide online alışverişe olan ilginin...
18 Mayıs 2020
IdeaSoft
URL nedir? Ne İşe Yarar?
URL nedir? Ne İşe Yarar?
İnternet insan hayatına ilk girdiğinde günümüzdeki kadar derin ve kapsamlı değildi. Fakat yine de her bir sayfanın kendine özgü özellikleri vardı. Bu durum günümüzde de geçerliliğini korumaktadır. Tarayıcınızdan girdiğiniz bir...
6 Ağustos 2021
Savaş Çetinkaya
E-Ticaret Siteleri İçin Menü Oluşturma Rehberi
E-Ticaret Siteleri İçin Menü Oluşturma Rehberi
İnsanlar artık alışveriş yapmak için mağazalara gitmek yerine, çevrimiçi alışveriş platformlarını tercih etmektedir. Bu nedenle, e-ticaret sitelerinin kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve müşterilerin hızlı ve kolay bir...
21 Ağustos 2023
Ferad Osman Sali
E-ticaret şirketlerin Youtube reklamlarına neden önem vermeli?
E-ticaret şirketlerin Youtube reklamlarına neden önem vermeli?
Youtube son dönemlerde markalar için oldukça önemli bir mecra halini almaya başladı. Bunun nedeni ise, kullanıcıların Youtube’u bir video izleme platformu olarak kullanmanın yanı sıra bir sosyal mecra olarak kullanmaya başlaması ve...
2 Temmuz 2016
Ferad Osman Sali
Rekabet analizi nasıl yapılır ve neden önemlidir?
Rekabet analizi nasıl yapılır ve neden önemlidir?
Rekabet analizi, e-ticarette yeni stratejiler belirlemek, rakipleri tanıma ve onların önüne geçmek için önemli bir görevi üstlenir ve e-ticaret firmalarının bu analizleri düzenli olarak yapmaları önemlidir. Rekabet analizi, endüstri...
21 Mayıs 2019
Ferad Osman Sali
İlgi çekici bir tanıtım yazısı nasıl yazılır?
İlgi çekici bir tanıtım yazısı nasıl yazılır?
İlgi çekici bir tanıtım yazısı yazmanız, pazarlama çalışmalarınızda ve dijital yayıncılara ulaştığınızda daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olur. İşin pazarlama tarafından baktığımızda tanıtım yazınızı, web...
16 Haziran 2020
Ferad Osman Sali