Arkadaşlarla beraber bir girişim kurma fikri, şuanki girişimicilik ekosisteminde oldukça yaygın; fakat sosyal çevrenizdeki kişilerle iş yapmak her zaman iyi sonuçlar vermiyor.
Arkadaşlık ve iş oldukça farklı kulvarlar ve arkadaşlarla kurulan işler çoğu zaman kötü şekilde bitebiliyor. İş hayatı sürecinde yaşanan olayların, birebir ilişkilere yansıması hem arkadaşlıkların bozulmasına hem de işin sonlanmasına sebep olabiliyor. Bu tip sorunlarla yüzleşmemek için arkadaşlarınızla iş kurarken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekecektir.
Kuralları baştan belirleyin
Kurucu ortaklar olarak girişiminizle ilgili kuralları baştan koymanız gerekiyor. Kimin hangi rolü üstleneceği, iş dağılımı, hisse dağılımı gibi konulara en baştan karar vermeniz gerekiyor.
Bu kuralların baştan konulmaması uzun vadede sıkıntıların yaşanmasına neden olabilir. Bu kuralları koyduğunuzda, herkes kendi sorumluluğunu, rolünü ve işlere nasıl yaklaşması gerektiğini bilecektir. Bunun yanı sıra bu kuralların konmasının ardından, ekipteki diğer kişiler kendi rolleri kapsamında alınan kararlara da saygı göstermeye başlayacaklardır.
Ortaklarınızı yeteneklerine göre seçin
Arkadaşlarınızla ortak olmadan önce, onların yeteneklerine bakın. Kurucu ortakların farklı alanlarda uzmanlaşmış ya da bilgi sahibi olması daha sağlıklı olacaktır. Aynı konular üzerinde uzman olan kişilerin beraber çalışması biraz zorlu olabiliyor. Bunun nedeni ise iki tarafında konu hakkında bilgi sahibi olmasından dolayı fikir ayrılıkları yaşanabiliyor ve işler yavaşlayabiliyor.
Bunun yanı sıra farklı alanlarda uzman olan kişilerle çalışmaya başladığınızda şirket içinde iş dağılımı yapmanız daha kolay bir hale gelecektir. Farklı alanlarda çalışan kişiler olduğu için de aynı anda girişimin birçok işi yapılarak daha hızlı bir şekilde sonuca ulaşılabilecektir. Bunlara ek olarak, bir sorun olduğunda, ilgili bölümle ilgili bir çalışan olması bu sorunun giderilme sürecini de kısaltacaktır.
Zor konuşmaları ilk başta yapın
Şirketinizde bir tane CEO, bir tane pazarlama müdür, bir tane satış müdürü olacaktır. Herkes şirketin patronu olamaz. Hisse dağılımı aynı olsa bile, şirketle ilgili kararlar alınırken son sözü söylecek birinin olması gerekiyor.
Bu nedenle de arkadaşlarınızla iş yaparken, bu konuşmaları baştan yapmanız gerekiyor. Şirketteki herkesin bu kararlara saygı duyması ve desteklemesi gerekiyor. Aksi takdirde sorunlar yaşanacaktır. İlk başta bu konuşmaları yapmanız bu nedenle oldukça önemlidir. Alınan bu kararlardan hoşnut olmayan birisi varsa onunla orta yolu bulmaya çalışmalı ya da o kişiyle işe hiç başlamamalısınız.
Alınan kararları herkese iletin ve karar alırken herkesi dahil edin
Sosyal çevrenizdeki kişilerle iş kurmaya başladığınızda, kurduğunuz iş de sosyal hayatınıza dahil olmaya başlayacaktır. Bu sosyal ortamalarda işle ilgili kararlar alınabilir ve bazı ortaklarınız bu ortamlarda olmayabilir. Bu kararları alırken, mümkün olduğunca tüm ortaklarınızla beraber olmaya çalışın ya da yapılan bu konuşmaları onlara ileterek onların da fikirlerini alın.
Arkadaşlarınızla iş yaparken bu tür kararları diğer tarafa aktarmak sorun olmayabilir gibi görünebilir. Arkadaşlıktan dolayı anlayışla karşılanabileceğini düşünülebilir; fakat bu tür davranışlar yanlış anlaşılmalara yol açabilir.
Bu nedenle şirketle ilgili kararlar alınırken tüm kurucu ortakların görüşlerini almaya özen göstermelisiniz. Aynı şekilde ortaklarınızın da buna dikkat etmesi oldukça önemli.
Şirketler demokrasiyle yönetilmiyor
Şirketlerin yönetim biçimlerinde demokrasiye pek rastlanmaz. Bunun nedeni de son sözü söyleyen bir kişi her zaman bulunur. Arkadaşlarınızla iş kurarken bu duruma da saygı gösterilmesi gerekiyor. Şirket içinde bazı kişilerin daha fazla sözü çıkabilir ve başta konuşulan konulardan biri de bu olmalı. Bu kişiler daha fazla hisseye sahip olabilir, fikrin sahibi olabilir ya da iş hakkında en fazla tecrübeye sahip kişi olabilir.
İşin kurulum aşamasında bu konular konuşulurken son sözü kimin söyleyeceğine yönelik de bazı kararların alınması daha sağlıklı olacaktır.
İçindekiler
En çok okunan yazılar
- E ihracat nedir? E ihracat nasıl yapılır?
- E ticaret nedir, E ticaret nasıl yapılır
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- E-ticarette ne satılır? E-ticarette internetten en çok satılan ürünler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
Popüler Videolar
Benzer yazılar