
İnternet sitesi tasarımlarında slider kullanmak oldukça yaygın yöntemlerden biri; ancak son birkaç yıldır tasarım trendlerinin değişmesi ve kullanıcı deneyimini artıracak yeni çözümlerin araştırılması, ana sayfada slider kullanımının e-ticaret firmaları için çok da etkili bir yöntem olmadığı görülüyor.
Slider kullanmak, kullanıcı deneyiminin yanı sıra SEO’yu da olumsuz bir şekilde etkileyebiliyor. Bu rehberde de slider kullanmanın ne gibi dezavantajları olduğunun üzerinde duracağız.
Kullanıcı deneyimi sorunları
Öncelikle kullanıcı deneyimi ile ilgili sorunları ele alalım.
Slider’lar reklam algısı yaratabilir
Site üzerindeki banner kullanımının artması, slider’da kullanılan görsellerin de reklam olduğu algısını yaratabiliyor. İnternet kullanıcıları bu tür banner reklamlara sıcak bakmadıkları için slider üzerindeki görselleri de incelemeden geçebilirler.
Dikkat dağınıklığına neden olabilir
Slider’larda birden fazla görselin kullanılması ve bu görsellerin hareketli bir şekilde geçişlerinin olması, ziyaretçilerde dikkat dağınıklığına neden olabilir. Birden fazla ürüne bakma ihtiyacı duyabilirler ve bu sırada da aradıkları ürüne ulaşamayabilirler.
Dikkat dağınıklığının olması, tüketicileri sitenizde tutmayı zorlaştırabilir ve onları istedikleri ürünlere ulaştırmaz. Bu durumda doğal olarak geri dönüşüm oranlarınızın düşmesine neden olabilir.
Mobilde iyi bir deneyim sunmayabilirler
Slider’lar genellikle masaüstü cihazlar için hazırlanırlar; ancak tüketicilerin mobil kullanım alışkanlıklarının artması nedeniyle, ziyaretçileriniz sitenize akıllı telefonları üzerinden gelebilirler. Slider’ların mobil üzerinde iyi bir deneyim sunmaması veya iyi bir şekilde görünmemesi, ziyaretçilere iyi bir alışveriş deneyimi sunmaz. Bu sebeple de slider kullanmamak ya da mobil üzerinde bu slider’ların iyi bir şekilde çalıştığından emin olmak gerekiyor.
Fazla alternatif sunulduğu için ürün seçimini zorlaştırır
Slider’lar üzerinde birden fazla görsel veya ürün gösterilmesi, kullanıcılara siteye giriş anında birden fazla alternatif sunar. Farklı alternatiflerin olması iyi bir seçenek olabilir; ancak çok fazla seçim sunulması tüketicilerin ürünleri seçmesini zorlaştırabilir.
Yapılan araştırmalarda çok fazla ürün seçeneğinin sunulması, tüketicilerin karar verme sürelerini uzamasına neden olduğu gibi, kafalarının karışmaları nedeniyle satın almaktan vazgeçmelerine de neden olabiliyor.
Önemli içeriklerin önüne geçebilir
Slider’larda kullanılan ürünler ya da görseller, site üzerindeki önemli içeriklerin veya bilgilerin önüne geçmesine neden olabilir. Bunun sebebi ise slider’daki öğelerin hareketli oluşu, ziyaretçilerin dikkatini bu alana toplayacaktır ve alt bölümlerde kalan önemli içerikler veya ürünler gözden kaçacaktır.
Diğer ürün veya bilgilere ulaşılması için tüketicilerin sayfayı aşağıya kaydırmaları gerekir. Bu yüzden de vermek istediğiniz mesajı, siteye giriş anında veremezsiniz.
SEO ve performans sorunları
Şimdide slider kullanımının SEO ve performans konusunda ne gibi sorunlar yarattığına değinebiliriz.
Site açılma hızını yavaşlatır
Slider’larda genellikle yüksek çözünürlüklü görseller kullanılır ve bu görsellerin de dosya boyurları yüksek olabilir. Birden fazla slider kullanmak birden fazla yüksek dosya boyutlu görsel kullanmak anlamına gelecektir ve bu da ana sayfadaki öğelerin dosya boyutunu artırarak, sitenin daha yavaş açılmasına neden olacaktır.
Sitenizin yavaş açılması da kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyecektir. Bazen site tamamen yavaş açılabilir ya da sitenin bir kısmı açılabilir ve slider öğeleri yüklenmeye devam edebilir. Bu durumda da site ilk başta bozukmuş gibi bir izlenim yaratabilir. Site yavaş yüklendiği için ziyaretçiler bu öğelerin yüklenmesini beklemeden siteden ayrılabilirler.
Arama motorlarındaki sonuçları etkiler
Sitenin yavaş açılması kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyeceği gibi arama motorlarında da bazı olumsuzluklara neden olacaktır. SEO çalışmalarının yanı sıra sitenin açılma hızı da Google üzerindeki listelemeyi etkilemektedir.
Site performansının düşük olması ve yavaş açılması, organik arama sonuçlarında e-ticaret sitenizin alt sıralarda görünmesine neden olacaktır.
”h1” başlık sorunları oluşabilir
Site tasarımları yapılırken, başlıklar için farklı kodlar bulunmaktadır. İnternet sitelerinde her sayfada bir “h1” kodu bulunur ve Google siteleri tararken, sayfaların başlıklarını bu “h1” kodlarına göre tarar.
Slider kullanıldığı zaman, sitenin başlık bölümü yani “h1” bölümü boş kalabilir. Bu durumda da ana sayfanızın indekslenmesinde bir takım sıkıntılar oluşabilir.
Slider’daki görsellerde “h1” başlığı kullanılabilir; fakat birden fazla slide da “h1” başlığın olması, bu sayfanın birden fazla ana başlığı olması anlamına gelecektir ve bu da doğal olarak SEO’ya zarar verecektir. Her sayfada sadece 1 tane “h1” başlık olabilir. Birden fazla olması durumunda, Google’ın bu sayfayı doğru bir şekilde indeksleyememesine neden olur.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler