Adwords reklam kampanyalarında doğru eşlemeleri doğru reklam kampanyalarında ve anahtar kelimelerde kulanmak, reklamlarınızın performansını önemli ölçüde artırır. Bu sebeple de Adwords eşlemeleri hakkında bilgi sahibi olmak ve nerede hangi eşleme ayarını seçmeniz gerektiğini bilmeniz önemlidir.
Dünkü yazımızda eşlemelerin nasıl kullanılacağı ile ilgili bir giriş yapmıştık. Bugünkü rehberimizde de konuya devam ediyor olacağız. Adwords reklamlarıyla ilgili diğer rehberlerimizi aşağıdaki linklerden okuyabilirsiniz.
Adwords reklam eşlemelerini nasıl yapmalısınız? 1. Bölüm
Adwords anahtar kelime eşleme seçenekleri ve özellikleri nelerdir? - 1. Bölüm
Adwords anahtar kelime eşleme seçenekleri ve özellikleri nelerdir? - 2. Bölüm
Adwords kampanyalarınızda dikkat etmeniz gerekenler - 1. Bölüm
Adwords kampanyalarınızda dikkat etmeniz gerekenler - 2. Bölüm
Geniş eşlemeyi ne zaman kullanmalısınız?
Dünkü yazımızda tam ve sıralı eşleme üzerinde durmuştuk. Bu iki eşleme türünden farklı olarak geniş eşlemede, sizin belirlediğiniz anahtar kelimeler haricindeki varyasyonlar ve alternatifler arandığında da reklamlarınız gösterilmektedir.
Geniş eşleme kullandığınızda, web sitenize daha fazla trafik çekebilir ve anahtar kelime listeleri oluşturmak için daha az zaman harcamanıza yardımcı olabilir. Ancak yapısı nedeniyle, hedef anahtar kelimenin çeşitli varyasyonlarını da kapsamasından dolayı, markanızla ilgili olmayacak kişilere de reklamlarınızın gösterilmesine neden olabilir. Peki, hangi durumlarda geniş eşlemeyi seçmeniz gerekiyor?
Reklam kampanyanızla ilgili olabilecek olası tüm anahtar kelime gruplarını belirlemek yerine, geniş eşlemeyi kullanabilirsiniz. Google, otomatik olarak seçtiğini bir hedef anahtar kelimenin varyasyonlarını da aramalara dahil edecektir. Eş anlamlı kelimeler; tekil ve çoğul kullanımlar; yazım hataları; kökten türetilen kelimeler gibi farklı alternatifler sizin belirlediğiniz hedef anahtar kelimeden türetilmektedir. Kullanıcılar bu alternatiflerde arama yaptıklarında da reklamınız, kullanıcılara gösterilmektedir. Böylelikle daha hızlı bir şekilde reklam kampanyaları oluşturabilirsiniz.
Reklamınız belli anahtar kelime varyasyonlarında hiç bir tıklama almadığı takdirde, bu kelime varyasyonlarında reklam gösterilmesi durdurulur. Böylelikle reklamlarınız tık alan arama sonuçlarına göre şekillendirilir.
Geniş eşlemenin dezavantajları da bulunmakta. Eğer çok geniş bir aramaya yanıt verecek bir hedef kelime seçtiyseniz, bu durumda reklamınız çok farklı arama sonucunda görünebilir ve bu sebeple de Kalite Puanınız düşebilir. Özellikle tek kelimelik anahtar kelimeler burada bir sorun teşkil etmektedir. Bu nedenle daha belirgin ve en az 2 ya da 3 kelimeden oluşan hedef anahtar kelimeler belirlemelisiniz.
Bir diğer dezavantaj da, geniş eşeleme nedeniyle müşterilerin tam olarak aradıkları sorgulara yanıt veremeyebilirsiniz. Tam ve sıralı eşlemelerin Tıklama Oran’ları bu nedenle daha yüksek olmaktadır.
Negatif eşlemeyi ne zaman kullanmalısınız?
Negatif anahtar kelimeler reklamınızın ilgili olmayacağı anahtar kelimeleri seçerek, arama sorgusunda bu kelimelerin geçmesi durumunda reklamınızın gösterilmemesini sağlar. Böylelikle sizinle ilgili olmayan arama sonuçlarında reklamınızı göstermemiş olursunuz.
Negatif eşlemelerin kullanım alanı, reklamlarınızın daha ilgili bir kitleye gösterilmesini sağlamaktır. Hem kullanıcıları yanlış yönlendirmemek hem de reklam bütçesini daha iyi bir şekilde yönetmek için bu negatif anahtar kelimeler önemlidir.
Negatif anahtar kelimeleri, geniş, tam ve sıralı eşlemelerde kullanabilirsiniz. Örneğin, sadece Samsung için telefon kılıfı satan bir firma, “telefon kılıfı” hedef anahtar kelimesi için negatif anahtar kelime olarak “iPhone" kelimesini negatif anahtar kelime olarak belirleyebilir. Bu durumda diğer markalar da negatif kelime olarak işaretlenebilir. Böyle bir ayar yapıldığında, reklamlarınız “iPhone telefon kılıfı” şeklindeki arama sorgularına yanıt vermemiş olur.
Negatif anahtar kelime kullanımında dikkat etmeniz gereken bazı noktalar da bulunuyor. Çok fazla negatif anahtar kelime kullanmak, reklamlarınızın gösteriminin bir hayli düşmesine neden olabilir. Bu sebeple de negatif kelimelerinizi seçerken dikkat etmeniz gerekmektedir.
Negatif anahtar kelimenizin yakın varyasyonlarının yapıldığı arama sorgularında reklamlarınız gösterilebilir. Bu nedenle de eğer bu yakın varyasyonların sizinle ilgili olmayacağını düşünüyorsanız, bu ihtimalleri de göz önünde bulundurmalısınız.
Negatif anahtar kelimeler 10 kelimeye kadar ki arama sorgularında geçerli olmaktadır. 10’dan fazla kelime kullanılan arama sorgularında negatif anahtar kelimeniz geçse dahi reklamınız gösterilebilir. Negatif anahtar kelimeleriniz 10 kelimelik bir arama sorgusunda etki etmektedir.
İçindekiler
En çok okunan yazılar
- E ihracat nedir? E ihracat nasıl yapılır?
- E ticaret nedir, E ticaret nasıl yapılır
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- E-ticarette ne satılır? E-ticarette internetten en çok satılan ürünler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
Popüler Videolar
Benzer yazılar