Niş pazarlar halen Türkiye’de talepte olan bir alan. Birçok sektörde doldurulabilecek niş iş alanları bulunuyor. Yatay e-ticaret sitelerine kıyasla belli ürün veya kategorilerine yönelmek ve daha niş bir kitleye ulaşmak, yeni e-ticaret firmaları için daha ideal bir çözüm olma fırsatı sunuyor. Bunun sebeplerinden biri niş alanlarda markalaşma ve isim duyurmak, yatay e-ticarete kıyasla daha kolay. Rekabetin az olduğu bir sektörde yer almak, markanızı büyütmek için farklı fırsatları önünüze çıkartacaktır. Kendi niş pazarınızı bulmak ve 2018 yılında niş bir alanda hizmet vermek amacıyla bir e-ticaret sitesi kurmayı planlıyorsanız, bu rehberimizdeki ipuçlarından yararlanarak, e-ticaret sitenizi yeni yıla hazırlayabilirsiniz.
Satış, pazarlama ve AR-GE sürecinizi birlikte yürütün
Niş alanda belli bir başarıya ulaşmak ve işinizi büyütmek için, şirket içinde yapacağınız çalışmaların bir bütünlüğü ve bu çalışmaların birbirini destekliyor olması gerekir. Bu noktadaki önemli unsurlar ise satış, pazarlama ve AR-GE süreci oluyor. Bir ürün üretmiyorsanız dahi, AR-GE tarafında yapacağınız çalışmalar olacaktır. E-ticaret sitenizin arka tarafında yaptığınız çalışmalar, ürün gönderim süreçleri, müşteri destek çalışmaları, paketleme yöntemleri gibi birçok detayı AR-GE olarak düşünebilirsiniz. Bu hizmetlerinizin hepsinde geliştirmeler yapmak mümkün. Bir taraftan bu geliştirmeleri yaparken, bir yandan da satış ile pazarlama bölümlerinizi de bu alanla koordine bir şekilde yönetmeniz gerekir. Müşteri desteği konusunda yaptığınız geliştirmeler ve düzenlemeler, pazarlama tarafında kullanabileceğininiz bir takım içerikler çıkartmanızı sağlayacaktır. E-ticarette müşteri desteği konusunda iyi bir hizmet sunmak, müşteri memnuniyetini artıracağı için bu özelliğinizi satışlarınızı artırmak için de kullanabilirsiniz. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Önemli olan nokta, bu üç farklı alanı birbirine bağlayarak, çalışmalarınızı bu doğrultuda yapmak olacaktır.Kullanıcı deneyimine odaklanın
İnternet üzerinden alışveriş yapan kullanıcıların dikkat ettiği konulardan bazıları; e-ticaret sitesi üzerinde ne kadar rahat vakit geçirdiği, aradıkları ürüne ne kadar kolay ulaşabildiği ve ödeme sürecininin nasıl işlediği oluyor. Başka bir deyişle, kullanıcı deneyimini farkında olsalar da olmasalar da önemli buluyorlar. E-ticaret sitenizin tasarımını yaparken ve içeriklerinizi oluştururken bu kullanıcı deneyimi üzerinde durmanız bir hayli önemli olacaktır. Kullanıcılara istedikleri bilgilere kolay bir şekilde ulaşabilecekleri bir ortam sunmanız gerekiyor. Onları birşeylere zorlamanız, işlerini zorlaştırmanız ve sadece kendinizin uygun gördüğü şekilde tasarımlarınızı yapmanız kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler. Kullanıcı deneyimi konusunda dikkat etmeniz gereken bir diğer unsurlar da şöyle:- Alışveriş yapmak için üyelik işlemini zorunlu tutmayın. Kullanıcılar tek seferlik alışveriş yapmayı düşünüyor olabilirler. Bu sebeple de ziyaretçi girişiyle alışveriş yapılmasına izin vermelisiniz.
- Site navigasyonunu karmaşık yapmayın. Böylelikle kullanıcılar diledikleri sayfaları rahatlıkla bularak, site üzerinde daha fazla vakit geçirirler.
- İhtiyacınızdan fazla kişisel bilgi istemeyin. İlk etapta kullanıcıların bir eyleme geçme aşamasında (satın alma, e-posta abonelik vb.) ihtiyacınız olmayan kişisel bilgiler istemeyin. Bu tür yaklaşımlar kullanıcıların hoşuna gitmeyecektir. Bu sebeple de formalarınızı kısa tutmanız ve sadece ihtiyacınız olan bilgileri onlardan istemeniz yeterli olacaktır.
Ürünlerinizi her açıdan gösterin
Özellikle yeni girişimlerin kendilerini tanıtmaya daha çok ihtiyaçları vardır. Ürünleriyle ve hizmetleriyle öne çıkmak için farklı çalışmalar yapmaları gerekir. Online alışveriş yapan tüketiciler, bir ürünü satın almadan önce onu her şekilde görmek isterler. Bu sebeple de ürünle ilgili detaylı alışveriş yaparlar. Kullanıcıların bu isteklerini karşılamanız gerekir. Bunun için ürün sayfalarında ya da pazarlama çalışmalarınızda ürünlerinizi her açıdan göstermeye özen göstermelisiniz. Ürününüzün kalitesini ve malzemesini göstermek için yakın plan çekimler yaparak, ürünlerinizin kalitesini öne çıkartacak çalışmalar yapabilirsiniz. Bunların yanı sıra video çekimleri yaparak ürünlerinizi tanıtacak içerikler hazırlayabilirsiniz. Bu videoları hem sosyal mecralarda paylaşabilir ya da bu videolarla ilgili reklam kampanyası oluşturabilir hem de bu içerikleri web sitenizde ürün sayfalarınıza ekleyebilirsiniz. Böylelikle web sitenize gelen kişiler de bu videoları inceleyerek, ürün hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirler. 2018 yılında kendi e-ticaret işinizi yapmak ve online satış mağazası kurmak istiyorsanız İdeasoft e-ticaret paketlerinden yararlanabilirsiniz. 15 günlük demo talebinde bulunarak hizmetlerimizi hemen denemeye de başlayabilirsiniz. IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler
E-ticarete başlayın
En çok okunan yazılar
Benzer yazılar